«جلیل صفربیگی»  دریچه‌های تازه‌ای در شعر ایران و ایلام گشوده است

سرویس ایلام -محمدعلی قاسمی در آیین رونمایی از تازه‌ترین اثر جلیل صفربیگی گفت: جلیل صفربیگی با پرهیز از برخی قواعد و تکیه بر یک ساختارشکنی مبتنی بر علمانیت و نه یک ساختارشکنی واگرایانه، کاری بدیع را شروع کرد و با مداومت در آن دریچه‌های تازه‌ای در شعر ایران و ایلام گشوده است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، عصر دیروز در حوزه هنری استان ایلام به آیین رونمایی از مجموعه شعر رباعی «ربایی» اثر جلیلی صفربیگی دعوت شدم که به تازگی از سوی نشر چشمه روانه بازار نشر شده است. مدیر حوزه هنری در ابتدای این جلسه گفت: در عرصه ادبیات و خاصه در عرصه شعر، کسی می‌تواند ماندگار باشد که در ساختار زبان وارد شود و جسارت ساختارشکنی داشته باشد.

محمدعلی قاسمی گفت: جلیل صفربیگی با پرهیز از برخی قواعد و تکیه بر یک ساختارشکنی مبتنی بر علمانیت و نه یک ساختارشکنی واگرایانه، کاری بدیع را شروع کرد و با مداومت در آن دریچه‌های تازه‌ای در شعر ایران و ایلام گشوده است.

وی با توضیح این‌که صفربیگی دارای یک نگاه خاص است عنوان کرد: او با رویکردی نوین و تأمل در مسائل جهانشمول و فلسفی، آموزه‌های تازه‌ای را در قالب رباعی وارد کرده است.

قاسمی استفاده از تعابیر و عناوین جدید، نگاه تازه، بکر بودن تعبیرات، ساختارشکنی عالمانه و آگاهانه و تداوم تولید اثر و انتشار آن را از موفقیت‌های شعر جلیلی صفربیگی دانست.

مضمون اصلی ربایی دلتنگی است

دکتر حبیب‌اله بخشوده در این جلسه سعی کرد که نگاهی به مجموعه شعر ربایی داشته باشد. او گفت: اگر چه قبل از جلیل صفربیگی، بیژن ارژن شاعر کرمانشاهی رباعی می‌گفت ولی با ورود صفربیگی به رباعی، راهی متفاوت در شعر ایران گشوده شد.

او انتخاب اسم «ربایی» برای این مجموعه شعر را نشان از نگاه هنجارشکنانه و ساختارشکنی صفربیگی در ساحت کلمه دانست و گفت: این مهم نشان می‌دهد که صفربیگی به دنبال پوست اندازی در رباعی و ادبیات در حوزه‌ای تازه است.

بخشوده مضمون اصلی ربایی را دلتنگی دانست و گفت: سابقه‌ی این سوژه در ادبیات ایران فراوان است ولی نگاه صفربیگی به دلتنگی، آن را متفاوت کرده است و دلتنگی‌های صفربیگی با دیگر شعرای بزرگ ایران تفاوت‌های فراوانی دارد.

این شاعر و منتقد ادبی استفاده از ردیف‌های بلند را در بعضی از رباعی‌های کتاب ربایی موفق ندانست و گفت: استفاده از این ردیف‌های بلند به نظر می‌رسد که فرصت مانور را در بعضی جاها از شاعر گرفته است.

خدمت شاعران ایلام به زبان فارسی

جلیل صفربیگی در آیین رونمایی از اثر تازه‌اش گفت: موفقیت شعر من در ایران به خاطر تکیه دادن من به شاعران بزرگ و بااخلاق استان ایلام بوده است.

او تأکید کرد: اگر شعر من در جایی خوانده می‌شود برآیند و حاصل جمع شعر استان ایلام است و مختص به من نیست.

شاعر بیش از 40 مجموعه شعر که عمده آن‌ها رباعی بوده، راز موفقیت خود را در شاگردی کردن دانست و توصیه کرد:شاعران جوان باید تلمذ و شاگردی کردن را یاد بگیرند.

او بضاعت شعر ایلام را در حوزه تکنیک، فن و تخصص در شعر فارسی و کردی بسیار بالا دانست و گفت: علاوه بر معیارهای علمی، سلامت، صداقت و صمیمیتی که در شاعران پیشکسوت ایلام وجود دارد در هیچ جای کشور پیدا نمی‌شود.

صفربیگی عنوان کرد: شاعران ایلام در 50 سال اخیر بیشترین خدمات را به شعر فارسی داشته‌اند؛ اگر چه بده بستان آن‌ها در این زمینه کم بوده است و خدمات شعر فارسی به کردی بسیار کم و ناچیز بوده است.

او افزود: در تمام کارهایی که منتشر کرده ام خواستم هم خدمتی به زبان فارسی کرده باشم و هم این‌که آثارم قابل تقلید نباشد.

جلیل صفربیگی در تاریخ ادبیات ایران کنار خیام ایستاده است

شاعر مطرح و پیشکسوت ایلامی نیز در این جلسه در سخنان کوتاهی گفت: شعر ایلام یک زمانی خوب پیش رفت و در کشور مطرح شد و جایگاه خوبی پیدا کرده بود ولی به دلایلی این روند رو به رشد متوقف شد.

ظاهر سارایی عنوان کرد: یک زمانی شعر ایلام در یک چمبره‌ی مشخصی متوقف شده بود ولی جلیل صفربیگی با رباعی‌هایش این چمبره را شکست و راه شعر ایلام را باز کرد.

سارایی تأکید کرد: در طول تاریخ ادبیات ایران و در عرصه رباعی، نام جلیل صفربیگی در کنار خیام قرار گرفته است و این افتخار کمی برای استان ایلام نیست.

وی به توضیح واژه‌ی حکم‌انداز پرداخت و افزود: صفربیگی حکم‌انداز شعر ایران است و به سان سوارکاری است که هر تیری بزند درست به هدف می‌خورد.

کد خبر 60929

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha