به گزارش کردپرس به نقل از الشرق الاوسط، یک مسئول بلندپایه روس دو روز پیش با پیام ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به همتای سوری خود بشار اسد وارد دمشق شد، پیامی که مناطق استقرار نیروهای دولتی در شمال حلب در برابر ارتش ترکیه را به وضوح مشخص می کند و این بدان معنی است که عفرین و شمال سوریه به تفاهم های میان روسیه، ترکیه و ایران واگذار شده است.
این در حالی است که معمولا والری گراسیموف، رئیس ستاد مشترک ارتش روسیه چه از طریق سفر به دمشق و چه از راه اقامت در پایگاه نظامی روسیه در حمیمیم و برنامه ریزی دیدارهای خود با طرف های ذی ربط از نیروهای سوری گرفته تا "نیروهای هم پیمان" و "یگان های مدافع خلق" کرد، مامور انتقال پیام های میدانی به اسد می شود.
بنا بر اطلاعات الشرق الاوسط، این فرمانده نظامی روس یک سفر عملیاتی اعلام نشده به دمشق داشته و طی آن نیز نقشه های استقرار نقاط کنترل نیروهای دولتی در شمال کشور را به طرف سوری تحویل داده جایی که 10 نقطه در نزدیکی اعزاز، تل رفعت، نبل و الزهراء که تحت کنترل نیروهای دولتی و هم پیمانان آن هستند، ایجاد و به هفت نقطه ایجاد شده در گذشته اضافه خواهند شد با این شرط که هیچ یک از این نقاط نزدیک عفرین نباشند.
در برابر این نقاط نیز، ارتش ترکیه 12 یا 13 نقطه کنترل در حومه استان های ادلب، حماه و حلب ایجاد خواهد کرد و به عملیات "شاخه زیتون" برای اتصال مناطق "سپر فرات" میان حلب و جرابلس و مناطق ادلب نیز ادامه می دهد.
در همین حال، یک مسئول در دمشق این تفاهم ها و نقاط استقرار را به "سیپان حمو"، فرمانده یگان های کرد مدافع خلق اطلاع داده، مسئله ای که برخی فرماندهان کرد آن را به عنوان تصمیم دمشق برای "دست کشیدن از عفرین و شمال سوریه به نفع ترکیه" تفسیر کردند.
این تماس اخیر نیز به مثابه تایید پیام دیگری است که پیشتر به دست حمو رسیده مبنی بر این که با وجود اظهارات رسانه ای مسئولان سوری که شاخه زیتون را "تجاوز ترکیه" می خوانند، مسکو به دمشق اجازه برخورد منفی و مقاومت در برابر عملیات ترکیه در شمال سوریه را نمی دهد.
این در حالی است که الشرق الاوسط پیشتر جزئیات دیدار سه جانبه میان حمو، سرتیپ مالک علیا، رئیس کمیته امنیتی نیروهای دولتی سوریه و فرمانده مرکز روسی برای آشتی در حلب پیش از آغاز شاخه زیتون در 20 ژانویه گذشته را منتشر کرده بود، در آن هنگام حمو یک متن تفاهم با دمشق بر سر سه ماده "هماهنگی و همکاری میدانی میان ارتش سوریه و یگان های مدافع خلق، تلاش برای دفع حمله ترکیه و فعالیت مشترک برای آزادسازی مناطق تحت کنترل ارتش ترکیه و گروه های مورد حمایت آن در شمال عفرین و نزدیک مرز" ارائه داده بود.
در حالی که دمشق خواهان بازگشت عملی و یا نمادین به عفرین بود، مسکو با این مسئله مخالفت کرد چرا که به گفته یک مسئول روس "تفاهم با آنکارا بسیار بزرگ تر از عفرین است"، پس از آن نیز دمشق "نیروهای مردمی" را به عفرین و حومه آن فرستاد با این حال هدف بمباران ترکیه قرار گرفتند و ده ها تن از آنها کشته شدند، این مسئله در واقع اجرای آن چیزی بود که فرمانده مرکز روسی در نشست حلب به حمو و علیا گفته بود از جمله این که مسکو از "توافق میان یگان های مدافع خلق و ارتش سوریه پشتیبانی نمی کند بلکه اجرای این توافق یک اقدام بسیار خطرناک است".
حمله ترکیه همچنین اجرای عملی همان چیزی بود که حمو در مسکو و در آستانه آغاز عملیات شاخه زیتون از رئیس ستاد مشترک ارتش روسیه شنید، این که ترکیه "حق دفاع از امنیت ملی خود" را دارد و ارتش روسیه نیز "مانع از به کارگیری هواپیماهای ترکیه در حمله به عفرین نمی شود".
پیام نظامی اخیر روسیه به دمشق از نظر این کشور به معنای آماده سازی زمینه قرار دادن عفرین در توافق های "کاهش تشدید" می باشد آن هم چند روز پیش از نشست سه جانبه مسئولان روسیه، ترکیه و ایران در آستانه قزاقستان در 15 مارس جاری که شرایط برگزاری دیدار وزرای خارجه سه کشور و به دنبال آن نیز نشست سران این کشورها در ماه آینده میلادی را فراهم می سازد.
در همین حال، نیروهای ارتش ترکیه و گروه های "ارتش آزاد" در روزهای گذشته عملیات خود را شدت بخشیده و پیشروی سریعی داشتند به گونه ای که پس از کنترل شهرک راهبردی جندریس در روز پنج شنبه، بر "تیپ 135" به عنوان یک اردوگاه آموزشی یگان های مدافع خلق که شش سال پیش مقر نیروهای دولتی سوریه بود، تسلط یافته و هم اکنون عفرین را از سه جهت محاصره کرده و در آستانه ورود به آن قرار دارند.
بر اساس تفاهم های انجام شده با روسیه، ترکیه مناطق سپر فرات که بیش از 2100 کیلومتر مربع می باشد را با مناطق عفرین که تاکنون هزار کیلومتر آن را به کنترل خود درآورده، متصل می سازد و در تلاش است منطقه نفوذ خود را چنان گسترش دهد که از نظر مساحت به سومین منطقه سوریه تبدیل شود جایی که نیروهای دولت سوریه، روسیه و ایران نصف مساحت سوریه که 185 هزار کیلومتر مربع است را در کنترل دارند و منطقه نفوذ آمریکا نیز یک سوم مساحت کشور می باشد.
این در حالی است که آنکارا همچنان بر گسترش عملیات خود به منبج اصرار می ورزد و با وجود ادامه بی اعتمادی، امیدوار است با واشنگتن بر سر این منطقه به تفاهم برسد، طرف آمریکایی نیز ضمن آن که به طور واضح به فرماندهان کرد اطلاع داده که هیچ ارتباطی با عفرین ندارد، وعده داده که در شرق رود فرات از آنها دفاع کند.
دو روز پیش مذاکراتی میان مسئولان نظامی و اطلاعاتی ترکیه و آمریکا در رابطه با آینده منبج انجام شد، طرف ترک پیشنهاد حضور مشترک در منبج در مقابل خروج یگان های کرد به سوی شرق فرات و همچنین دور کردن آنها از مرزهای ترکیه و گشت زنی نیروهای این کشور به جای کردها را ارائه داده در حالی که آمریکا پیشنهاد کرده نقش "شورای نظامی منبج" عربی افزایش یابد، نقش یگان های کرد در شهر تغییر کند و ایجاد نقاط بازرسی ترکیه در این شهر را بپذیرد که در مرکز خود یک پایگاه ارتش آمریکا و در حومه نیز یک پایگاه ارتش روسیه را در بر گرفته است.
به گفته یک دیپلمات غربی، کارشناسان آمریکا و ترکیه چندین سناریو را برای تصویب آن در دیدار مولود چاووش اوغلو و رکس تیلرسون، وزرای خارجه دو کشور در 19 مارس جاری آماده کرده در حالی که مذاکرات برای دستیابی به تفاهم در رابطه با مناطق شرق فرات همچنان ادامه دارد، جایی که واشنگتن کنترل این مناطق و باقی ماندن در آن را در اولویت سیاست خود قرار داده و در کنار آن نیز "آمادگی برای رسیدگی به عوامل نگرانی ترکیه از نقش کردها" از خود نشان می دهد.
نظر شما