به گزارش خبرنگار کردپرس، توجه به صنعت گردشگری به عنوان دومین صنعت پول ساز دنیا نیازمند یک مدیریت اقتصادی، نظارتی و فرهنگی است. این صنعت که به عنوان صنعت پاک در جهان شناخته می شود از نظر کشورهای تراز اول بسیار مورد اهمیت قرار دارد. به طوری که برای جذب گردشگر اقداماتی را انجام می دهند تا بتوانند سرمایه بهینه ای از این صنعت به دست بیاورند.
در این میان کشور ایران با وجود جاذبه های طبیعی، تاریخی و صنعتی فراوان اما از امتیاز خوبی در این زمینه برخوردار نیست. هرچند در ایجاد سود گردشگری در جهان نقشی دارد اما تزریق این سود به داخل کشور کمتر از آن چیزی است که باید باشد و گواه این مورد هم افزایش آمار سفرهای خارجی ایرانیان است.
از تقویت زیرساخت های عمرانی و خدماتی تا گردشگری که یکی از ارکان جذب گردشگر است گرفته تا تبلیغات و بازاریابی و فرهنگ اصولی برای نگهداشت مسافر در منطقه، همه و همه نیازمند کار هستند.
مدیریتی اساسی
در همین زمینه نایب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران معتقد است تدوین یک برنامه اصولی می تواند ایران را تبدیل به یک مقصد گردشگری کند.
علی اکبر عبدالملکی در گفت و گو با خبرنگار کردپرس با اشاره به ضعف های حوزه گردشگری در کشور، بیان کرد: تا زمانی که زیرساخت های داخلی براساس استاندارد نیستند رسیدن به برند جهانی گردشگری امکان پذیر نیست چرا که مسافر به جایی می رود که امکانات رفاهی لازم را با توجه به هزینه ای که می کند داشته باشد.
به گفته وی مدیریت اقتصادی و نظارتی در کشورهای برند گردشگری تا جایی است که نه تنها منفعت کاری در آن می گنجد بلکه رفاه و سلیقه مسافر هم در آن بسیار دیده می شود.
عبدالملکی از اینکه گردشگری متولی مشخصی ندارد و یکسری دخالت های نادرست در این حوزه دیده می شود معترض بود و افزود: چرا حوزه به این گستردگی و مهمی وزارت خانه و نهادی جدا و مشخص ندارد. این در حالی است که تمامی کشورهای تراز اول از این امتیاز خاص برخوردار هستند.
تعامل فرهنگی
دیگر نکته مهمی که این فعال گردشگری به آن پرداخت در نوع نگاه ها به این مسئله بود که در کشور ایران نگاه مدیران به این حد نرسیده است که می توان با تعامل فرهنگی به یک تراز استاندارد در جهان دست یافت.
به گفته وی فرهنگ هر کشوری هویت آن منطقه بوده و با برقراری ارتباط می توان به معرفی این هویت فرهنگی دست یافت.
همچنین یکی از مباحث مهمی که این کارشناس حوزه گردشگری بسیار بر آن تأکید داشت وارد کردن نظرهای سیاسی و مذهبی به حوزه گردشگری بود. به گفته عبدالملکی تعامل با کشورهایی همچون آمریکا، انگلیس، آلمان و ... از لحاظ کسب درآمد می توان نقطه عطفی برای معرفی جاذبه های کشور باشد.
اما گویا طبق نظر وی اختلاف سیاست های بین المللی باعث شده این تعامل ضربه خورده و همین عامل سقوط بخشی از تبادل فرهنگ ما با کشورهای دیگر است.
سهم کشور ایران از گردشگری ناچیز است و آن طور که عبدالملکی می گوید هنوز دولتمردان و مقامات عالی رتبه به مفهوم واقعی گردشگری، این صنعت پاک و پردرآمد جهانی پی نبرده اند.
وی با بیان اینکه نگاه مسئولان به حوزه گردشگری خصمانه است، تصریح کرد: گردشگری مانند یک گل بوده و نیازمند حمایت های جدی و رسیدگی های ظریف است و باید با دقت تمامی مراحل توسعه این صنعت کار شود.
تفاوت قیمت
تفاوت قیمت و ارزیابی هزینه ها دیگر موردی بود که به گفته علی اکبر عبدالملکی بسیار به چشم مسافران دیده می شود. تفاوتی که در نرخ هتل ها تا تهیه بلیط و هزینه رفت و آمد و دیگر موارد لازم ملموس بوده و با یک حساب سرانگشتی هم می توان فهمید که سفر به کشورهای دیگر به صرفه تر است تا داخل کشور و این واقعیتی است که مردم ایران بسیار به آن اشاره می کنند.
وی راهکار این مورد را حمایت دولت از هتل داران و سرمایه گذاران دانست و خواستار تدوین سیاست های اقتصادی برای کنترل تورم و پایین آوردن قیمت ها در کشور شد.
فرهنگ داخلی
ضعف در فرهنگ سازی دیگر موردی بود که عبدالملکی از آن نام برد. ضعفی که به گفته وی تنها در میان مسئولان نیست بلکه به مردم هم می رسد.
در واقع این فعال گردشگری از همیاری نکردن مردم برای توسعه گردشگری داخلی گله مند بود و یادآور شد: در بعضی از مناطق شاخص داخل کشور زیرساخت های لازم مهیاست اما متأسفانه مردم چندان علاقه ای نشان نداده و از این ظرفیت های داخلی استفاده نمی کنند.
اسکان دولتی
عبدالملکی در ادامه معضل دیگر برای ایست در صنعت گردشگری را وجود مکان های اقامتی دولتی دانست و گفت: چرا باید مدارس و میهمان سراهای دولتی در وظایف هتل ها و عوامل اجرایی گردشگری دست درازی کرده و دخالت کنند؟
به گفته وی اسکان های دولتی باعث بیکاری و رکود هتل داران شده و این می تواندعامل رشد منفی اقتصاد، گردشگری، اشتغال باشد و لازم است دولت یک تغییری در این خصوص داشته باشد.
راهکار نهایی
داشتن معاونت گردشگری در سازمان میراث فرهنگی یکی از بهترین گزینه هایی است که به گفته علی اکبر عبدالملکی می تواند در نحوه مدیریت اصولی اثرگذار باشد.
همچنین استفاده از ایده های نخبگان و بهره گیری از طرح های سرمایه گذاری در کنار بهینه سازی مسئولیت های محول شده و دوری از وعده های کلیشه ای و تمرکز بر ساختارهای حفظ منابع طبیعی و تاریخی از جمله مواردی هستند که این عضو کمیسیون گردشگری آن ها را لازمه ادامه حیات صنعت گردشگری ایران و رسیدن به مرحله سودآوری مناسب دانست./
نظر شما