اقتصاد ضعیف فقر غذایی به دنبال دارد

سرویس کردستان - یک کارشناس علوم تغذیه گفت با توجه به وضعیت اقتصادی خانوارها باید به این امر توجه کرد که با مدیریت صحیح و آگاهی از نیازهای روزانه تغذیه ای می توان تا حدی به امنیت غذایی خانواده کمک کرد.

به گزارش کردپرس، هر فردی برای ادامه حیات نیاز به مواد غذایی دارد تغذیه بستگی به نوع و مقدار آن می تواند در سلامت و بروز بیماری ها تاثیرگذار باشد آیا تغذیه مردم مناسب است یا خیر باید کارشناسان بررسی کنند اما به وضوح نمایان است با توجه به کاهش قدرت خرید مردم سفره ها کوچک تر شده است و این نگرانی می رود که با فقر غذایی مواجه شویم در این باره با «عیسی پیریونسی» کارشناس علوم تغذیه و کارشناس مسئول برنامه تغذیه سالم شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیواندره گفت و گوی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.

به دلیل اینکه می خواهیم این گفت و گو هم آموزشی و هم بررسی وضعیت تغذیه در منطقه باشد از دیدگاه شما هر فرد در طول 24 ساعت به چند وعده غذایی نیازمند است؟

قبل از هر چیز باید عرض کنم که رژیم مناسب، رژیمی متعادل و کافی است که در طراحی آن باید به تفاوت های فردی نظیر سن و مرحله ی رشد و تکامل و سلایق چشایی و عادات غذایی توجه نمود. برای تامین تمام احتیاجات تغذیه ای رژیم و برنامه غذایی روزانه باید حاوی انرژی و تمام مواد مغذی در مقادیر مناسب باشد. به همین خاطر برنامه رژیم غذایی باید دارای تعادل، تنوع، میانه روی و کالری تنظیم شده باشد.بهتر است مقدار کالری تنظیم شده روزانه در ۶ الی ۸ وعده و میان وعده تقسیم و مصرف گردد.

این وعده ها باید شامل چه چیزهای باشد؟

بهتر است در سه وعده اصلی ( صبحانه، ناهار و شام) از بیشتر گروه های غذایی استفاده شود و دارای تنوع باشد. برای میان وعده ها می‌توان از میوه و آبمیوه های طبیعی، سبزی ها، آجیل و مغزها و همچنین از لبنیات کم چرب استفاده کرد.

آیا خالی شدن سفره و کم کردن مواد غذایی مصرفی و تنوع غذایی چه پیامدهای خواهد داشت؟

عدم تنوع در برنامه غذایی روزانه احتمال ابتلا به انواع سوء تغذیه را افزایش خواهد داد، برای مثال در صورتی که فرد گروه شیر و لبنیات را به میزان کم مصرف کند کلسیم و فسفر مورد نیاز بدن تامین نخواهد شد.

تعریف شما از فقر غذایی چیست؟

فقر غذایی یا گرسنگی به معنای کمبود مواد غذایی در یک کشور است که سیری شکمی حاصل نمی شود، تعریف دیگری از گرسنگی وجود دارد که گرسنگی سلولی نامیده می شود و با امنیت غذایی در ارتباط است. در این نوع گرسنگی مواد مغذی لازم برای رشد و نمو کودکان، بیمار شدن بزرگسالان و عملکرد صحیح سلول فراهم نشده است.

باید به این نکته توجه کرد که گرسنگی سلولی ممکن است خود را به سرعت نشان ندهد و حتی سال ها به طول انجامد اما می تواند بر بهره هوشی، بیماری های مزمن، توان کاری افراد و رشد و توسعه ملی یک کشور تاثیر گذار باشد. سوء تغذیه سالانه باعث مرگ ۲.۶ میلیون کودک زیر ۵ سال می شود. همچنین ۸۷۰ میلیون نفر معادل یک هشتم جمعیت جهان غذای کافی برای خوردن ندارند.

سواد تغذیه ای مردم کردستان بویژه دیواندره را در چه سطحی می بینید؟

با توجه به استراتژی و تلاش های جهانی در زمینه کاهش سوء تغذیه و فقر غذایی کشور ما نیز به منظور افزایش سطح آگاهی و سواد تغذیه ای جامه هر ساله در مناسبت های مختلف کارگاه ها، همایش ها، کلاس ها، جشنواره ها و ... به منظور بهبود وضعیت تغذیه ای و امنیت غذایی جامعه برگزار میکند. خوشبختانه در استان کردستان و شهرستان دیواندره نیز کمپین ها و بسیج ملی آموزش تغذیه ای با استقبال مردم برگزار می شود که در افزایش سطح آگاهی و سواد تغذیه ای می تواند موثر باشد.

به نظر شما در این منطقه توانایی دسترسی مردم به سبد غذایی مطلوب چگونه است؟

شهرستان دیواندره با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب و وضعیت خوب کشاورزی و دامپروری از لحاظ منابع خوب تغذیه ای شرایط مطلوبی دارد. تولیدات کشاورزی تامین کننده گروه های نان و غلات، حبوبات، سبزی و میوه و بخش دامپروری تامین کننده شیر و لبنیات و همچنین پروتئین مورد نیاز است.

بر اساس نظارت شما وضعیت تغذیه در خوابگاه ها و بیمارستان چگونه است؟

نظارت ها و بازرسی های از لحاظ بهداشتی و تغذیه ای از خوابگاه های شبانه روزی در طول سال تحصیلی انجام می شود. از لحاظ تامین ریز مغزی ها و همچنین نیاز بالای به کالری در این سن در صورت رضایت مسئولین خوابگاه ها بهتر است والدین از مواد غذایی چون برگ خشک میوه ها، مغز ها و آجیل، خرما و کشمش و ... برای مصرف در طول هفته برای دانش آموزان در نظر بگیرند.

علاوه بر مسئول برنامه تغذیه سالم در مرکز بهداشت شهرستان، بنده کارشناس تغذیه بیمارستان و مسئول بخش مدیرت مواد غذایی بیمارستان نیز هستم.

با توجه دستور پزشک و نظارت کارشناس تغذیه برای بیماران بستری در بخش های درمانی غذا توزیع می شود.

با توجه به قرارداد با شرکت مواد غذایی برنامه غذایی هفتگی دارای تنوع مناسب هست. همچنین از لحاظ کمیت تامین کننده نیاز تغذیه ای بیماران است. در برنامه غذایی از انواع سبزی ها، شیر و لبنیات و همچنین میوه استفاده می شود. همچنین برای بیماران آسیب پذیر و همچنین بیماران بخش های ویژه میان وعده ها و انواع خوراک ها توزیع می شود. بر اساس درخواست مشاوره تغذیه پزشک برای بیماران مشاوره انجام و رژیم غذایی تنظیم می شود.

مهمترین چیزی که سلامت مردم را از لحاظ تغذیه ای تهدید می کنید چه چیزی است.

به نظر بنده مهمترین چیزی که سلامت مردم را تهدید میکند توجه به شایعات و اطلاعات اشتباه غیره پزشکی است که گاها مانع از مصرف مواد غذایی لازم برای بدن می شود. همچنین با توجه به تغییر سبک زندگی از روستا نشینی به شهر نشینی و عدم فعالیت بدنی کافی لازم است مصرف نمک، شکر و روغن ( مخصوصا روغن جامد) کاهش یابد.

در طول یک سال گذشته چه کارهای برای حفظ و بهبود سلامت مردم انجام داده اید؟

با توجه به فعالیت بنده در بیمارستان و همچنین مرکز بهداشت شهرستان به عنوان مسئول برنامه های تغذیه ای، اموراتی از قبیل انجام مشاوره بیماران بستری در بخش های بیمارستانی، مشاوره بیماران دیابتی، فشار خون، مادران باردار، کودکان دارای اختلال رشد و ... در کلینیک تخصصی بیمارستان، مدیریت بخش مواد غذایی بیمارستان و همچنین برگزاری کلاس ها، کارگاه، جشنواره های غذایی، بازدید از مهدهای کودک و روستا مهد ها، بازدید از مدارس شبانه روزی و خوابگاه ها، توزیع سبد غذایی مادران باردار و معرفی کودکان دارای اختلال رشد به کمیته امداد امام خمینی(ره)، پایش ید ادرار دانش آموزان، انجام مکمل یاری در گروه های مختلف جامعه، برگزاری کمیته های بین بخشی و برون بخشی تغذیه ای مانند کمیته کاهش فقر خانوارهای کم درآمد و ... را به کمک همکاران انجام داده ایم.

سخن پایانی....

با توجه به وضعیت اقتصادی خانوارها باید به این امر توجه کرد که با مدیریت صحیح و آگاهی از نیازهای روزانه تغذیه ای می توان تا حدی به امنیت غذایی خانواده کمک کرد. برای مثال کاهش ضایعات غذا و همچنین استفاده از جایگزین های مواد غذایی مانند استفاده از حبوبات که هزینه کمتری متحمل می کند می توان تامین کننده نیاز به پروتئین و املاح و فیبر مورد نیاز برای خانواده باشد.

و در اخر لازم است عرض کنم که با مصرف غذا های محلی و استفاده از انواع حبوبات و همچنین استفاده مناسب از سبزی های تازه و استفاده از باغچه سبزی کاری در روستاهای شهرستان، مصرف شیر و لبنیات کم چرب و میوه ها و همچنین کاهش مصرف نمک، روغن و شکر سلامتی خود و خانواده خود را در پیشگیری از بیماری های مزمن غیره واگیر تضمین کنیم.

گفت و گو از: هیوا محمد پور

کد خبر 56838

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha