گیاهانی که مهمان سفره کردستانی ها می شود

سرویس کردستان- ماه اول از فصل بهار در استان کردستان بازار فروش گیاهان خوراکی داغ است، گیاهانی که به لطف طبیعت، مردم را چند صباحی مهمان غذاهای سالم و به دور از هر گونه کود و سمی می کند.

به گزارش کردپرس، این روزها در تمامی شهرهای استان کردستان افرادی را می بینیم که مشغول به فروش انواع گیاهان خوراکی هستند و مردم نیز با اشتیاق این گیاهان را خریداری می کنند. هر ساله با شروع فصل بهار، بازار فروش و خرید گیاهان خوراکی که از دل زمین های حاصلخیز کردستان سر بر می آورد داغ می شود. گیاهانی که علاوه بر خوراکی بودن، دارای خواص بی شماری نیز هستند و همچنین زمینه اشتغال و کسب درآمد حداقل برای چند روز را نیز برای چندین خانوار فراهم می کند.

در خیابان های شهر دهگلان که قدم می زنیم در پیاده رو برخی خیابان ها فروشندگانی را می بینیم که انواعی از گیاهان را در معرض فروش قرار داده اند و با فنون خاص فروشندگی، مردم را تشویق به خرید این گیاهان می کنند.

در خیابان مولوی جوانی را می بینم که کوهی از انواع گیاهان بهاری را در پیاده رو و در معرض دید مردم قرار داده، مردم یکی پس از دیگری می آیند و نوع گیاهان وقیمت ها را می پرسند، برخی آن را خریداری می کنند و جهت تهیه غذایی مقوی آن را به خانه می برند.

"قازیاخه ، گیلاخه و همه گیاه ، سه نوع گیاهی است که دارم و قیمت هر کیلو بین 2 تا 4 هزار تومان است، البته "همه گیاه" چون از چند گیاه تشکیل شده است گرانتر است"، اینها صحبت های جوان فروشنده با من است که از نوع گیاهان می پرسم.

وی در پاسخ به اینکه "شغل اصلی وی چیست؟" می گوید: میوه فروش هستم اما از اول نوروز تا وقتی که این گیاهان هم باشند گیاه می فروشم.

وی با بیان اینکه ناچار به انجام این کار است،ادامه می دهد: شغلی ندارم و میوه فروشی هم چندان درآمدی برایم ندارد، مجبورم با همین کارها مخارج زندگی خود را تامین کنم.

در حین صحبت یکی از مشتریان می گوید: اینها گیاهان منطقه دهگلان نیستند، جوان فروشنده با تایید این حرف می گوید: این گیاهان را از مریوان آورده ام.

وی دلیل این کار را کم بودن بارندگی امسال و در نتیجه کم شدن گیاهان خوراکی در دهگلان می داند و می گوید: در سال های گذشته مقدار این گیاهان در دهگلان زیاد بود اما امسال به واسطه بارش کم، الان دیگر یا گیاهی وجود ندارد یا خیلی کم شده است.

"رحیمی" یکی از مشتریان این گیاهان خوراکی نیز می گوید: خانواده من سعی می کنند بیشتر از این گیاهان به عنوان غذا استفاده کنند چون هم خوشمزه است و هم اینکه هیچ ماده شیمیایی ندارد و کاملا طبیعی و مقوی است.

جوان فروشنده را با مشتریانش جا می گذاریم و به سراغ رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان دهگلان می رویم و با وی به گفت و گو می نشینم.

بهزاد شریفی پور با اشاره به انواع گونه های گیاهی خوراکی در شهرستان دهگلان می گوید: انواع "کنگر"، "شئن"، "قازیاخه" و "همه گیاه" که شامل 6 گیاه است و البته در منطقه ما 6 نوعش وجود ندارد بیشترین برداشت را دارند.

وی با بیان اینکه در مقدار کمتر "پونه" ، "ریواس" و "سیر وحشی" نیز از گونه های خوراکی این منطقه هستند، گفت: البته این گیاهان بیشتر در مناطق بکر همچون "سورمه لی" ، "گزگزاره" و ... یافت می شود.

شریفی پور در ادامه اظهار کرد: رویش این گیاهان از 5 و 6 فروردین تا اوایل اردیبهشت ادامه دارد که البته امسال به علت کاهش بارندگی، زودتر از موعد مقرر برداشت این گیاهان به پایان رسیده است.

رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان با اعلام کاهش 20 تا 25 درصدی این گیاهان در سال جاری اظهار داشت: این میزان کاهش به دلیل کاهش میزان بارندگی و نیز بهره برداری بیش از حد بهره برداران بوده است.

وی با تاکید بر اینکه "مخالف بهره برداری این گیاهان نیستیم"، تصریح کرد: بهره برداران باید توجه کنند که در زمان برداشت به پیازچه آن آسیب وارد نکنند چرا که کندن گیاه از ریشه باعث فرسایش خاک نیز می شود.

شریفی پور یکی از راه های جبران کاهش گونه های گیاهی را بذرافشانی دانست و افزود: البته ما بر روی بذر گیاهان خوراکی کار نمی کنیم بلکه بر روی گونه هایی همچون "گون" کار می کنیم که در جلوگیری از فرسایش خاک و تغذیه آبخوان ها تاثیر خوبی دارد و همچنین قابلیت خوش خوراکی برای دام ها دارد.

وی با بیان اینکه در سال گذشته حدود 800 هکتار از مزارع شهرستان دهگلان بذرافشانی شده است، گفت: از 96 هزار هکتار عرصه های طبیعی دهگلان، هر ساله 16 هزار تن قابلیت تامین علوفه دارد که پتانسیل خوبی برای تامین دام ها به حساب می آید.

شریفی پور در پایان با تاکید بر اینکه مراتع توان و ظرفیتی دارد و نباید بیش از حد از آن برداشت کرد، گفت: کل آحاد جامعه باید در حفظ این گونه های گیاهی که ذخایر ژنتیکی هستند تلاش کنند.

گزارش از: ظریفه احمدی

کد خبر 57002

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha