به گزارش خبرنگار کردپرس، قروه در حالی به عنوان پنجمین شهرستان پرجمعیت کردستان شناخته می شود که هنوز نتوانسته به استانداردهای لازم توسعه شهری دست یابد. توسعه شهری پدیده ای است که امروزه تمامی شهرها به دنبال راهکارهایی برای رسیدن به آن هستند و در این میان نقش مدیریت شهری برای تحقق این مهم بسیار چشمگیر خواهد بود. نقشی که بیشترین بخش آن به شورای شهر بر می گردد و اصلی ترین وظیفه این شورا هم انتخاب یک شهردار کارآمد برای اجرای هرچه بهتر برنامه های توسعه محور است و دیگر بخش های مرتبط به این حوزه را عهده دار خواهد بود.
سال گذشته پنجمین شورای شهر قروه در حالی روی کار آمد که بسیاری از مشکلات دوره چهارم پابرجا بوده و به شورای پنجم رسید. مشکلاتی همانند برنامه های اجرا نشده، درآمد و بودجه نامعلوم، نبود شفافیت مالی و ناهماهنگی در اجرای صحیح کارهای مرتبط و ... همه باعث شدند که اعضای شورای پنجم نتوانند راحت تر در مسیر اهداف مدنظر خود حرکت کنند.
در همین راستا به گفته نایب رئیس شورای شهر قروه انتظار می رود بتوان با یک اصلاح سازی کاری، الگوی اداره شهر را تغییر داده و با تدوین سند چشم انداز توسعه ده ساله شهر همراه با برنامه های راهبردی بلند مدت و کوتاه مدت به تحقق مدیریت یکپارچه شهری رسید.
هرچند «حوریا کلوندی» از دوره زمانی لازم برای توسعه شهر می گوید اما باید دید آیا واقعاً شورای پنجم می تواند دست اندازهای شورای قبل را بردارد و شهر را به حداقل استانداردهای لازم برساند؟
این عضو شورای شهر در گفت و گوی تفصیلی با خبرنگار کردپرس از بودجه 97 و برنامه های مدنظر برای فصل عمرانی پیش رو تا شفافیت در برابر یکسری از ابهامات موجود گفت.
* ابتدا از بودجه 97 و محورهای تصویب شده برای این اعتبار بگویید؟
شورای دوره پنجم با دقت بسیار ضمن بررسی میزان تحقق بودجه 96 و جزئیات موارد درآمدی و همچنین تطبیق متمم بودجه با بودجه پیشنهادی سال قبل، بودجه سال 97 را با 15 درصد افزایش نسبت به سال قبل به میزان 220 میلیارد ريال مصوب نمود.
می توان گفت این اقدام اولین اقدام عملی شورای دوره پنجم بود چرا که از زمان روی کار آمدن شورای پنجم به جز چندین مورد کار ما نظارت بر اجرای برنامه و بودجه سال قبل بود که ضمن نظارت بر پروژه های در حال اجرا با تقدیم لایحه متمم بودجه 96 توسط شهرداری به صحن شورا، دلایل تحقق نیافتن برخی پروژه های تعریف شده در بودجه سال گذشته را از شهردار خواستار شده و در تعیین پروژه های سال جاری مجبور به آن شدیم تا در وهله نخست پروژه های نیمه تمام سال گذشته را به اتمام رسانده سپس پروژه های جدید اولویت دار را تعریف کنیم بنابراین بخش اعظمی از بودجه به این امر اختصاص یافت.
همچنین مقدار دیگری از بودجه جهت پرداخت بخشی از دیون و بدهیهای شهرداری در نظر گرفته شد که این مسئله هم دست ما را برای ارائه و تعریف پروژه های بیشتر و بهتر بست.
مابقی بودجه منهای حقوق و مزایای پرسنل شهرداری به طرح ها و پروژه های جدید اختصاص یافت که در این میان توجه به برنامه های درآمدزا برای شهرداری، مطالعه و طراحی پروژه ها قبل از اجرا، بهبود محیط شهری شامل زیباسازی و مناسب سازی، توسعه فضای سبز محلات و نواحی شهری، اصلاح هندسی برخی معابر حادثه ساز همانند بلوار غدیر و ... حایز اهمیت بود.
این را هم بگویم که مبلغ 500 میلیون تومان از بودجه 97 اختصاص یافت به خرید دستگاه بیوکمپوست برای حل معضل زباله های شهری که بعد از مکان یابی و تأیید نهایی در این زمینه اقدام خواهد شد.
* اشاره کردید به پروژه های ناتمام در سنوات قبل، به نظر شما چرا این پروژه ها کار نشده و هر سال به سال بعد موکول شده و شورا در این زمینه اقدامی کرده است؟
همان طور که گفتم این موضوع دقیقاً سؤالی است که ما از شهردار و شورای دوره قبل داریم که چرا با عنایت به متمم بودجه (که نشان از آن دارد بیش از 90 درصد درآمد پیش بینی شده محقق شده بود) اما بودجه در پروژه های تعریف شده هزینه نشده بود و در نتیجه پروژه های نیمه تمام سال قبل به امسال موکول شدند؟
این در حالی است که اگر این پروژه ها به وقت تعیین شده خود اجرا می شدند می توانستیم بودجه 97 را صرف پروژه های جدید و بهتر بکنیم. در واقع این وظیفه شوراست که ناظر بر اجرای مصوبات خود و در نتیجه ناظر بر اجرای صحیح بودجه باشد و از شهردار منتخب خود بخواهد تا بدین ترتیب هر پروژه سر وقت خود اجرا شود.
با عنایت به اینکه متمم بودجه کمتر از یک ماه است که به دست شورای این دوره رسیده با این وجود پیگیر این مسئله بوده و منتظر پاسخ شهردار خواهیم بود.
* حال که به گزینه شهرداری رسیدیم، شفافیت کاری در شورا و شهرداری و نظارت بر شهردار به چه صورت است؟
بنده به شخصه به این موضوع معتقدم که در هر زمینه ای باید مطابق با قانون عمل کرد. همان گونه که قانون نوع نظارت بر شهردار و مجموعه شهرداری را برای شورای شهر تعریف نموده ما مؤظفیم مطابق آن عمل نماییم نه کمتر و نه بیشتر.
در مورد شفافیت کاری در شورا هم براساس قانون جلسات شورا علنی است مگر اینکه غیرعلنی بودن برخی جلسات با نظر اکثریت مطلق اعضای شورا به تصویب برسد. لازم به ذکر است جهت شفاف سازی اقدامات طبق مصوبه داخلی شورای دوره پنجم، جلسات شورای شهر علنی اعلام شد و بلامانع بودن حضور خبرنگاران و شهروندان در جلسات شورا به تصویب رسید.
* دو مورد حساس در سال گذشته توسط شهرداری اتفاق افتاد که واکنش بسیاری را به همراه داشت و افکار عمومی را برآشفت. یکی بحث طرح دوچرخه سواری کارکنان شهرداری و دیگری قرارداد بلوار سید جمال و غدیر بود. در این خصوص شورای شهر حرفی برای گفتن دارد؟
هر دو این موارد که اشاره کردید مرتبط به شورای چهارم و مصوب آن دوره است. لذا شورای دوره پنجم حق ورود به این موضوع را نداشت. اما قطعاً اگر شاهد چنین مواردی در این دوره بودیم اجازه این کار را نمی دادیم.
در مورد دوچرخه ها بهتر این بود که چنین طرحی برای استفاده عموم مردم در ایستگاه های دوچرخه و در پیست دوچرخه سواری شهر اجرا می شدند نه فقط برای سه ماه استفاده پرسنل شهرداری. به هر حال برای جبران تمامی این مباحث شورای دوره پنجم امسال بودجه ورزشی کارکنان شهرداری را کاهش داد.
در مورد قراردادها هم به نظر من لازم است شفاف سازی صورت گیرد و با توضیح به مردم هرگونه بدبینی شهروندان مرتفع شود.
* اشاره کردید به اینکه این طرح های بحث برانگیز مرتبط به دوره چهارم شوراست. دو نفر از اعضای دوره قبل هم اکنون در شورای پنجم حضور دارند و شهردار هم از دوره قبل وجود داشته و همین مسئله نوعی ابهام برای مردم به وجود آورده که چرا این افراد و شهردار سکوت کرده اند در برابر این مسئله با وجود اینکه شکایتی هم در این زمینه شده است و اصلاً چرا شهردار دوباره در سمت خود ابقاء شد؟
این سؤال را باید از شهردار و اعضای شورای قبل حاضر در این دوره بپرسید. بنده از موارد بحث برانگیزی که فرمودید اطلاع چندانی ندارم و همان طور که گفتم تمامی این مسایل به شورای قبل باز می گردد و ما اجازه ورود و دخالت در این زمینه را نداریم.
درباره ابقاء شهردار هم رأی با اکثریت اعضای شورا بود که ما هم به این تصمیم احترام گذاشته و با تمام توان در صدد همکاری با شهردار هستیم.
* در گفته های خود از تخصیص بودجه جهت منابع درآمدزا برای شهرداری گفتید. این منابع شامل چه مواردی هستند؟
متأسفانه در لایحه درآمدی پیشنهادی 97 شهرداری هیچ گزینه جدیدی به عنوان منبع درآمد پایدار تعریف نشده بود چرا که هیچ گونه سرمایه گذاری برای این امر در سنوات گذشته صورت نگرفته بود. لذا با توجه به محدودیت بودجه و درآمد کم برآن شدیم تا چندین پروژه سرمایه گذاری جهت کسب درآمد برای سنوات آتی شهرداری تعریف کنیم و برای افزایش این منابع درآمدی پایدار شهرداری ها در سنوات آینده از کارآفرینان و اقتصاددانان شهر کمک بگیریم.
از موارد مصوب شده جهت این امر در سال 97 می توان به اجرای برنامه ممیزی املاک و شهرداری الکترونیک، تجهیز کارخانه آسفالت و خرید ادوات پخش آسفالت، راه اندازی مجدد دستگاه سنگ شکن، احیای میدان میوه و تره بار و ... اشاره کرد.
* شورا در سال جدید چه برنامه هایی برای مدیریت شهری در آینده و در دست اجرا دارد؟
علاوه بر پروژه های عمرانی تعریف شده در بودجه سال 97 از برنامه های در دست اجرای شورای شهر می توان به اجرای برنامه های فرهنگی در سطح شهر؛ که در این حوزه نیازمند همکاری انجمن ها و مؤسسات شهر هستیم چرا که انجمن ها بازوی اجرایی برنامه های فرهنگی هستند./ ساماندهی دست فروشان و میوه فروشان سیار؛ که شخصاً در تعطیلات نوروز در سفر که بودم از شهرهایی که موفق به ساماندهی و تشکیل روز بازارها شده بودند، دیدن و تحقیق کردم./ احیای میدان میوه و تره بار./ دعوت از کارشناسان و نخبگان و صاحب نظران شهری و معتمدین محلات 11 گانه شهری در نخستین نشست کمیسیون عمران شهری شوراها در سال 97 و تشکیل کمیته شورایاران و مشاوران شورا جهت تدوین چشم انداز توسعه شهر قروه./ بهبود محیط شهری شامل زیباسازی و مناسب سازی و پروژه نورپردازی./ تعامل با دانشگاه ها./ اولویت بندی معابر فرسوده از نظر پیاده و سواره جهت بهسازی در سنوات آینده/ ساماندهی ایستگاه ها و مسیر تردد تاکسی ها/ فعال نمودن بخش پژوهش شورای شهر و ... اشاره کرد.
* از بهترین کارهایی که این شورا انجام داد و رضایت مردم را به همراه داشت می توان به روند جدید شورا و تغییراتی که در این مدت در شهر صورت گرفت اشاره کرد. از اینها بگویید؟
به نظر من مفهوم شورای شهر در اسم آن نهفته؛ یعنی شورای شهر نه شورای شهرداری. در واقع شورا واسط بین مردم و دستگاه های خدمات رسان شهری است. منتخبین شورا از دل مردم بیرون آمده بنابراین باید نماینده تمام عیار مردم بوده و برای رفع مشکلات مردم و توسعه شهر از مسئولان خدمات رسان شهری ارائه خدمات بخواهد و آنان را در برابر مردم پاسخ گو نمایند. بر همین مبنا یکی از اقدامات مثبتی که در این دوره شکل گرفت دعوت از مسئولان مربوط و پاسخ به سؤالات مردم بود که نتایج مثبتی در جلب رضایت عمومی در بر داشت.
اقدام مثبت دیگری که بسیار هم مورد استقبال قرار گرفت اجرای طرح جامع تبلیغات محیطی در سطح شهر بود که براساس این طرح به نصب بنرهای سازه داربستی نامنظم میدان اتحاد خاتمه داده شد و باعث نظم بصری در سطح شهر شد.
همچنین تشکیل کمیته های شورایاری که توسط بنده مطرح شد اما بنا به دلایلی به تعویق افتاد از جمله اقدامات مثبتی بود که در واقع با این کار برنامه ریزی از پایین به بالا یا به تعبیر دیگر برنامه ریزی شهری توسط شهروندان تحقق خواهد یافت که گام مؤثری در جهت توسعه پایدار شهری خواهد بود. در هر صورت تلاش ما برای تحقق مدیریت یکپارچه شهری و توجه به رعایت حقوق شهروندی است.
* آسیب های موجود در حوزه مدیریت شهری که مانع رسیدن به اهداف لازم می شود را چه مواردی می دانید؟
در این زمینه که حرف بسیار است اما به صورت تیتروار باید بگویم که ضعف در آموزش مدیریت شهری برای عوامل مرتبط، به روز نبودن آموزش در پرسنل خدمات شهری، کمبود نیروی انسانی در واحد عمران، نداشتن طرح های مطالعاتی قبل از اجرای پروژه ها، ضعف در اجرای طرح ها و نبود مجری ذیربط، فعال نبودن کمیته زیباسازی شهری، ضعف در اجرای قوانین رفع سد معبر و ... از جمله مواردی هستند که جزو آسیب های مهم محسوب می شوند و لازم است جهت مرتفع نمودن آن ها سریعاً اقدام نمود.
همچنین در این مورد یکی از اصلی ترین نکاتی که باید بسیار توجه شود همکاری مردم است که می تواند در بهبود توسعه شهری به مدیریت صحیح کمک شایانی کند. در این مورد هم اگر مردم به حقوق شهروندی خود آگاه باشند قطعاً لایق بهترین ها هستند.
در این میان لازم است شهروندان با اطلاع از حقوق شهروندی خود و انتظارات از شورای شهر خواستار نظارت بر حسن انجام کار (در تمامی امور خدماتی شهری)، جلوگیری از هدر رفت بودجه و بیت المال، تعیین اولویت نیازهای شهری و برقراری عدالت شهری، ارائه طرح و ایده های نوین جهت حرکت به سمت توسعه پایدار شهری باشند نه اینکه فقط خواستار تکریم، آسفالت کوچه و یا فقط راه افتادن کار شخصی در شهرداری باشند./
* گفت و گو: زیبا امیدی فر
نظر شما