ادامه جریان زندگی در روستای 40 هزار ساله روار / روح الله زرین

سرویس کردستان - جریان و شریان زندگی در روستای روار از توابع سروآباد در حالی هنوز در حریان است که بر اساس کاوش های باستان شناسی قدمت بافت قدیمی این روستا حدود ۴۰ هزار سال است.

به گزارش کردپرس، روار روستایی در ۳۵ کیلومتری شهرستان سروآباددر ۳ دوره تاریخی شکل گرفته است. طبق شواهد و کشفیات باستان شناسی قدمت این روستا ۴۰ هزار سال است. همچنین به دلیل وجود رودخانه که اکنون به دریاچه تبدیل شده شاهد توسعه باغات انار و انجیر در روار هستیم. این ظرفیت موجب شکل گیری روستایی با ساختار نو و شبیه به معماری شهری شده است و مهاجرت معکوس به این منطقه طبیعی با جاذبه های گردشگری را فراهم ساخته است.

معرفی روار

دهیار روستای روار به کرد پرس می گوید: دلیل نامگذاری آن در گویش اورامی به معنی منطقه ای روبه خورشید است. همچنین دلیل دوم آن قرار گرفتن در مسیر رودخانه یعنی سوار بر رود است که روار نام گرفته است.

قربان اسپرناک ابا بیان اینکه طبق کاوش های باستان شناسی به دست آمده قدمت بافت قدیمی این روستا حدود ۴۰ هزار سال است. همچنین شواهدی از سکونت انسان های غار نشین در این منطقه به چشم می خورد، می گوید: روار در ۳ دوره تاریخی شکل گرفته است. روستای قدیمی به دلیل ساخت سد داریان با قدمت ۱ هزار و ۲۰۰ سال به زیر آب رفت. یک روستای جدید با قدمت ۴ سال احداث شد. همچنین چند سال پیش یک روستای در مقابل روستای جدید کشف شد که قدمت آن نزدیک به ۶ هزار سال است.

به گفته اسپرناک روستای قدیمی دارای ۱۸۰ خانوار با جمعیت ۴۰۰ نفر بود که به دلیل مهاجرت و ساخت سد به شهر مهاجرت کردند. در حال حاضر روستای جدید روار دارای ۱۰۰ خانوار با جمعیت بیش از ۲۵۰ نفر است. از ویژگی های این روستا قدمت تاریخی آن است که طبق کاوش های صورت گرفته یک گور دست جمعی در آن کشف شده است. طبق نظر باستان شناسان این گور قدیمی نشان از آن دارد که قدمت کشور ایران ۵۰۰ سال بیشتر از یونان باستان است. اسپرناک ادامه می دهد:طبق تعهدات شرکت سازنده سد داریان که به دولت داده است. باید تمام زیر ساختهای روستا را که به دلیل این عملیات عمرانی از بین رفته نوسازی کنند. اما این شرکت تا کنون به تعهدات خود عمل نکرده و بسیاری از باغداران امکان دسترسی به باغات که نزدیک به ۲۰ هکتار است را ندارند. با احداث یک مدرسه چند کلاسه امکان تحصیل برای ۳۰ نفر دانش آموز در مقاطع مختلف درسی در روار به وجود آمده است.

کمبودهای روستا

رئیس شورای اسلامی روستای روار هم با بیان اینکه حدود ۴ سال است که روستای جدید با ساختاری نو و شبیه به معماری شهری احداث شده که دارای بافتی منظم است، می گوید: این روستا دارای ۶ خیابان اصلی با عرض ۸ و ۱۲ متر با دهها کوچه با عرض متر است. به دلیل نوساز بودن هیچ گونه عملیات عمرانی در روار ایجاد نشده است.

یوسف رحمان پناه می افزاید: مسیر روار از چندین روستا عبور می کند تا به شهرستان سروآباد برسد. با این وجود هنوز ۲۰ کیلومتر از مسیر ۳۵ کیلومتری آن خاکی است و رفت آمد در فصول بارندگی را برای ساکنان روار با مشکل مواجه کرده است. مردم برای تامین گرمایش و سایر مصارف خانگی از سوخت نفت سفید استفاده می کنند. همچنین به دلیل نبود نانوایی هر ماه بر اساس تعداد افراد خانوارها چند کیسه آرد یارانه ای با نرخ هر کیسه ۳۵ هزار تومان در اختیار روستائیان قرار می گیرد. همچنان خانه ها دارای تنور و پخت نان به صورت سنتی هستند.

او با اشاره به اینکه بیش از ۱ هزار ۸۰۰ متر خیابان در روار وجود دارد که کاملا خاکی است. همچنین سنگفرش و آسفالت کردن آن نیازمند اعتباری بالغ بر ۱ میلیارد تومان است، می افزاید: بافت مسکونی روستا بیش از ۴ هزار و ۴۰۰ متر است و هدایت فاضلاب خانگی در آن اجرا شده است. به دلیل وجود رودخانه و محیط زیست طبیعی ،تصفیه خانه صنعتی در حاشیه روار احداث شده است و فاضلاب خانه ها را طی عملیات مختلف تصفیه پاک می کند. این عملیات موجب استفاده بهینه از منابع آبی و بازگشت آن به چرخه ای مصارف کشاورزی شده است.

به گفته رحمان پناه با توجه به آثار باستانی و کشف شده در این روستا، بزرگترین سایت موزه استان در روار احداث شده است و نماد آن گور دسته جمعی با قدمت ۶ هزار سال است به ازای هر متر مربع خانه که در عملیات سد سازی به زیر آب رفت، مبلغ ۱۸۰ هزارتومان به اهالی روار پرداخت شد‌. همچنین در این زمینه حق تملک اراضی باغی و کشاورزی نیز در نظر گرفته شد.

ظرفیت های باغی

یکی از اهالی روستای روار هم می گوید: به دلیل وجود ظرفیت های طبیعی مانند منابع آبی و پوشش غنی گیاهی شغل تمام ساکن این منطقه دامداری و باغداری است.

نامدار آپرویز با بیان اینکه ۱۲۰ هکتار باغ انار و انجیر در روار وجود دارد. با حمایت ۸۵ درصدی سازمان جهاد کشاورزی این باغات به صورت مکانیزه و آبیاری قطره ای است، می افزاید: به دلیل نبود بازار فروش،کارخانه و صنایع تبدیلی بخش عمده این محصولات به صورت تازه خوری در زمان برداشت وارد بازار مصرف می شود. همچنین سهم اندکی از آن به صورت خانگی به رب انار و انجیر خشک شده فرآوری می شود.

آپرویز می گوید: روار نیازمند بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ مترجدول کشی کوچه و خیابانها است. چرا که این منطقه نیازمند توسعه برای جذب گردشگر است. بزرگترین سایت پروازی ورزش های هوازی(پاراگلایدر) در این روستا قرار دارد و در اوایل سال آینده به بهره برداری می رسد. همچنین از طریق بخش خصوصی زمینه قایق سواری در رود ژاورود که اکنون به دریاچه داریان تبدیل شده است وجود دارد.

به گفته او، غنی ترین جنگلهای بلوط و ون در این روستا شکل گرفته است‌. همچنین ساکنان با برداشت ون و عرضه آن در بازار به درآمد زایی رسیدند. به دلیل نبود صنایع فرآوری محصول درخت ون به صورت خام فروشی وارو بازار سایر شهرهای کشور می شود‌. با فرآوری در صنایع شکلات سازی و تولید لوازم آرایشی و بهداشتی ،با چندین برابر قیمت در بازار داخلی و خارج از کشور عرضه می شود. روستای روار خود یک پارک تفریحی و جنگلی است. از این رو ضرورت دارد که برای جذب گردشگر زیر ساخت های مناسبی در این روستا مانند استراحتگاه، تجهیزات تفریحی و. . . ایجاد شود.

کد خبر 58664

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha