آثار و پیامدهای تصرف عفرین از سوی ترکیه

سرویس جهان- برخی کارشناسان معتقدند سقوط عفرین به دست نیروهای ترکیه و شورشیان ارتش آزاد یک پیروزی سیاسی برای اردوغان محسوب شده و می تواند با اسکان دادن آوارگان ساکن ترکیه در این منطق کردنشین، خود را از دست آنها راحت کند. کردها نیز با از دست دادن عفرین ضربه شدیدی متحمل شده و دیگر مناطق کردنشین سوریه نیز ممکن است هدف تهاجم ترکیه قرار گیرند.

به گزارش کردپرس، منطقه کردنشین عفرین در شمال سوریه با وجود مقاومت 58 روزه نیروهای کرد سوریه موسوم به ypg در برابر ارتش مجهز ترکیه و نیروهای شورشی ارتش آزاد سوریه، در روز 18 مارس 2018 به دست نیروهای متخاصم افتاد. بدون شک این پیروزی نظامی ترکیه و از دست رفتن یک منطقه کردنشین مهم در سوریه برای کردها آثار و پیامدهای زیادی به همراه خواهد داشت.

به نوشته شبکه فرانس 24 فرانسه، سقوط عفرین یک پیروزی برای آنکارا و تقویت موقعیت آن در مرزهایش با سوریه محسوب می شود.

آرون استاین پژوهشگر شورای آتلانتیک معتقد است «ترکها پیروز این نبرد هستند چرا که آنها همواره مترصد این پیروزی بودند. آنها یک قطعه دیگر از سوریه را جدا کردند و آن را به ساختارهای تحت کنترل حکومت ترکیه اضافه خواهند کرد.»

به نظر این پژوهش گر مسائل خاورمیانه، کنترل عفرین یک دستاورد مهم برای ترکیه دارد و آن استقرار آوارگان سوریه مستقر در ترکیه در این منطقه کردنشین است.

نیکولاس هراس از مرکز نیو امریکن سکیوریتی نیز معتقد است سقوط عفرین برای اردوغان که با وجود داد و بیدادهای بین المللی بر ادامه عملیات اصرار داشت یک پیروزی محسوب می شود.

وی معتقد است عفرین یک ملک شیک و قطعه زمینی بسیار با ارزش در سوریه است و ترکیه خیال ندارد به این زودی این منطقه را ترک کند.

اما کردهای سوریه که به گفته برخی تحلیل گران عفرین یکی از مهم ترین نقاط سوریه بود که نسبت جمعیتی کردهای آن در برابر دیگر قومیت های زبانی بسیار بالاتر بود، با از دست دادن این منطقه ممکن است نتوانند به راحتی دیگر مناطق تحت کنترل خود را حفظ کنند. کردها یکی از سه کانتون تحت کنترل خود را که زمانی آرزوی پیوند دادن آن به دریای مدیترانه و دو کانتون جزیره و کوبانی را داشتند از دست داده اند.

موتلو چیویراوغلو کارشناس کُرد مسائل کردها و ناظر تحولات عفرین معتقد است سقوط عفرین یک ضربه مهلک برای پروژه خودمدیرتی کردی بود. اکنون موجودیت دیگر مناطق تحت کنترل کردها در سوریه نیز به خطر افتاده است.

سقوط عفرین یک پیامد جدی نیز برای دولت سوریه دارد و به گفته تحلیل گران، دمشق نمی تواند به آسانی مناطق تحت کنترل دولت ترکیه و شورشیان تحت حمایت این کشور را بازپس بگیرد. از یاد نباید برد در حالی که عملیات عفرین با چراغ سبز روسیه انجام شد کنترل ترکیه بر عفرین و اتصال این منطقه با مناطق تحت نفوذ آنکارا در شمال ادلب دوباره فضای رقابتی میان روسیه و ترکیه را که در برحه ای به سقوط هواپیمای روسی توسط ترکیه منجر شد زنده می کند.

نیکولاس هراس می گوید: هر متر از سرزمین سوریه که به کنترل نیروهای ارتش ترکیه و شورشیان مورد حمایت آن در سوریه در می آید دیگر دست دمشق به آن نخواهد رسید و با وجود ارتباط نزدیک میان بشار اسد و مسکو، قلمروگشایی اردوغان در سوریه با چراغ سبز و رضایت روسیه اتفاق افتاده است.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 55838

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha