به گزارش کردپرس، خبرگزاری «الغدپرس» در گزارش خود می نویسد: آنطور که ناظران سیاسی می گویند، پیشینه اختلافات سیاسی در اقلیم کردستان به دهه شصت قرن گذشته میلادی و بروز شکاف بین دو حزب طالبانی و ملا مصطفی بارزانی و جدایی منطقه «بادینان» پایگاه اصلی حزب دمکرات کردستان (پارتی) و منطقه «سوران» پایگاه سنتی اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) باز می گردد.
اختلافات بین حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی که اولی در سال 1946 و دومی در سال 1975 به عنوان دو حزب بزرگ در اقلیم کردستان تاسیس شدند، به خاطر سیطره بر مناطقی خاص یا درباره ایدئولوژی یا درآمدهای نفتی و نظام سیاسی ویژه ای نبوده است، بلکه این دو حزب نفوذ زیادی در مناطقی موسوم به مناطق دهه نود، تحت عنوان «زون الاصفر» که تحت نفوذ پارتی و «زون الاخضر» که تحت نفوذ یکیتی بود، داشتند و هریک از این دوحزب قیام هایی را علیه دولت های پی درپی عراق رهبری کردند. این دو حزب در سال 1991 در انتفاضه کردها علیه رژیم پیشین عراق شرکت کردند و بر مناطقی از عراق چیره شدند و اکنون هر دو نیز بر اقلیم حکومت می کنند.
این دو حزب پس از انتفاضه علیه بغداد همچنان درحال نزاع بر سر قدرت بر اقلیم کردستان هستند و این نزاع آن ها به حد جنگ داخلی و تقسیم شدن اقلیم به دو بخش اداری اربیل و سلیمانیه انجامید و این وضعیت چند سالی به درازا کشید و با امضاء یک توافقنامه راهبری در سال 2005 نزاع بین طرفین پایان یافت. براساس این توافقنامه مناصب حاکمیتی بین دوحزب تقسیم شد، اما این توافقنامه پس از انتخابات عمومی سال 2013 در عراق لغو شد.
حزب دمکرات کردستان در انتخابات سال 2014 با کسب 38 کرسی پارلمانی رتبه اول و جنبش تغییر(گوران) با کسب 24 کرسی پارلمانی رتبه دوم واتحادیه میهنی با 18 کرسی رتبه سوم را در انتخابات به دست آورد که این نتایج آغاز گر تغییر نقشه سیاسی در اقلیم کردستان با توجه به آراء انتخاباتی احزاب کردستانی بود.
محمود سورچی، تحلیل گر سیاسی کُرد در گفتگو با خبرگزاری «الغد پرس» معتقد است که نقشه سیاسی اقلیم کردستان در سال 2014 با توجه به وجود جریان و احزاب سیاسی فعال در عرصه سیاسی، تغییرات زیادی در اقلیم ایجاد نکرد.
سورچی افزود: انتخابات پیش روی عراق و نتایج آن به دلیل اینکه پس از مدت کوتاهی از شکست داعش در عراق برگزار می شود، تاثیر زیادی بر اوضاع سیاسی اقلیم کردستان خواهد گذاشت؛ چراکه برخی از احزاب شرکت کننده در این انتخابات از پیروزی علیه داعش به نفع جایگاه سیاسی و رسانه ای خود بهره برداری خواهند کرد.
سورچی توضیح داد که شانس کردها برای کسب آراء در مناطق مورد مناقشه نه اندک و نه زیاد است؛ چراکه ائتلاف های النصر و الفتح آراء بیشتری در مناطق دشت نینوا و زومار به دست خواهند آورد و دلیل دیگر اینکه شخصیت های بارزی از کردها در مناطق مورد مناقشه برای این انتخابات نامزد نشده اند.
سورچی در خصوص برگزاری انتخابات در داخل شهرهای اقلیم کردستان گفت: آثار مبارزاتی دو حزب اصلی اقلیم کردستان یعنی اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان همچنان در داخل این شهر مشهود است و بخش های رسانه ای این دو حزب این آثار را تبلیغ می کنند و همین مسئله بر آراء این دوحزب و نقشه سیاسی در اقلیم کردستان بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
وی افزود: از جمله شخصیت هایی که دارای شانس بیشتری برای پیروزی در انتخابات عراق هستند به برهم صالح که قصد دارد وارد ائتلاف با یک حزب بزرگ در عراق شود، می توان اشاره کرد که به یک منصب حاکمیتی دست خواهد یافت.
در همین حال عدالت عبدالله، نویسنده و روزنامه نگار عراقی در گفتگو با خبرگزاری «الغدپرس» گفت: تغییراتی که در آراء انتخابات پارلمانی عراق صورت خواهد گرفت، تغییراتی نسبی خواهد بود و با آراء انتخابات گذشته تفاوت زیادی نخواهد داشت و پارتی 21 یا 22 کرسی و یکیتی 15 یا 16 کرسی را در اقلیم کردستان و مناطق مورد مناقشه به دست خواهند آورد.
عبدالله افزود: درسلیمانیه، جنبش تغییر (گوران) رتبه اول و یکیتی، اتحاد اسلامی، جماعت اسلامی و ائتلاف برهم صالح و سپس حزب نسل نو رتبه های دیگر را به خود اختصاص خواهند داد.
به گفته این تحلیل گر، دراربیل نیز پارتی و سپس یکیتی، جنبش تغییر و در دهوک به ترتیپ پارتی، اتحاداسلامی و یکیتی و در نینوا به ترتیب پارتی و یکیتی و در کرکوک یکیتی، ائتلاف برهم صالح و اتحاد اسلامی کرسی هایی را به دست آورند.
در استان دیالی نیز پارتی به یک کرسی پارلمانی، یکیتی دو کرسی و در صلاح الدین شلال عبدول نامزده اتحادیه میهنی کردستان یک کرسی پارلمانی به دست خواهند آورند.
عدالت عبدالله تاکید کرد که دستیابی برهم صالح به منصب حاکمیتی به توافقات سیاسی در بغداد و تعامل دوحزب کردستانی پارتی و یکیتی که کرسی های بیشتری به دست خواهند آورد، بستگی دارد.
در این میان احمد هرکی تحلیل گر سیاسی دیگری با بیان اینکه نقشه سیاسی اقلیم کردستان در انتخابات پارلماتی آتی عراق زیاد تغییر نخواهد کرد و بر موازنه قدرت در اقلیم تاثیرگذار نخواهد بود، گفت: انتخابات پارلمانی در اقلیم کردستان تفاوت زیادی با انتخابات مجلس نمایندگان عراق دارد، زیرا انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان به دلیل اینکه نوع حکومت و نظام سیاسی در اقلیم را تعیین می کند، برای احزاب سیاسی کردستانی بسیار حائز اهمیت است و به همین دلیل این انتخابات بر خلاف انتخابات مجلس نمایندگان ، جنگ قدرت را در اقلیم گسترش خواهد داد.
هرکی افزود: احزاب بزرگی همچون پارتی و یکیتی آراء خود را در انتخابات مجلس نمایندگان با تغییری جزئی در انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان حفظ خواهند کرد و احتمالا" یکیتی کرسی هایی را که در انتخابات سال 2014 در سلیمانیه کسب کرده بود، در انتخاباتی آتی عراق نیز حفظ خوهد کرد و احزاب دیگری همچون اتحاد اسلامی، جماعت اسلامی می توانند، کرسی هایی را در سلیمانیه با تغییراتی اندک به دست آورند.
این تحلیل گر ضمن اشاره به اینکه احزاب جدیدی همچون حزب برهم صالح و نسل نو نیز به کرسی های پارلمانی در استان سلیمانیه دست خواهند یافت، افزود: چنین معادله ای در اربیل و دهوک نیز وجود خواهد داشت، اما در مناطق دشت نینوا و مناطق مورد مناقشه ، پارتی پیشتاز خواهد بود.
هرکی توضیح داد که در انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان همانند انتخابات سال 2009 که جنبش تغییر تاسیس شد، نمی توان تاسیس احزاب جدیدی را پیش بینی کرد و اگر هم چنین حادثه ای روی دهد، احزاب جدید نمی توانند آراء زیادی را در این انتخابات کسب کنند و تغییراتی را در نقشه سیاسی اقلیم بوجود آورند.
وی پیش بینی کرد که حزب برهم صالح احتمالا" با لیست حیدر العبادی ائتلاف خواهد کرد که در این صورت به منصب رئیس جمهوری عراق یا منصب حاکمیتی دیگری دست خواهد یافت.
هرکی افزود: کشورهای خارجی و منطقه نقش بزرگی را در ترسیم نقشه سیاسی عراق ایفاء خواهند کرد؛ چرا که تصمیم گیرندگان در عراق تحت تاثیر محور بندی های منطقه قرار دارند و انتخاب نخست وزیر آینده عراق تا حد زیادی به موزانه های قدرت در جهان و منطقه مربوط می شود.
کد خبرنگار : 20103
نظر شما