کردپرس : در انتخابات 2018 عراق طائفی گرایی جایی ندارد و هیچ گونه ائتلافی که همه احزاب شیعه را در مقابل تمامی احزاب اهل سنت و احزاب کردستانی دربرگیرد، وجود ندارد؛ چرا که صف بندی طائفی و قومی کاملا" از بین رفته و نیروهایی ملی که خواهان تشکیل یک دولت قدرتمند و نظام حکومتی مدنی هستند، جای خود را به آن ها داده اند.
رقابت های انتخاباتی پیش از این بین احزاب شیعه صورت می گرفت و یکی از این احزاب نخست وزیر آینده عراق را تعیین می کرد، اما امروز احزاب اهل سنت و کردها نیز در انتخاب نخست وزیر سهیم هستند.
هنوز مشخص نشده است که آیا مقتدی صدر شخصی خارج از حزب الدعوه عراق را برای نخست وزیری تعیین خواهد کرد، یا اینکه تصدی منصب نخست وزیری را به حیدر العبادی به شرط کناره گیری او از این حزب واگذار خواهد کرد؟
پیروزی ائتلاف سائرون با تفاوت اندک آراء با ائتلاف الفتح به کشمکش بین رقبای شیعه که برخی از آن ها مورد حمایت ایران و برخی دیگر از جریان های وابسته به ائتلاف سائرون بدون شک و به رغم اینکه دشمن دیرینه آمریکا به شمار می روند، مورد حمایت دشمن ایران یعنی آمریکا قرار دارند ، لذا خود را ناچار به پذیرش خواسته های آمریکا برای رویارویی با نفوذ ایران بر احزاب شیعه در عراق می دانند.
برخی از ناظران سیاسی معتقدند که پیروزی حزب الله در انتخابات لبنان در واقع پیروزی ایران بر دشمان خود یعنی، عربستان سعودی، اسر ائیل و آمریکا به شمار می رود، لذا برخی از طرف های لبنانی از آن هراس دارند که مسئله خلع سلاح حزب الله منتفی شود و نقشه سیاسی لبنان نیز در آینده به سود ایران تغییر یابد.
موضوع نفوذ ایران در لبنان درمورد احزابی درعراق که دارای شاخه نظامی همانند حشد الشعبی هستند، صدق می کند؛ چرا که اهل سنت و کردها بر ضرورت خلع سلاح این شاخه های نظامی تاکید می کنند و به رغم اینکه مجلس عراق در مصوبه ای سلاح را منحصر به دولت عراق دانسته، بازهم برخی از احزاب سیاسی از آن نگران هستند که خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران در صورت تعیین یک نخست وزیر از احزاب مورد حمایت این کشور، بر اوضاع عراق تاثیر بگذارد.
ائتلاف سائرون برداشتن یک برنامه ملی برای پایان دادن به نظام طائفی و قومی و تشکیل دولت و توزیع مناصب دولتی تاکید می کند که حزب کمونیست عراق یعنی همپیمان جدید این ائتلاف با 5 تا 6 کرسی پارلمانی، درآن سهیم خواهد بود.
از سوی دیگر تفاهم های خوبی بین حزب الاستقامه وابسته به جریان صدر و حزب کمونیست عراق برای مبارزه با سهم خواهی طائفه ای و فساد و نفوذ خارجی در عراق صورت گرفته است.
طرح دولت توافقی العبادی نیز اکنون مورد قبول همگان است، اما درخصوص آن تصمیم های جدی اتخاذ نشده است، لذا ائتلاف النصر که در رتبه سوم پس از سائرون و الفتح قرار گرفته به العبادی شانس زیادی برای تصدی دوباره منصب نخست وزیری عراق را نخواهد داد؛ چراکه ائتلاف الفتح، دولت قانون و احزاب کردستانی، ملاحظاتی در خصوص عدم مبارزه وی با فساد و دشواری اوضاع معیشتی مردم عراق دارند و معتقدند که او توانایی انجام اصلاحات و تغییراتی که مقتدی صدر خواستار آن ها در عراق است، ندارد.
دو ائتلاف الوطنیه و القرار اهل سنت نیز از کشمکش بین احزاب شیعه برای اتخاذ مواضعی در برابر آن ها بهره برداری می کنند و احزاب کردستانی نیز که پیش از این به شیعیان در خصوص نیازمند شدن به کردها هشدار داده بودند، اکنون به انتقامجویی از دشمنان همه پرسی می اندیشند، لذا انصاف نیست که با آن ها همچنان به مانند میهمان در عراق تعامل شود.
کد خبرنگار : 20103
نظر شما