به گزارش کردپرس، اولین انتخابات رسمی شوراها بر اساس قانون اساسی روز هفتم اسفند 1377 در چارچوب برنامه توسعه سیاسی و گسترش نهادهای مدنی و مشارکت عمومی برگزار شد و حدود 185 هزار نفر اعضای اصلی و علی البدل در سراسر کشور از سوی مردم برگزیده شدند و بالاخره در روز نهم اردیبهشت 1378 شوراهای شهر و روستا به طور رسمی دوره چهار ساله مسئولیت خویش را آغاز کردند.
اما در این بین شاید شوراهای روستا بعد از گذشت حدود 20 سال آنچنان که باید و شاید جایگاه خود را در بین مردم و همچنین مسئولین پیدا نکرده باشند. در این زمینه گفت و گویی را با مسلم رضایی، کارشناس مدیریت امور شهری انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
مهمترین وظایف شوراها چیست؟ آیا تفکیک وظایف بین شوراهای شهر و روستا وجود دارد؟
وظایف متعددی برای شوراها تعریف شده است اما از مهمترین وظایف شوراها می توان به معرفی شهردار و دهیار، همکاری با نهادهای حاکمیتی و ادارات شهرستان، جلب مشارکت های مردمی جهت پیشبرد برنامه های عمرانی و فرهنگی در روستاها، بررسی وضعیت فرهنگی و عمرانی و ارائه راهکارهایی جهت بهبود وضعیت عمرانی و شهری و فرهنگی، ارائه راهکارهایی جهت ایجاد درآمدهای پایدار برای شهرداری ها و دهیاری ها اشاره کرد.
در پاسخ به بخش دوم سوال باید بگویم که کلیات وظایف برای شوراهای شهر و روستا یکسان است اما در بحث های تخصصی تر از جمله مدیریت شهری و روستایی امکان تفکیک وظایف وجود دارد.
به نظر شما آیا شوراهای روستاها توانسته اند جایگاه مطلوب خود را در بین مردم پیدا کنند؟
با توجه به اصلاح قوانین مربوط به انتخابات شورها از جمله بالا رفتن سطح تحصیلات کاندیداهای شورا، بالطبع دایره روابط اجتماعی و برخورد با مردم نیز ارتقا پیدا می کند و لذا ارتقای جایگاه شورای روستا در بین مردم دور از انتظار نیست به طوری که در حال حاضر شوراها در بین مردم روستا جایگاه تقریبا مناسبی را دارند که البته جای بهبود نیز وجود دارد.
*دیدگاه مسئولین شهرستانی و استانی را در خصوص شوراهای روستا، چگونه ارزیابی می کنید؟
این دیدگاه تا حدودی مثبت است اما با توجه به پشتوانه قوی اختیارات قانونی شوراها، هنوز شوراها نتوانسته اند جایگاه مطلوب خود را پیدا کنند و این مستلزم تلاش و پشتکار خود شوراها و نیز همت و همکاری ادارات و مسئولین شورا باور می باشد.
به نظر شما آیا در حال حاضر تعامل لازم بین اعضای شورای شهر و روستا وجود دارد؟
همان گونه که در قانون نیز به تشکیل شوراهای فرادستی اشاره شده است و شوراهای فرادستی نیز از ترکیب شوراهای روستا و شهر ایجاد می شوند لذا همکاری نسبتا خوبی بین شورای شهر و روستا به این واسطه وجود دارد.
چه پیشنهادی جهت مثمر ثمرتر بودن شوراها در روستا دارید؟
انتخاب دهیاران توانمند و تحصیل کرده می تواند تا حد زیادی مسائل و مشکلات روستاها را حل کند و این بستگی به انتخاب صحیح شورای روستاها دارد. همچنین سعی بر ایجاد منابع درآمدی پایدار برای روستا و دهیاری، پیگیری امورات روستا از طریق ادارات مربوط و تخصصی تر نمودن مصوبات خود از دیگر راههایی است که می تواند به مثمر ثمر تر بودن شورای روستاها کمک کند.
آیا محدوده وظایف تعیین شده از سوی دولت برای شوراها، پاسخگوی نیازهای موجود هست؟
قانون پشتوانه قوی اختیاراتی را برای شورا تعریف نموده است اما متاسفانه با وجود اینکه اختیارات قانونی مناسبی در اختیار شورا می باشد و این اختیارات پاسخگوی بسیاری از نیازهای موجود می باشد به دلایل عدیده از جمله عدم شورا باوری برخی مسئولین و نیز کم کاری و بی انگیزگی اکثر شوراها این اختیارات کم رنگ شده است که باید توجه بیشتری در این زمینه معطوف شود.
گفت و گو / ظریفه احمدی
نظر شما