به گزارش کردپرس، روزنامه «العرب» در گزارش خود می نویسد: حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در سخنان اخیر خود گفت که در آستانه توافق با جریان صدر است که براساس نتایج اولیه انتخابات پارلمانی اخیر رتبه نخست را به خود اختصاص داده است. العبادی از احزاب سیاسی در عراق خواستار احترام گذاشتن به نتایج انتخابات شده است.
نخست وزیر عراق ضمن تبریک به همه احزاب پیروز و بویژه احزاب پیشتاز این انتخابات، بر آمادگی خود برای تشکیل قدرتمندترین دولت تهی از فساد و سهم خواهی که بتواند از بازگشت تروریسم به کشور جلوگیری کند، تاکید کرد.
وی افزود: «من مسئولیت اداره عراق و دفاع از آن را تا تشکیل دولت جدید به عهده خواهم گرفت.»
براساس گزارش روزنامه «العرب»، نتایج اولیه انتخابات عراق که از سوی کمیسیونی ویژه اعلام شد، به دلیل اعلام آمارهایی غیر از آمارهای پیش بینی شده، نوعی سر درگمی بین احزاب شرکت کننده در انتخابات ایجاد کرد؛ چرا که پیش بینی می شد که کفه ترازو به سود ائتلاف النصر به رهبری العبادی در مقابل ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر، روحانی شیعه متمایل شود. با این حال ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری که مورد حمایت ایران است، رتبه سوم را کسب کرد.
ائتلاف صدر که علاوه بر هوادران صدر دارای نامزدهایی از حزب کمونیست عراق و سیاستمداران سُنی است در چهار استان رتبه نخست و در بغداد رتبه سوم را به خود اختصاص داد و در شهر شیعه نشین بصره یعنی پایتخت اقتصادی عراق رتبه دوم و ائتلاف العبادی در این شهر با اختلاف 200 هزار رای، رتبه سوم را از آن خود کرد.
روزنامه «العرب» در ادامه گزارش خود به نقل از فاروق یوسف، تحلیل گر سیاسی عراقی نوشت: هماهنگی بین صدر و العبادی به مثابه انجام یک ائتلاف اضطراری برای جلوگیری از یک خسارت بزرگ است که ائتلاف الفتح به رهبری یکی از فرماندهان حشد الشعبی برای آن ها تشکیل می دهد؛ چراکه این ائتلاف سابقه و تاریخچه انتخاباتی ندارد، اما به نظر می رسد بخش بزرگ از سهم پیروزی های العبادی بر داعش را به سرقت برده و آراء بیشتری را به خود اختصاص داده است.
فاروق یوسف افزود: نکته تعجب برانگیز در این انتخابات این است که العبادی نزدیک به 11 کرسی پارلمانی را در مناطق سُنی نشین استان نینوا کسب کرده است که در واقع یک چهارم تعداد کرسی هایش در مجلس نمایندگان عراق به شمار می رود .
به نوشته روزنامه «العرب»، براساس نتایج انتخابات پارلمانی 2018 عراق اکنون احزاب پیروز در این انتخابات باید برای تشکیل یک دولت ائتلافی و توافق بر سر نامزد منصب نخست وزیری عراق گفتگوهایی طولانی انجام دهند.
پیشتازی ائتلاف سائرون نیز ضربه ای به ایران به شمار می رود؛ چراکه علی اکبر ولایتی، مشاور رهبری ایران چند ماه پیش گفته بود که ایران اجازه بازگشت کمونیست ها و لیبرال ها را به دولت عراق نخواهد داد که اشاره او مربوط به ائتلاف صدر است که تعدادی از اعضاء حزب کمونیست عراق وابسته به آن هستند.
ناظران سیاسی آغاز تماس هایی برای تشکیل یک هم پیمانی برای انتخاب نخست وزیر عراق را از جریان های صدر و ائتلاف العبادی و احتمالا" عمار حکیم، رهبر جریان الحکمه الوطنی را که نزدیک به 19 کرسی پارلمانی به دست آورده است، بعید نمی دانند.
این ناظران با توصیف کردن این سه رهبر به رهبران میانه رو شیعه و اشاره به احتمال رقابت آن ها با شیعیان تند رو که دارای شاخه های نظامی وابسته به ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری و ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری المالکی هستند، افزودند: اگر گروه اول یعنی رهبران میانه رو شیعه موفق به تشکیل فراکسیون بزرگ پارلمانی نشود، فرصت برای گروه دوم یعنی شیعیان تندروبرای تشکیل چنین فراکسیونی و سپس انتخاب نخست وزیر جدید عراق فراهم خواهد شد.
روزنامه «العرب» ضمن اشاره به اینکه احتمال دارد هیج یک از این دو گروه شیعه نتوانند به تنهایی دولت آینده عراق را تشکیل دهند، لذا آن ها باید با هم پیمانان سُنی و کُرد خود به رهبری ایاد علاوی، نخست وزیر پیشین عراق و حزب «القرار السیاسی» به رهبری خمیس الخنجر ائتلاف و دولت آینده عراق را تشکیل دهند.
این روزنامه مجددا" به نقل از فاروق یوسف، تحلیل گر عراقی می نویسد: اکنون منطقی ترین راه هم پیمانی بین دو ائتلاف النصر و سائرون برای تحقق اکثریت در مجلس نمایندگان است تا بتوانند نخست وزیر آینده عراق را تعیین کنند که در این صورت حیدر العبادی نمی تواند تصدی این منصب را به عهده بگیرد، مگر اینکه از حزب الدعوه عراق کناره گیری کند.
روزنامه العرب در پایان گزارش خود در خصوص اقلیم کردستان می نویسد: شکست همه پرسی استقلال کردها از عراق، هیچگونه تاثیری بر قدرت و توانایی حزب دمکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی نگذاشته و این حزب قدرت خود را همچنان در اقلیم حفظ کرده و بالاترین کرسی های پارلمانی را در انتخابات اخیر به دست آورده است، لذا به اعتقاد منابع سیاسی انجام تماس هایی بین ائتلاف های العبادی، صدر، حکیم با بارزانی برای تشکیل یک هم پیمانی بعید به نظر نمی رسد.
کد خبرنگار : 20103
نظر شما