رکود اقتصادی حاکم بر بازارهای استان کردستان
بسته شدن مرزها که از سال 96 آغاز شد سر آغازی بود برای حاکم شدن رکودی سنگین بر بازارهای شهرهای استان کردستان و بویژه دو شهر مرزی بانه و مریوان .
که با رکود اقتصاد داخلی فشار بر مرزنشینان را دو و چند برابر کرد.
با بسته شدن مرزها کالاهای سفارشی بازاریان پشت مرز ها ماندند و از سوی دیگر ، بالا بودن نرخ واردات کالا از بازارچه های رسمی به علت بالا بودن نرخ گمرکی نیز به صرفه نبود و حذف کوله بری و عدم ارائه جایگزین مناسب نیز مزید بر علت بود تا رکودی بی سابقه بر بازارهای شهرهای مرزی کردستان حاکم شود.
به دنبال تصویب طرح ساماندهی مبادلات مرزی معابر موقت مرزی به دستور دولت مرکزی عراق بسته شد.
این در حالی است که خود معابر کوله بری یکی از طرحهای دولت های گذشته برای کاهش قاچاق کالا و رونق اقتصادی در مناطق مرزی بوده است.
انتقاد مسئولان فعلی از طرح معابر کوله بری
شهریار حیدری مدیر کل امور مرزی وزارت کشور در آخرین اظهار نظر خود با انتقاد از طرح معابر کوله بری می گوید: در گذشته دستور العملی بود که در چارچوب آن این دستور العمل تحت عنوان کولهبری در مرزهای سیستان و بلوچستان، کرمانشاه ،کردستان و آذربایجان غربی انجام میگرفت.
حیدری می گوید: این دستور العمل به خاطر مشکلاتی که داشت به خوبی به اجرا نشد و باعث گرفتاری برای مردم مرزنشین شد.
وی خاطرنشان کرد: هدف دستورالعمل تقویت معیشت مردم مرزنشین بود، اما عملا ما هیچ تقویتی در معیشت مردم ندیدیم و آن به خاطر مشکلاتی بود که این دستورالعمل در گذشته داشته است.
جدا از درستی و یا نادرستی این اظهارات تنها در استان کردستان بیش از0 6هزار نفر در قالب 11هزار خانوار از طریق معابر کوله بری مشغول فعالیت و کسب کار هستند که حذف این طرح بدون جایگزین تنها وضعیت آنها را بدتر می کند.
حال در دولت جدید نوبت به ارائه طرح جدیدی رسیده است .
طرح دولت تدبیر و امید؛ ساماندهی مبادلات مرزی
بر اساس این طرح که عنوان ساماندهی مبادلات مرزی را با خود یدک می کشد کوله بری و معابر کوله بری حذف می شود.
فرماندار بانه در خصوص طرح ساماندهی مبادلات مرزی می گوید: این طرح تأمین کننده منافع همه فعالان اقتصادی شامل صاحبان بار و کالا، بازاریان مغازه دار و ساکنان مناطق روستایی است .
از دید فرمانداری بانه در این طرح با حذف کوله بری شأن و کرامت مرزنشینان و روستائیان ارتقا می یابد.
مدیر کل امور مرزی وزارت کشور در خصوص طرح ساماندهی مبادلات مرزی می گوید: دولت تصمیم گرفت در چارچوب آییننامهها با حضور نهادهایی مانند وزارت اقتصاد و دارایی، صنعت و معدن، تجارت، وزرات کشور و ستاد مرکزی مبارزه با کالا و ارز این وضعیت را ساماندهی کند. وی می گوید: این تصویبنامه در جهت منافع مرزنشینان تهیه شده است.
اما گویا این طرح شکست خورده و دوباره توسط مسئولان بازنویسی و اصلاح شده است.
تا به قول حیدری در برای منافع مردم مرزنشین تصمیماتی جدید در نظر گرفته شود و از جمله یکی از موارد اصلاحی مد نظر آنها تخفیف سود بازرگانی به تجار است.
پیشنهاد یک مسئول؛ از عنوان کولبرى استفاده نشود
در حالی که رکود شدید بر بازار های تعطیل شده مرزنشینان غرب کشور حاکم است اما گویا تصمیم مدیران حذف عنوان کوله بری است به جاری ارائه راهکاری مناسب برای حفظ شان و منزلت مرزنشینان.
مدیر کل امور مرزی وزارت کشور در تشریح آخرین وضعیت کولهبری و ساماندهی مرزها از جدیدترین پیشنهاد خود رونمایی می کند و می گوید:پیشنهاد میکنم از عنوان کولبرى براى مرزنشینان استفاده نشود زیرا در این تصویب نامه شان مردم مرز نشین رعایت شده است، آنها امروز صاحب امتیاز با نام و مشخصات هستند که همه این موارد در سامانه اى تعریف شده است.
همزمان استاندار آذربایجان غربی نیز بر این امر تاکید می کند و می گوید: کوله بری در شان مرزنشینان نیست و رسانه های ارتباط جمعی نیز از این پس نباید از این واژه استفاده کنند،
گویا مسئولان می اندیشند با حذف عنوان کوله بری مسئله حل می شود در حالی که تنها صورت مسئله را پاک می کنند بدون آنکه به ارائه راه حلی برای حل مشکلات روزافزون مرزنشینان پس از بسته شدن مرزها بیابند.
درست است که عنوان کوله بری واژه ای نا زیبا و در شان یک انسان نیست اما نیکو تر این است که اول مشکلات مرزنشینان و کولبران حذف شود. به صورت عملی شغل و کار و درامدی در شان آنها ایجاد شود تا در عالم عمل کوله بری حذف شود نه در قالب یک پیشنهاد.
نظر شما