چالش های فراروی دولت جدید عراق/ غسان شربل

سرویس عراق و اقلیم کردستان - روزنامه «الشرق الاوسط» لندن در مقاله ای تحت عنوان « چالش های فراروی دولت جدید عراق» به قلم غسان شربل، سردبیر خود می نویسد: دولت جدید عراق باید منتظر پرونده ها و مسائلی دشوار باشد و تولدش هرگز آسان نخواهد بود؛ چرا که مشکلات پیچیده ای فراروی آن از جمله بحران آب با ترکیه در پی آغاز به کار سد «إليسو» بر روی رود دجله است.

کردپرس: شربل از احمد الجبوری عضو کمیسیون روابط خارجی مجلس نمایندگان عراق در مصاحبه با روزنامه «الشرق الاوسط » نقل قول می کند که بحران آب بین عراق و ترکیه، نشانه خطرناکی از جنگ آب در آینده است، لذا دولت عراق باید برای حل این بحران به تحرکات منطقه ای و بین المللی و انجام گفتگوهایی جدی با ترک ها دست بزند.

مشکل دیگری که فراروی دولت جدید عراق قرار دارد، خروج آمریکا از توافقنامه هسته ای با ایران و تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای اعمال تحریم های اقتصادی بی سابقه ای علیه تهران است که فصل تازه ای در کشمکش بین آمریکا و ایران خواهد گشود که بی تردید عراق یکی از طرف های این کشمکش خواهد بود و سوریه نیز بیش از پیش به این نزاع دامن خواهد زد.

همچنین چالش های بزرگ دیگری در برابر دولت جدید عراق از جمله بازسازی شهرها و روستاهای ویران شده در جنگ با گروه داعش و بازگشت آوارگان به خانه و کاشانه اشان را نباید فراموش کرد؛ چرا که اگر در روند بازگشت آوارگان عراقی شتاب نشود، احساسات و خشم اهل سنت عراق که در گذشته ورود افراطی گران را به مناطق سنی نشین تسهیل کرده و به درگیری های خونیتی منجر شده بود، دوباره برانگیخته خواهد شد و قربانیان جدیدی به عراق افزوده خواهد شد، زیرا دولت جدید عراق، سامان دادن به اوضاع اقتصادی آشفته با توجه به افزایش نرخ بیکاری و فقر و ضرورت مبارزه با فساد که به غارت کشور از هنگام سرنگونی رژیم صدام حسین تاکنون انجامیده، وعده داده است.

عجیب نیست که در پی برگزاری انتخاباتی پارلمانی عراق، طوفانی از اتهامات در خصوص تقلب و تخلف در این انتخابات وزیدن گرفته است، بنابراین دولت جدید باید گام هایی برای بهبود اوضاع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بردارد.
در هرحال عراقی ها حرف خود را در انتخابات زده اند و باید به خواست آن ها احترام گذاشت. آن ها رتبه اول را به ائتلاف سائرون به رهبری مقتدی صدر و رتبه دوم را به «الفتح حشد الشعبی» و رتیه سوم را به ائتلاف النصر به رهبری حیدر العبادی، نخست وزیر عراق بخشیدند و نوری المالکی، نخست وزیر پیشین عراق نیز رتبه چهارم را که نمایانگر عقب نشینی ائتلاف دولت قانون در انتخابات است، به دست آورد.
نتایج انتخابات پارلمانی عراق در مناطق کردنشین نیز قابل توجه بود؛ چرا که برخی انتظار داشتند که کردها پیامی خشم آلود از طریق صندوق های رای را برای حزب دمکرات کردستان به دلیل برگزاری همه پرسی استقلال از عراق و خسارات کردها در جنگ با داعش، ارسال کنند، اما این پیام برخلاف تمام پیش بینی ها و انتظارات بود؛ چرا که نتایج انتخابات حزب بارزانی را در رتبه نخست در بین دیگر احزاب کردستانی قرار داد، لذا کسب این رتبه به معنای این است که وی باید نقش برجسته ای را در ائتلاف ها برای تشکیل فراکسیون بزرگتر پارلمانی ایفاء کند، به همین دلیل ائتلاف های رغیب شیعه نیز به سرعت برای هم پیمانی با ائتلاف های کُرد ، تلاش کردند.
عراقی ها اگر به طور جدی دولت جدید خود را تشکیل ندهند، توانایی رویارویی با مرحله پیش رو را به دلیل اوضاع منطقه و جهان نخواهند داشت و قادر به مواجهه با مشکلات نخواهند بود، لذا باید به قانون اساسی عراق احترام بگذارند و روابط بین شیعیان و اهل سنت البته نه از طریق تقسیم غنائم و هدایا و رشوه، بلکه از طریق شراکت واقعی ملی و برابری در حقوق و وظایف بهبود یابد.

بهبود روابط بین شیعیان و اهل سنت به بستن راه ها بر روی پدیدار شدن نسخه جدیدی از داعش و دخالت های بیگانگان در عراق و بهبود روابط عرب ها و کردها براساس قانون اساسی و نتایج انتخابات نیز خواهد شد.

سیاست ترساندن کردها و قطع حقوق کارکنان اقلیم کردستان تاکنون ناکامی خود را به اثبات رسانده و کردها از طریق انتخاب رئیس جمهوری که عراق را به منطقه و جهان معرفی خواهد کرد، می توانند شریکی واقعی برای بغداد باشند، تا عراق بتواند دوباره به عنوان عضوی فعال در خانواده عربی به جامعه جهانی بازگردد.

کد خبرنگار: 20103

کد خبر 60653

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha