به گزارش کردپرس وزیر امور خارجه فرانسه که همراه با یک هیات بلند پایه لحظاتی پیش وارد تهران شد، صبح امروز (دوشنبه) علاوه بر ملاقات و مذاکره با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، با دیگر مقام های ارشد کشورمان نیز دیدار خواهد کرد.
رایزنی درخصوص راه های گسترش روابط دو جانبه و تبادل نظر درباره مهمترین مسائل منطقه ای و بین المللی از جمله محورهای این گفت وگوها خواهد بود.
بر اساس کزارش خبرگزاری رسمی دولت؛ ان مارک آیرو وزیر خارجه پیشین فرانسه آخرین دولتمرد بلند پایه این کشور بود که اسفندماه سال گذشته به تهران سفر کرد.
ایران و فرانسه دارای روابط تاریخی بوده و در برخی حوزه ها نیز اشتراکاتی از نظر ژئوپلیتیکی دارند. دو کشور در موضوعاتی مانند برجام، مسائل سوریه و مسائل منطقه ای می توانند به مذاکره نشسته و گفت و گو کنند.
وزیر خارجه فرانسه پیش تر و در ماه ژانویه (دی- بهمن) در گفت و گو با روزنامه لوفیگارو اعلام کرد که از ماه می سال 2017 ( اردیبهشت ماه سال جاری) و از زمان به قدرت رسیدن امانوئل مکرون در فرانسه، همواره ارتباط خود را با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران حفظ کرده است.
امانوئل مکرون از زمان به قدرت رسیدن در فرانسه سیاست گفت و گو و تعامل را یکی از برنامه های مهم خود اعلام کرد، این سیاست در قبال جمهوری اسلامی ایران نیز راهبردهای سیاست خارجی فرانسه دردوران ریاست جمهوری مکرون محسوب می شود که در آن حفظ روابطی متعادل با تمامی طرف های تاثیر گذار در مسائل بین المللی و به ویژه خاورمیانه لحاظ شده است.
با توجه به اتخاذ چنین راهبردی از سوی فرانسه است که ادامه تعامل و گفت وگوهای سیاسی بین تهران و پاریس را شاهد هستیم . توجه پاریس به جایگاه مهم و تاثیرگذار ایران در خاورمیانه از آن روی اهمیت می یابد که فرانسه به عنوان قدرت اروپایی و همچنین یکی از کشورهای تاثیرگذار در توافق هسته ای با ایران توان ایفای نقشی مثبت در تحولات منطقه ای و بین المللی را دارا خواهد بود.
دفاع از برجام و ضرورت حفظ این توافق بین المللی همواره مد نظر فرانسه بوده است و به ویژه از زمان روی کارآمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری در آمریکا و تهدیدات مکرر وی بر ضد برجام، پاریس بارها بر مخالفت خود با سیاست های واشنگتن در این زمینه تاکید کرده است.
ژان ایو لودریان ماه گذشته با انتقاد از موضع واشنگتن در خصوص برجام و نقض تعهدات اعلام کرد آنانی که به سخنان خود پایبند نمی مانند، تنها منجر به بی اعتباری سخنان خود می شوند.
فرانسه که خود یکی از متعهدان به توافق هسته ای است در خصوص حضور در بازارهای ایران قدم هایی را برداشته است و انتظار می رود از این پس ضمن حضور بیشتر و گسترش ارتباطات اقتصادی با ایران، بتواند در ایجاد تعادل و برخورد منطقی کشورهای غربی در برابر تعهدات شان در برجام بکوشد.
اقدام اخیر موسسه مالی سرمایه گذاری فرانسه (بی.پی.ای) در گشودن خط اعتباری یک و نیم میلیارد دلاری برای بازرگانان این کشور که خواستار همکاری با ایران هستند، علاوه بر آنکه گام مثبتی برای روابط اقتصادی تهران و پاریس محسوب می شود، پشتیبانی و حمایت پاریس از تعامل سازنده با ایران و مقابله با تحریم های بانکی آمریکا بر ضد تهران را نیز به نمایش می گذارد.
نیکلا دوفورک مدیرعامل موسسه سرمایه گذاری(بی.پی.ای) اوایل ماه جاری میلادی در پاریس اعلام کرد که گفت وگو با مقام های ایران در خصوص سرمایه گذاری موسسات فرانسوی در ایران به خوبی به پیش می رود و پیشرفت بسیار زیادی داشته است. وی افزود که آمریکا به هیچ عنوان نمی تواند مانعی در برابر همکاری های ما با ایران ایجاد کند چرا که ما هیچ فعالیتی در آمریکا نداریم.
لودویک سوبران مدیر اقتصادی شرکت بیمه اعتباری هرمس فرانسه نیز در گفت و گو با هفته نامه لوپوئن گفته بود: ایران ظرفیت خارق العاده ای برای همکاری های اقتصادی دارد. بازار بزرگ داخلی 80 میلیونی، ذخایر نفت وگاز که در زمره مهمترین منابع جهان است و همچنین صنعتی که نیازمند سرمایه گذاری خارجی می باشد ازجذابیت های اقتصادی این کشور است.
در حال حاضر روابط اقتصادی ایران و فرانسه که در زمان تحریم های بین المللی و دوران پیش از برجام به حدود 500 میلیون یورو در سال کاهش یافته بود، با افزایشی قابل توجه در سال گذشته میلادی به رقم سه میلیارد و هشتصد میلیون یورو رسید. روابطی که همچنان ظرفیتی فراتر از شرایط کنونی دارد.
اما درنگاهی کلان و راهبردی به مسائل بین المللی باید گفت که علاوه بر جایگاه مهم اقتصادی، ایران وزنه مهم سیاسی منطقه و بازیگری قدرتمند در تحولات مهم منطقه ای و بین المللی است.
چنین جایگاهی نمی تواند از نظر دولتمردان فرانسوی پنهان بماند و سیاست خاورمیانه ای پاریس به جز پذیرفتن نقش مهم ایران نخواهد داشت.
فرانسه در بسیاری از مسائل خاورمیانه از جمله سوریه و لبنان و عراق در حاشیه قرار گرفته است و از زمان روی کار آمدن مکرون تلاشی مضاعف را برای گسترش ارتباط و نفوذ خود در منطقه تدارک دیده است.
مکرون بر خلاف سیاست های فرانسوا اولاند رئیس جمهوری پیشین از ضرورت گفت وگو با همه طرف ها از جمله دولت سوریه در تحولات این کشور سخن می گوید. در ماجرای بازگشت سعد الحریری نخست وزیر لبنان از عربستان به این کشور شخصا مداخله می کند و برای میانجیگری به عربستان رفت. از سوی دیگر به عنوان نخستین رئیس جمهوری فرانسه در چهار دهه اخیر خواستار سفر به ایران است.
سفر وزیر امورخارجه فرانسه به تهران، می تواند سیاست فرانسه را به عنوان قدرت اروپایی و غربی که خواهان ایجاد روابطی منطقی و متوازن با جمهوری اسلامی ایران است به نمایش گذارد، اما از سوی دیگر منطق روابط دو جانبه ایجاب می کند که پاریس علاوه بر تعهدات خود در پایبندی به برجام و همچنین حمایت از قطعنامه های سازمان ملل متحد در به رسمیت شناختن توافق هسته ای، با واقع گرایی بیشتری نسبت به تحولات منطقه بنگرد.
درخواست پاریس از تهران برای مذاکرات در خصوص مسائل منطقه ای در حالی صورت می گیرد که این کشور در قبال سایر تحولات و بحران های منطقه ای از جمله وضعیت مردم یمن بعد ازحمله ائئلاف تحت رهبری عربستان واکنش های لازم را نداشته است. فشارهای رژیم صهیونیستی بر مردم فلسطین و عدم پایبندی این رژیم به توافقات بین المللی از دیگر مواردی است که نیازمند موضع گیری تندتر پاریس خواهد بود.
پاریس باید بپذیرد که ایران سال ها قربانی بزرگ تجاوز و جنایات حکومت بعث عراق بوده است و تهران به هیچ کشوری اجازه مداخله در مسائل دفاعی خود را نخواهد داد.در عوض پاریس باید تلاش کند تا آمریکا را وادار به پایبندی برتوافق هسته ای که فرانسه نیزیکی از طرف های آن هست، بکند. تا اینجا نیز بخش هایی از این توافق از سوی واشنگتن نقض شده است و ادامه این روند آینده نامعلومی را مقابل برجام قرار می دهد.
سرویس ایران- «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه برای گفت وگو با مقام های ایران درخصوص مهمترین مسائل منطقه ای و بین المللی و همچنین روابط دوجانبه لحظاتی پیش وارد تهران شد.
کد خبر 54932
نظر شما