کردپرس: درآمدهای نفتی اقلیم کردستان و اختلافات با بغداد در این حوزه، مواردی هستند که بیش از هر موضوع دیگری، موجب فشار اقتصادی بر شهروندان اقلیم کردستان شده است. به گفته دکتر شیرکو جودت رئیس کمیسیون انرژی و صنایع پارلمان کردستان عراق در مصاحبه با کردپرس که در ادامه می خوانید، اربیل و بغداد هر دو در وضعیت به وجود آمده به ویژه تداوم بحران اقتصادی در اقلیم کردستان و عدم پرداخت حقوق کارمندان، مقصر و مسئول هستند و رقابت های انتخابات پارلمانی پیش رو در عراق نیز مانعی جدی است که امید به حل موضوعات اختلافی را دشوار کرده است.
متن مصاحبه کردپرس با شیرکو جودت:
کردپرس: پس از رویدادهای 16 اکتبر 2017 و سیطره دوباره نیروهای عراقی بر کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه دارای میادین بزرگ نفتی هستند، میزان صادرات نفت اقلیم کردستان چه مقدار است و چند درصد از میادین نفت از کنترل اربیل خارج شده است؟
شیرکو جودت: بر اساس آمار اعلامی از سوی هیئت وزیران اقلیم کردستان عراق، صادرات روزانه نفت اقلیم کردستان 300 تا 370 هزار بشکه در روز می باشد. البته باید تاکید کنم که هیچ گونه بررسی برای این آمار اعلامی، انجام نشده است. به دلیل خارج شدن میادین نفتی کرکوک از دست اقلیم کردستان پس از 16 اکتبر 2017 شاهد کاهش 50 درصدی تولید نفت از سوی اقلیم کردستان هستیم.
کردپرس: آیا آمار مربوط به میزان صادرات نفت از سوی اقلیم کردستان شفاف هستند و جزئیات آن به اطلاع نمایندگان پارلمان رسیده است؟
شیرکو جودت: نبود شفافیت، مشکل بزرگی در اقلیم کردستان می باشد و متاسفانه تنها شاهد چند بررسی از سوی شرکت های جهانی برای حصول شفافیت در این بخش انجام شده است و متاسفانه نتایج آن برای تعیین نواقص و تفحص در نقض قوانین مشخص نیست. به همین دلیل تاکید می کنم که موضوع شفافیت در اقلیم کردستان در بحران بزرگی به سر می برد.
کردپرس: اقلیم کردستان با همکاری شرکت حسابرسی دیلویت اقدام به تحقیق و تفحص در عملکرد و درآمدها و هزینه های حوزه نفت اقلیم کردستان نمود، آیا این گزارش نتوانست موجب شفافیت در این حوزه شود؟
شیرکو جودت: شاهد تلاش ها و اقداماتی در رابطه با مسئله شفافیت در درآمدهای نفتی اقلیم کردستان هستیم و گزارش شرکت دیلویت نیز یکی از آن ها است، اما شرکت دیلویت مواردی که مربوط به نواقض و عدم شفافیت در این حوزه است را آشکار نساخته است و آن چه هم که انجام شده مربوط به شش ماهه اول سال 2017 می باشد و در این بخش هم هیچ اشاره ای به کاستی و ها و عدم شفافیت نشده است.
کردپرس: آیا میزان تولید نفت از سوی اقلیم کردستان در حجم کنونی که شما به آن اشاره کردید، کفاف هزینه های جاری و پرداخت حقوق کارمندان و دیگر حقوق بگیران اقلیم کردستان را خواهد کرد؟
شیرکو جودت: به دلیل نبود شفافیت و مورد اعتماد نبودن آمار و ارقام ارائه شده در خصوص میزان صادرات نفت و درآمدهای حاصل از آن، به صورت دقیق از میزان واقعی و دقیق تولید نفت اطلاعی در دست ما نیست و به همین دلیل شفافیتی وجود ندارد و هنوز هم جزئیات این پرونده آشکار نشده است و آن چه که مورد بحث قرار می گیرد فقط احتمالات و تحلیل و بررسی های تقریبی می باشد و آن چه که دولت هم اعلام می کند با همان مسائل و مشکلات روبرو است.
کردپرس: طی روزهای اخیر گزارش هایی مبنی بر شکایت قضایی شماری از نمایندگان از نخست وزیر اقلیم کردستان و معاون وی و همچنین شورای نفت و گاز در دادگاه های اقلیم کردستان منتشر شد، آیا چنین اقدامی صورت گرفته است و دلیل انجام این کار چیست؟
شیرکو جودت: هم اکنون از سوی اربیل و بغداد، حقوق و مزایای ماهیانه به حقوق بگیران اقلیم کردستان پرداخت نمی شود و این نیز نقض قانون اساسی و تمامی قوانین عراق و اقلیم کردستان می باشد. به همین دلیل باید از این پس اجازه نداد که این موضوع به عنوان کارت فشار در بازی های سیاسی و انتخاباتی به کار گرفته شود و نباید اجازه داد رزق و روزی مردم به کارت بازی در دست سیاسیون تبدیل شود و به همین دلیل علیه آن ها شکایت شده است.
کردپرس: با توجه به انتقاداتی که شما نمایندگان پارلمان کردستان از نبود استقلال قضایی در اقلیم کردستان دارید، اگر در این دادگاه ها به نتیجه نرسیدید چه گزینه دیگری در دست دارید؟
شیرکو جودت: در صورتی که در دادگاه های اقلیم کردستان و همچنین دادگاه های بغداد به نتیجه نرسیدیم مطمئنا به نهادهای قضایی بین المللی رجوع خواهیم کرد.
کردپرس: بر اساس اظهارات مقامات سیاسی اربیل و بغداد گفتگوهایی میان طرفین در خصوص نفت در جریان است، پیش بینی می کنید که این گفتگوها به نتایج ملموسی دست یابد؟
شیرکو جودت: به عقیده من در نهایت اقلیم کردستان و بغداد باید به توافق برسند، اما متاسفاه مرحله کنونی پیش از انتخابات موجب شده است که پرداخت حقوق کارمندان و دیگر حقوق بگیران دولت متوقف شود. این نیز به دلیل عوامل انتخاباتی و تبلیغات سیاسی است نه این که طرفین قادر به حصول توافق نباشند.
کردپرس: با در نظر گرفتن وضعیت بحرانی در حوزه های اقتصادی و سیاسی اقلیم کردستان بر این عقیده هستید که اربیل در نهایت مجبور به پذیرش شروط بغداد برای تحویل همه درآمدهای نفتی و غیرنفتی به دولت مرکزی عراق شود؟
شیرکو جودت: دست زدن به چنین اقدامی از سوی اقلیم کردستان ساده نیست، اما ممکن است و راه حل هایی برای این مهم هم وجود دارد و قانون اساسی هم در مواد 111 و 112 چارچوب حصول چنین توافقی را هم مشخص کرده است.
کردپرس: چه عامل و یا طرفی، مانع حصول توافق میان دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق برای حل اختلافات فی مابین می باشد؟
شیرکو جودت: مرحله تبلیغات انتخابات پارلمانی عراق و بهرهبرداری های سیاسی موانع اصلی رسیدن به چنین توافقی است.
* مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس
نظر شما