نحوه انتقال نفت خام کرکوک به پالایشگاه های ایران تشریح شد

سرویس ایران- مدیر عامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: نفت خام سوآپ کرکوک عراق به ایران از دره شهر به تنگ فنی منتقل و از آنجا به پالایشگاه‌های کرمانشاه، شازند، تهران و تبریز ارسال می‌شود؛

به گزارش کردپرس، سال گذشته وقتی مرکز انتقال نفت خام شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران آماده ذخیره سازی شد مسئولان نفتی کشور اعلام کردند ایران آماده سوآپ نفت خام به عراق است.

بر اساس گزارش عصر اقتصاد، عباسعلی جعفری نسب مدیر عامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران پیش از این گفته بود با توجه به توافق وزیران نفت ایران و عراق درباره سوآپ نفت خام، این شرکت آمادگی خود را برای انتقال آن اعلام می کند.

وی با بیان اینکه قرار است حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار بشکه نفت خام کرکوک عراق به‌وسیله تانکرهای جاده‌پیما از عراق به ایران منتقل شود، افزوده بود: این میزان در "دره شهر" دریافت و در سه مخزنی که شرکت ملی پخش به این کار اختصاص داده است، ذخیره می شود.

جعفری نسب با اشاره به اینکه تخلیه و رسید در مخازن به عهده شرکت ملی پخش است، تصریح کرده بود: تغییر و جابجایی نفت خام از این مرحله به بعد با ایجاد تاسیسات و تلمبه خانه‎ای در دره شهر، بر عهده شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت خواهد بود.

جعفری نسب ادامه داد: نفت خام سوآپ کرکوک عراق به ایران از دره شهر به تنگ فنی منتقل و از آنجا به پالایشگاه‌های کرمانشاه، شازند، تهران و تبریز ارسال می‌شود؛ به همین منظور نیز سه دستگاه توربین و توربو پمپ از تلمبه خانه چشمه شور به دره شهر منتقل و نصب خواهد شد.

به گفته وی مسیر خط لوله تا تنگ فنی کوتاه و حدود ۳۱ کیلومتر است و همچنین این خط لوله از ظرفیت خوبی نیز برخوردار است.

وی با بیان اینکه پیش بینی ما برای انجام این عملیات مدت زمان ۴۵ روز است، افزود: با ساخت یک تلمبه خانه در دره شهر و تغییراتی که باید میان مخازن شرکت پخش و تاسیسات خط لوله (تغییر کاربری خط لوله از فرآورده به نفت خام) انجام شود، شرایط برای انتقال نفت خام سوآپ عراق به کشور فراهم خواهد شد.

وی تصریح کرد: البته با توجه به توافقات انجام شده، جریان سوآپ ممکن است زودتر نیز آغاز شود؛ زیراکه در ابتدا، بحث انتقال از طریق نفتکش و ذخیره در انبار شرکت ملی پخش مطرح است و سپس با همکاری شرکت خطوط لوله و مخابرات، انتقال انجام خواهد شد.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت درباره سوآپ نفت خام از پایانه نکا به تهران نیز گفت: از زمان شروع سوآپ شمال نزدیک به ۲ میلیون و ۴۰ هزار بشکه نفت خام در نکا تحویل و به تدریج به پالایشگاه تهران منتقل شده است.

وی افزود: روزانه تقریبا ۱۷ تا ۱۸ هزار بشکه نفت خام در نکا دریافت می شود که به دلیل حجم کم آن هر چند روز یک بار خط لوله مربوطه به انتقال نفت خام سوآپ اقدام می کند.

اخیرا نیز جعفری نسب در گفتگو با عصراقتصاد در این خصوص اظهار داشت: در شرایط فعلی مخازن ذخیره سازی و تاسیسات انتقال خط لوله نفت خام آماده شده؛ پیمانکاران حمل و نقل جاده ای نفت خام را هم به زودی عراق انتخاب می کند و در مجموع از نظر فنی و عملیاتی محدودیتی برای انتقال نفت خام عراق نداریم. باید به این نکته اشاره کنم که با توجه به توافقات انجام شده براي سوآپ بخشي از نفتــخام كركوك، با تلاش بي وقفه همكارانــمان در مديريت هاي خطوط لوله، مهندسي و طرح‌ها، كالا و خصوصا منطقه لرستان موفــق شديم در مدت كمتر از 2 ماه در تأسيسات انتهايي خط لوله فرآورده تنگ فني – دره شهر، با انجام تغييراتي در ابتدا، انتها و در مسير خـط لوله و نيز نصب دو دستگاه بوستر پمپ برقي و سه دستگاه توربــوپمـپ بهــمراه تجهيزات و ادوات مربوطه، مركز انتقال نفت جديدی در دره شهر برای دريافت و انتقال نفت خام به تنگ فني و از آنجا به پالايشگاه‌های كرمانشاه، امام خميني (ره) شازند، تهران و تبريز احداث و آمــــاده بهره برداري کنیم.

وی همچنین گفت: در حال حاضر این احتمال بسیار زیاد است که بتوانیم فرآورده های پالایشگاه آبادان را به عراق صادر کنیم و معادل آن نفت خام از آنها بگیریم.

وی اضافه کرد: طرف عراقی پیمانکاران خود را انتخاب کرده و در صورتی که مذاکراتمان با آنها به نتیجه برسد این کار به طور رسمی آغاز خواهد شد.

مدیر عامل این شرکت بزرگ انتقال نفت و فرآورده در پاسخ به پرسش بعدی عصراقتصاد مبنی بر این که وضعیت خط انتقال میعانات از عسلویه به خلیج فارس که قرار بود به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران سپرده شود به کجا رسیده است نیز گفت: مالکیت این خط مربوط به پالایشگاه ستاره خلیج فارس است والبته ما اعلام آمادگی کرده ایم که اگر آنها بخواهند ما توانایی این را داریم که بهره برداری در این زمینه را انجام دهیم اما این تصمیم هم اکنون اتخاذ نشده است.

وی در عین حال اشاره کرد که پیمانکار قبلی در حال بهره برداری از این پروژه است اما ما معتقدیم شرکت ماغ که در این حوزه تخصص و سابقه ای حرفه ای و مطلوب دارد می تواند برای اجرای چنین پرو ژه ای از بقیه پیمانکاران بهتر عمل کند.

جعفری نسب افزود: سوابق این شرکت نشان می دهد که با تجربه ای که طی سال های گذشته توسط متخصصان داخلی و حرفه ای کسب شده، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در بحث تعمیرات و نگهداری خطوط لوله برای این کار شایسته تر است و بهتر است کار قبل از اینکه به مشکل بخورد به این شرکت سپرده شود.

وی ادامه داد: متاسفانه معمولا این نگاه وجود دارد که کار در چند سال اول مشکل ندارد. اما انگار می گذارند کار به مشکل که خورد تازه شروع به حل آن کنند و ما پیشنهاد می‌کنیم این رویکرد را کنار بگذارند.البته آنها در مذاکره با ما بحثشان بر روی هزینه هاست

وی در پاسخ به این پرسش که در سال گذشته چه میزان نفت و فرآورده از سوی این شرکت منتقل شده است نیز اظهار داشت: سال گذشته بیش از 66 میلیارد لیتر نفت خام و نزدیک به 57 میلیارد لیتر فرآورده که در مجموع 123 میلیارد لیتر نفت و فرآورده را شامل می شود توسط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران جابجا شده است و این در واقع یک رکورد زنی بی سابقه تلقی می شود.

جعفری نسب تاکید کرد که سال گذشته در حوزه انتقال فرآورده رشد چشمگیری بوجود آمده است و این بدان دلیل است که فرآورده‌ها به فواصل دورتری منتقل شده است یعنی کار کرد خطوط لوله از لحاظ مقیاس تن/ کیلومتر در سال گذشته 10 درصد رشد داشته که از این 10 درصد اگر فرآورده‌ها را به طور تفکیکی محاسبه کنیم می توان گفت درنزدیک به 19 درصد رشد دیده می شود و نفت خام هم البته کمتر است.

وی ادامه داد: در سال گذشته حدود58 میلیارد و 500 میلیون تن کیلومتر کارکد خطوط داشته ایم.

این مقام مسئول همچنین در خصوص عملیات پیگرانی هوشمند خطوط انتقال نیز به عصراقتصاد گفت: تمام خطوط به صورت روتین هر ماه دوبار تمیز می‌شود که معمولا به اعلانم آمار آن نیازی نیست اما در پیگرانی هوشمند، سال گذشته این عملیات به 16 هزار کیلومتر رسیده است و در برنامه داریم که امسال در یک مناقصه برای فاز پنجم و ششم بخش هایی را برای سازنده گان داخلی در نظر بگیریم.

کد خبر 58168

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha