۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۲
اهمیت آموزش به زبان مادری

سرویس کردستان - زبان مادری در شکل گیری هویت و شخصیت کودک تأثیر غیرقابل‌انکاری دارد

به گزارش کردپرس، انسان با وجود زبان مادری می تواند معنی واقعی لذت، درد، دوستی و دشمنی و عشق و نفرت را پیدا کند. پیشینه‌ تحقیقات در سراسر جهان این مسأله را اثبات می کند که موثرترین راه برای آموزش مفاهیم و مهارت‌‌ها به کودکان، استفاده از زبان مادری آن‌ها است. این آموخته‌ها، در تمام عمر با او خواهند بود. امروزه در حدود ۶٨٠٠ زبان در سراسر جهان وجود دارند که به لحاظ تعداد گویشور باهم فرق می کنند. از این تعداد، ١١ زبان هرکدام ١٠٠ میلیون نفر گویشور بومی یا بیشتر دارند یعنی ۵١درصد جمعیت جهان به این زبانها صحبت می کنند. کارشناسان بر اهمیت آموزش بر زبان مادری تاکید دارند.

زبان اولین ارتباط بشری است

امام جمعه شهر دیواندره گفت: هویت هر قومی بستگی به فرهنگ آن قوم دارد اگر ما بخواهیم استقلال فکری و فرهنگی خودمان را داشته باشیم باید ماهیت و پیشینه خودمان را حفظ کنیم. یکی از اصول و برنامه های ارتباط جمعی استفاده از زبان مادری است. پروردگار فرموده است شما را از زن و مردی درست کرده ایم و شما را شعبه شعبه و قبلیه قبیله خلق کرده ایم تا همدیگر را بشناسید.

ماموستا معروف خالدی ادامه داد: دقیقا معنا و مفهوم و ماهیت آن این است برای شناسایی اقوام به فرموده پرودگار چند گزینه داریم یکی رنگ و پوست دیگری نژاد و مهمترین مورد ارتباط است اولین ارتباط بشری هم زبان مادری است ما برای فرهنگ و زبان همدیگر احترام قائل هستیم و برای محافظت کردن از آن باید بکوشیم.

وی بیان کرد: امروزه دشمن می خواهد ماهیت فرهنگی ما را تغییر دهد. از کردها درخواست دارم زبان مادری که زیر بنای سایر مفهوم ها و برنامه های فکری، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است حفظ کنند و کرسی های تدریس و گفت و گو و آموزش های زبان مادری را بنا بر موقعیت قومی تدوین و تدریس کنند و یکی از افتخارات ایران وجود قومیت ها و برنامه های فرهنگی است که در میان قوم ها وجود دارد.

خالدی افزود: اگر زبان مادری را حفظ کنیم بیشتر مورد تائید پروردگار هستیم. ضمن احترام به زبان رسمی، والدین فرزندان را وادار کنند به لغات اصیل اهمیت دارند و زبان مادری را مورد آموزش قرار دهند. خوشبختانه در انقلاب اسلامی اهمیت ویژه ای به مسائل فرهنگی قومیت ها داده می شود.

وی اظهار کرد: والدین اولین قدم را بردارند همانطور که فرزندان را در کلاس سایر زبان ها ثبت نام می کنند نسبت به آموزش زبان مادری آنها هم اهمیت بدهند و فرهنگ خود را مورد مطالعه قرار دهند. در دانشگاه ها تحصیل در رشته زبان کردی شروع شده اما کافی نیست امیدواریم در مدارس هم آموزش زبان مادری شروع شود.

روزی بنام زبان مادری برای توجه دولت ها

نویسنده دیواندره ای گفت: اولین زبانی که هر انسانی از بدو تولد یاد بگیرد، حرف بزند و یا حتی تصور و تخیل با آن ایجاد کند زبان مادری است. زبان مادری زبانی است که فرد از والدین خود یاد می گیرد. زبان ارثی نیست و پدیده ای اکتسابی و انتخابی است هر فردی به سن رشد رسید می تواند زبان دیگری را انتخاب کند.

«انور معرفت» درباره آموزش با زبان غیر مادری بیان کرد: در بیشتر کشورها افراد با زبان های مختلف وجود دارد همین موضوع آموزش و یادگیری را با چالش مواجه کرده است. برای فردی که به مرحله آموزش می رسد به دلیل اینکه زبان مادری او با زبان رسمی و آموزش کشور متفاوت است دوگانگی ایجاد می شود و کل بافت و ساختار تصور و خیال و تخیل اندیشه فرد را نابود می کند. به دلیل اینکه تا قبل از آموزش با زبانی دیگر حرف زده، تشویق شده، تنبیه شده و مفاهیم را درک کرده است.

وی ادامه داد: این مسئله مختص به ایران و اقوام ایرانی نیست بلکه این مسئله ای جهانی است و راهکارهای بین المللی هم پیشنهاد شده و روزی به نام زبان مادری گذاشته شده تا برجسته شود و دولت ها برنامه ریزی در جهت آموزش و زمینه تقویت زبان مادری داشته باشند.

«معرفت» افزود: با توجه به اینکه در زمان قبل از انقلاب جمهوری اسلامی ایران حرف زدن با زبان کردی در کردستان ممنوع شد و بعد از انقلاب بویژه در چند سال گذشته زمینه های برای آموزش غیر رسمی در آموزشگاه ها و در دانشگاه ها ایجاد شد و اخیرا هم در پایه دوم متوسطه بصورت غیر رسمی کتاب چاپ شده در مدارس تدریس می شود. کتاب را دیدم این کتاب توانایی آموزش دستور زبان مادری را دارد و می تواند منبع خوبی باشد.

این نویسنده در پاسخ به اینکه تعدادی از زبان ها نیازی به مکتوب شدن ندارند و باید در همان بخش شفاهی باقی بمانند اظهار کرد: خوشبختانه زیان کردی از آن مرحله عبور کرده است و دستکم از 500 سال گذشته آثار مکتوب کردی داریم. زبان کردی با توجه با تعاملی که با زبان های همسایه دارد و فضای روبه رشد و توسعه دارد چون از زبان های همسایه الگو واژه سازی و گفتمانی می گیرد . زبان کردی بسیار زنده تر از زبان های دیگری است بخاطر اینکه پتانسیل رشد و توسعه بیشتر از زبان های دیگر دارد.

وی درباره مقطع آموزش زبان مادری تصریح کرد: طبعا در دوران کودکی و ابتدایی هیچ فردی نمی تواند چهارچوب و شکل کامل زبان مادری را یاد بگیرد و آموزش دوره ابتدایی هم ظرفیت آن را ندارد. و باید آموزش به زبان مادری در کل مقطع مدارس باشد و فرد بعد از آن در دانشگاه مسیر خود را انتخاب می کند.

صحبت کردن با زبان مادری

جوانی که در آموزشگاه خصوصی در حال یادگیری زبان کردی است، گفت: بسیاری از مردم هزینه های زیادی متقبل می شوند تا فرزندان آنها زبان های خارجی متفاوتی را یاد بگیرند اما همان فرزندان نمی توانند یک کلمه با زبان مادری بنویسند.

اسرا رحمانی ادامه داد: تعدادی از خانواده ها هم اصلا زبان مادری را کنار گذاشته اند و با فرزندان خود با زبان رسمی کشور صحبت می کنند تا فرزندان آنها یادگیری آنها در مدرسه بیشتر باشد اگر آموزش در مدارس به زبان مادری بود قطعا خانواده ها هم زبان مادری را حفظ می کردند.

وی می افزاید: بعد از اینکه در کلاس های آموزش زبان کردی شرکت کردم بیشتر احساس سبکی می کنم و تمام یادداشت هایم را کردی می نویسم حتی مطالبی را که معلم سر کلاس توضیح می دهد را کردی یادداشت می کنم.

اهمیت زبان مادری

کارشناس ارشد زبان شناسی در باره اهمیت یادگیری با زبان مادری گفت: تقریباً تمامی متخصصان آموزشی بر این باورند که کودکان به زبان مادری خود فکر می کنند و از طریق زبان مادری بهتر می توانند طرز تفکر خود را بیان نمایند و کودک از طریق زبانی که فرا می‌گیرد به بیان احساسات خود و شناختش از محیط می پردازد.

مهدی سجادی ادامه داد: زبان مادری در شکل گیری هویت و شخصیت کودک تأثیر غیرقابل‌انکاری دارد و در واقع بخشی از هویت فرد است. فراگیری زبان مادری یادگیری زبانهای دیگر را تسهیل می کند و منجر به پیشرفت زبانی و آموزشی میشود. کودکان از این طریق به درک عمیقتری دست مییابند و قادر میشوند چندین نظام زبانی را مقایسه و استفاده کنند.

وی افزود: موفقیت و توانایی در زبان مادری سبب پیشرفت در یادگیری زبان های دیگر می‌شود. تحقیقات نشان داده است دانش آموزانی که زبان مادری خود را به‌خوبی می دانند در آموزش و امتحانات زبان های دیگر عملکرد بهتری از خود نشان میدهند. فراگیری زبان مادری به‌مراتب بیشتر از در معرض قرار گرفتن اولیه یا طولانی‌مدت زبانهای دیگر، به یادگیری آن‌ها کمک می کند.

گزارش/هیوا محمدپور

کد خبر 54237

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha