کردپرس: پیروزی اتحادیه میهنی کردستان در انتخابات پارلمانی 12 می 2018 در استان در کرکوک، نه تنها اعراب و ترکمان ها در این استان، بلکه کردهای معارض را نیز شوکه کرد. حفظ 6 کرسی قبلی از 12 کرسی این استان در مجلس نمایندگان عراق از سوی اتحادیه میهنی در شرایطی که به دلیل وقایع پسا رفراندوم به ویژه رویدادهای 16 اکتبر 2017 این حزب بدترین شرایط سیاسی خود در کرکوک و اقلیم کردستان را تجربه می کرد، صدای اعتراض اعراب و ترکمان ها از یک سو و از سوی دیگر، احزاب جنبش تغییر، ائتلاف دمکراسی و عدالت و جماعت اسلامی کردستان که با لیست وطن در انتخابات در این استان شرکت کرده بودند، درآورد. مثلث عربی – ترکمانی - کُردی مذکور، شکست اتحادیه میهنی را هدف گرفته و در انتظار برگزاری جشن این پیروزی بودند، اما نتایج به نحو دیگری رقم خورد. تنش ها و شرایط به وجود آمده در کرکوک پس از اعلام نتایج آرا و پیروزی اتحادیه میهنی در این استان موضوع گفتگوی کردپرس با روند ملا محمود از رهبران اتحادیه میهنی در کرکوک است که در ادامه می خوانید:
کردپرس: شما قبلا و در مصاحبه با این خبرگزاری پیش بینی کردید که اتحادیه میهنی کردستان در استان کرکوک بار دیگر 6 کرسی قبلی خود در مجلس نمایندگان عراق را کسب خواهد کرد، حال و پس از اعلام نتایج و کسب همان شمار کرسی، به طور کلی ارزیابی شما از نتایج آرا و کرسی های احزاب و ائتلاف های انتخاباتی چیست؟
روند ملا محمود: اهمیت نتایج انتخابات و دستاورد احزاب را باید با روند تشکیل دولت جدید عراق تحلیل و تفسیر کرد. در صورتی که کردها بتوانند با انسجام داخلی و اتحاد در پروسه سیاسی عراق مشارکت کنند، نتایج مثبتی خواهند داشت، اما اگر کردها فاقد انسجام و اتحاد داخلی باشند و به اجماع نرسند، نخواهد توانست مطالبات خود را تحقق بخشند و دستاوردهای قبلی را هم حفظ نماید.
در خصوص نتایج اتحادیه میهنی کردستان در انتخابات پارلمانی عراق در استان کرکوک باید تاکید کنم که ما انتخابات شوراهای استانی در دسامبر سال جاری میلادی را در پیش داریم و حفظ آرا پارلمانی منوط به این است که حزب چگونه خواهد توانست آن ها را در انتخابات پیش رو تضمین کند و بار دیگر کرسی های خود در شورای استانی کرکوک را به دست آورد. اتحادیه میهنی در حال آماده سازیی برای ورود به این انتخابات می باشد. در هر شرایط و هر وضعیتی که باشد آن چه حائز اهمیت است حفظ اتحاد و انسجام داخلی میان کردها است و این مهم می تواند ضامن حقوق ما باشد و برخلاف آن نیز، بیشترین زیان و خسران را خواهیم داشت. بر این عقیده ام که به سادگی نمی توان اتحاد میان کردها را تحقق بخشید. شاید بتوان در کرکوک و بر اساس اطلاعاتی که در دسترس می باشد استحقاق کردها و اکثریت را به دست آوریم، اما این چیزی نخواهد بود که رضایت مردم را به دنبال داشته باشد.
کردپرس: دستاورد انتخاباتی اتحادیه میهنی در استان کرکوک برخلاف پیش بینی ها، چه تغییری در روند تحولات آینده در این استان در ارتباط با کردها خواهد داشت؟
روند ملا محمود: از چند منظر می توان این مسئله را تحلیل کرد؛ قبل از همه این که مردم به جریان و حزبی اعتماد خواهند کرد که این جریان یا حزب به خود اعتماد و اطمینان داشته باشد، زیرا پیشتر اراده کردها در این استان شکسته شده بود. جنبه دیگر آن این است که نتایج انتخابات پارلمانی عراق در کرکوک این را به اثبات رسانید که کردها اکثریت کرکوک را تشکیل می دهند و اداره استان و مدیریت کشور این را درک خواهد کرد که این مردم دارای مطالبات خاص خود هستند. جنبه سوم را می توان این گونه بیان کرد که تصدی مدیریت عالی استان از سوی کردها به موضوعی تبدیل خواهد شد که باید به آن اعتراف شود و عراقی ها نمی توانند آن را کتمان کنند و این مسئله استحقاق کردها است. جنبه دیگر هم در خصوص کردستانی بودن کرکوک است، پیشتر اتحادیه میهنی بر کردستانی بودن کرکوک تاکید داشت و بر اساس این نتایج این استان، کردستانی است. همان گونه که شاهدیم تحت حاکمیت عراق در کرکوک، کُرد توانست این دستاورد انتخاباتی را داشته باشد و این نیز نتیجه اقدامات و فعالیت های جدی است.
مسئله دیگر در این باره، زدوده شدن تشکیک سازمان ملل و نمایندگان کشورهای مختلف در خصوص میزان آرا واقعی کردها در کرکوک است که در دوره های پیشین این شک و گمان ها مطرح می شد، اما در شرایط جدید و برگزاری انتخابات در کرکوک تحت حاکمیت عراق و دستاورد کردها، این مهم حاصل شد. این طرف ها به این درک رسیدند که کردها هر چند در کرکوک اکثریت بوده اند و اداره استان را در دست داشته اند هرگز به این امر نیندیشیده اند که هیچ یک از طیف های قومی و مذهبی کرکوک را با مشکل مواجه کنند. وضعیت جدید، دستاوردهای مهمی را در پی خواهد داشت. اگر کردها به جان هم نیفتند و برای هم مشکل آفرینی نکنند، می توانند این دستاورد انتخاباتی را در تاریخ ثبت کرد.
کردپرس: شاهد اعتراض اعراب و ترکمان های کرکوک به نتایج انتخابات در این استان هستیم، ارزیابی شما از این اعتراض ها چیست و پاسخ شما به عنوان طرف کردی پیروز انتخابات به آن ها چیست؟
روند ملا محمود: ماهیت مواضع اعراب و ترکمان های کرکوک در قبال نتایج انتخابات در این استان از هم دیگر متفاوت هستند. ترکمان ها به دو دلیل به نتایج انتخابات اعتراض دارند و این موضع را در پیش گرفته اند؛ دلیل اول، درخواست ترکیه از آن برای مشکل آفرینی برای اداره استان کرکوک و همچنین برای کردها است که اکثر کرسی ها را کسب نموده اند. دلیل دوم نیز جلوگیری از اعتراضات مردمی نسبت به میزان آرای جبهه ترکمانی است. زیرا دستاورد آن ها نسبت به استحقاقشان بسیار بیشتر و غیر طبیعی بوده است. جبهه ترکمانی با ایجاد این تجمعات و سر و صداها به دنبال نجات یافتن از اعتراضات مردمی است. اگر مقایسه ای میان نتایج آرای جبهه ترکمانی در انتخابات اخیر با انتخابات سال های 2010 و 2014 داشته باشیم خواهیم دید که آرای آن ها به صورت غیرطبیعی افزایش یافته است.
در خصوص اعراب نیز وضعیت به همین شکل است، شمار آرای آن ها به نحوی است که مورد انتظارشان نبود، اما به دلیل اختلافات زیاد داخلی و تنش در تقسیم آرا و کرسی ها، همیشه در حال مسئله آفرینی هستند. به ویژه از سوی جریان هایی که موفق به کسب کرسی شده اند با وضعیتی که ایجاد کرده اند به دنبال آن هستند که اذهان را از مسئله اصلی که همان کسب آرا به صورت غیرطبیعی است منحرف کنند تا نتایج کنونی تثبیت شود. شاهدیم که آرای ترکمان و اعراب بسیار افزایش یافته است و آرای کردها هم به صورت غیر طبیعی کاهش یافته است.
کردپرس: در مقطع کنونی برنامه اتحادیه میهنی کردستان برای عادی سازی اوضاع کرکوک از لحاظ اداری و امنیتی چیست؟
روند ملا محمود: باید در رایزنی و مذاکرات تشکیل دولت جدید عراق مجموعه ای از مسائل و موضوعات مورد نظر ما مد نظر قرار گیرند و به عنوان محور مذاکرات باشند. قبل از هر چیز ماده 140 قانون اساسی عراق مد نظر است که به مسئله مناطق مورد مناقشه و حل آن تاکید دارد. موضوع دیگر، بازگشت نیروهای پیشمرگ به کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه با هدف بازگرداندن امنیت و ثبات به این مناطق است.
نحوه اداره کرکوک موضوع سوم می باشد که بر اساس بافت جمعیتی و در اکثریت بودن کردها در کرکوک باید کردها در آن نقش اصلی را ایفا نمایند.
موضوع چهارم هم این مهم است که بر اساس استحقاق انتخاباتی یک استاندار کُرد در کرکوک آغاز به کار کند و در این میان، این منصب حق اتحادیه میهنی است که باید بگویم متاسفانه خود کردها و به ویژه حزب دمکرات کردستان (پارتی) عامل اصلی عدم انتصاب یک استنادار کُرد برای کرکوک هستند.
کردپرس: به درخواست برای بازگشت نیروهای پیشمرگ به کرکوک اشاره کردید، آیا تاکنون در این باره با طرف عراقی مذاکراه ای داشته اید یا این که منتظر آغاز مذاکرات در بغداد برای تشکیل دولت جدید و طرح این موضوع در گفتگوهای تشکیل دولت هستید؟
روند ملال محمود: پیشتر شاهد انجام رایزنی و مذکراتی در این باره بوده ایم، هم اکنون نیز نیروهای ائتلاف جهانی هم در ارتباط با موضوع بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک فعالند. دلیل آن هم این است که معتقدند نیروی پیشمرگ توانایی کنترل این مناطق را دارد. پیش تر شاهد وجود برخی مسائل و مشکلات در این رابطه بودیم و باید اذعان کنم که بخشی از آن مربوط به خود کردها است. هم اکنون وضعیت امنیتی کرکوک به ویژه جنوب این استان نابسامان است. همان گونه که استحضار دارید هر روز شاهد درگیری و جان باختن شهروندان هستیم. هم اکنون که در مرحله تشکیل دولت جدید در عراق هستیم، فرصت مغتنمی برای حل این مسئله است. قبلا همه طرف های سیاسی به دنبال کسب بیشترین دستاورد سیاسی بودند و دلیل عدم بازگشت نیروی پیشمرگ به منطقه نیز همین مسئله بوده است. احتمالا از این پس این مسئله، موضوع جدی در گفتگوها باشد و ما نیز به آن اهتمام می ورزیم تا امنیت و ثبات در کرکوک با بازگشت نیروی پیشمرگ برقرار شود.
کردپرس: پس از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی، شاهد تنش هایی در استان کرکوک بودیم، هم اکنون وضعیت چگونه است و از سوی دیگر، مواضع دیگر احزاب کُرد در کرکوک در قبال نتایج انتخابات را چگونه ارزیابی می کنید؟
روند ملا محمود: مسائلی که از روز برگزاری انتخابات پارلمانی عراق در 12 می تاکنون در کرکوک شاهد هستیم دو موضوع بسیار ناخوشایند است. موضوع اول تعرض نیرویی شبه نظامی به همه مراکز اخذ رای و کمیسیون و اخراج بیشتر کارمندان کمیسیون با زور اسلحه است. ما در این باره شکایات رسمی خود را به نهادهای ذی ربط تسلیم کرده ایم.
ناخوشایندتر از آن این است که برخی از احزاب کردی هنگامی که با مشکلی مواجه می شوند، مسائل ملی و ارضی را از یاد می برند و به شیو های ناجوانمردانه درباره کرکوک اظهارنظر می کنند و با چشم پوشی از مسائل و مشکلات دیگر، در اوج بی انصافی قضاوت می کنند. مردم در اینجا به صورت روزانه مشغول مبارزه هستند. این احزاب به جای پشتیبانی از مردم کرکوک ادعاهایی بی اساس و غیرکارشناسانه در خصوص تقلب در انتخابات مطرح می کنند و به اتحادیه میهنی کردستان هجمه می برند. بدون این که خوانش صحیحی از ارقام و آمار داشته باشند و واقعیات کنونی کرکوک را لحاظ کنند. این احزاب مسئول عدم تشکیل ائتلاف مشترک کردستانی در کرکوک بودند. آن ها شاهد بودند که در انتخابات سال های 2010 و 2014 ما خواستار تشکیل ائتلاف کردستانی در کرکوک بودیم. آن ها قائل به تشکیل چنین ائتلافی نبودند و نیستند و در انتخابات هم اقدام به خرید آرای مردم کرده اند و در نهایت ادعاهای بی اساس را در مقابل اتحادیه میهنی کردستان مطرح می کنند و این نیز خارج از موضع و شعور ملی است. درخواست دارم که این احزاب در سیاست ها و مواضع خود تجدید نظر کنند.
* مصاحبه و ترجمه : حسن صالحی / سرویس عراق و اقلیم کردستان – خبرگزاری کردپرس
نظر شما