سفری به بلندای خاطره/کردستان را به تاریخ پیوند بزنید

سرویس کردستان- کشف تاریخ، کوهپایه های هزار رنگ و دریاچه های خروشان در ایستگاه سرزمین مناره ها و و کلاه فرهنگی ها در کردستان سفره دیدار مهمانان نوروزی را رونق می بخشد.

به گزارش خبرنگار کردپرس، استان کردستان با وسعتی معادل 29 هزار و 137 کیلومتر مربع در قسمت غربی ایران و در مجاورت مرز عراق قرار گرفته که از شمال به آذربایجان غربی و بخشی از زنجان، از شرق با همدان و و بخش دیگری از زنجان، از جنوب با کرمانشاه و از سمت غرب به کشور عراق به طول حدود 200 کیلومتر مرکز مشترک محدود می گردد.

استان کردستان براساس آخرین تقسیمات کشوری در سال 90 دارای 10 شهرستان، 27 شهر، 27 بخش، 85 دهستان و هزار و 732 آبادی است. از لحاظ اقلیمی و طبیعی این استان منطقه ای کوهستانی بوده که دشت های مرتفع و دره های پهن در آن گسترده شده اند.

کردستان به عنوان یکی از استان های گردشگر پذیر کشور به دلیل وجود آثار تاریخی، روستاهای پلکانی با بافت معماری خشکه چین و زیبا، دریاچه های طبیعی و مراسم و آیین های باشکوه فرهنگی چشم گردشگران را به خود گرفته است. کردستان به دلیل وجود فرهنگی اصیل و پایدار به همراه طبیعتی زیبا و موقعیت جغرافیایی مناسب و همسایگی با اقلیم کردستان شاهد برگزاری تورهای متفاوت در زمینه طبیعت گردی- گردشگری فرهنگی و تاریخی، توریسم ورزشی و گردشگری خرید بوده که در سایه زیرشاخه های گردشگری مانند بوم گردی و پرنده نگری دارای قابلیت های فراوانی است.

در این استان حدود 2 هزار و 175 اثر شناسایی شده که از این تعداد حدود 819 اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. باید گفت کردستان را سرزمین رنگ و آواز می شناسند. سرزمین سنت ها و مناره ها در کنار پوشش و گویش های خاص که چشم هر بیننده ای را به خود می گیرد.

سنندج؛ شهر مناره ها

مرکز استان کردستان به شهر مناره ها معروف است. سنندج با سبک معماری تاریخی و موقعیت کوهستانی اش از چشم اندازی زیبایی برخوردار است. در این شهر می توان به موزه مردم شناسی خانه کُرد، موزه سنندج، مسجد تاریخی جامع شهر، مجموعه عمارت تاریخی مشیر دیوان، بازار قدیمی سنندج، عمارت تاریخی خسروآباد و منطقه گردشگری و کوهستانی آبیدر رفت.

در سنندج می توان فرهنگ مردمان کُرد را در موزه های این شهر دید و تصویری از تاریخچه این سرزمین را نظاره کرد و به دیار شهر آبی کردستان رفت.

مریوان؛ شهر آبی کردستان

می توان در سفر به کردستان چشم را به روی دریاچه زریوار گشود و از قرآن تاریخی نگل به سمت بازار خرید شهر مریوان رفت. سپس از اقتدار قلعه تاریخی هلو خان لذت برده و دشت بیلو با پوشش گیاهی زیبا را از نظر گذراند.

با نگاهی سراسر اشتیاق از جنگل های بلوط به مناطق طبیعی قمچیان، ناوطاق گاران و ملاقویی رفت و با صدای آبشارهای گویله و سلور به آرامش رسید و به شهری رفت که روبه آفتاب سر بلند کرده است.

بانه؛ شهری رو به آفتاب

بانه را با مرکز خریدش می شناسند. مرکز خریدی که با اجناس رنگارنگ دل هر بیننده ای را به خود می گیرد. می توان در این شهر سد سیاه زاخ را دید و در پارک دوکانان استراحت کرد. سپس به روستای نجنه رفت و از دشت های سرسبز این منطقه در کنار منطقه سورین و چشمه آب گرم سالوک و دریاپچه طبیعی الوت لذت برد و راهی سرزمینی شد که جایگاه خورشید است.

هورامان؛ جایگاه خورشید

در این شهر آنچه مقابل چشم قرار می گیرد چشم انداز طبیعت کوهستان، کوه سالان و باغات شهر سروآباد در طول مسیر است. همچنین می توان به طبیعت دزلی، دره کی، گردنه ژالانه، آبشار سلور و روستاهای پنج گانه دل بست.

اینجا می توان به قبرستان تاریخی پیرشالیار رفت و بر بلندای تاریخ به عظمت این سرزمین نگریست. سپس چشمه آبشار بل را راهی کرد تا صدای رودخانه خروشان سیروان را شنید و در نهایت در هجیج به تماشای رقص رنگ ایستاد و لذت این شهر اهورایی را به ماسوله کردستان پیوند زد.

پالنگان؛ ماسوله کردستان

دریاچه سد گاوشان، کتیبه تاریخی تنگی ور، متجمع شیلات، باغ و چشمه های شیخ علاءالدین و شیخ خاتون را می توان در این روستای تاریخی از تواسع شهرستان کامیاران دید. سپس به روستا گردشگری پالنگان که با بافتی پلکانی به ماسوله کردستان معروف است رفت و از دیدن مراسم نوروز این روستای تاریخی به ذوق آمد.

همچنین این روستا دارای مراسم های مختلفی از قبیل آئین چهارشنبه سوری و آغاز سال نو است که همه ساله با شکوهی بی نظیر برگزار می شود. با گذر از بلندای این روستا که در دل رودخانه ای خروشان نهفته است می توان به دشت خدا رسید.

قروه؛ دشت خدا

در این شهر که کوهپایه هایی با دامن های پوشیده از گل دارد می توان به نگین آبی کردستان یعنی جزیره سراب رفت و از دل تاریخ سری زد به حمام قصلان و روی پل همیشه جاوید فرهادآباد ایستاد و صدای نعره های اژدهای دو تکه شده در باباگُرگُر را شنید و سپس رها شد در چشمه آب گرم این منطقه و رفت به دامان طبیعت بدر و پریشان و صدای دلنواز پرندگان را گوش داد و آماده شد برای رفتن به بام ایران.

بیجار؛ بام ایران

از بام ایران به خوبی می توان به قدمت این شهر پی برد. شهری که در آن می توان چشم ها را به دریاچه سد قشلاق دوخت و در مجموعه بازار قدیمی و تیمچه شهر گشتی زد و به روستا صلوات آباد رسید. سپس در گذر از رودخانه قزل اوزن به سایت اختصاصی حیات وحش هم سری زد و به بطن تاریخ در روستای قمچقای رفت و دره مشهور هفت آسیاب را پشت سر گذاشت و راهی شهری شد که میان دو دره در ایستگاه تاریخ کردستان نشسته است.

دیواندره؛ ایستگاه تاریخ

عظمت تاریخ مردمان کُرد را به وضوح می توان در این شهر با حضور در غار شگفتی انگیز کرفتو دید. سپس دریاچه سد وحدت را گذراند و به سد سیاه زاخ نگاهی کرد و آنگاه بر بلندای تپه باستانی زیویه ایستاد و به منطقه دل انگیز سارال و چهل چشمه چشم دوخت.

با سفر به این شهر ایستگاه تاریخ کُردها قدمگاه تاریخ دوستان خواهد بود و با کشف اسرار دیدنی، پایتخت تاریخ کردستان ظهور می کند.

سقز؛ پایتخت تاریخ کردستان

با ورود به این شهر صلابت کوه وزنه مراسم استقبال را به همراه دارد. سپس مسجد دو مناره رونمایی شده و دروازه های بازار سقز را می گشاید. جایی دیگر پیست های اسکی و استخر سرپوشیده به چشم می آید و بعد از آن هم پارک مولوی کُرد است که چشمان گردشگران را می نوازد. مسافران را می توان در کاروانسرای تاجوانچی نگه داشت و خانه نقشبندیه را آماده پذیرایی کرد./

*گزارش: زیبا امیدی فر

کد خبر 55592

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha