یک ضرب المثل قدیمی کردی می گوید کردها آنچه را که سالها در جنگ به دست آورده اند در پای میز مذاکره ظرف چند ساعت بر باد می دهند.
در واقع، سازمان های کردی در سوریه، اگرچه در سال های اخیر تاثیرات خود را از نظر نظامی به نمایش گذاشته اند اما قادر نبوده اند این دستاوردهای نظامی را به موفقیت های سیاسی تبدیل کنند.
یکی از موانع اصلی بر سر قدرت گرفتن کردهای سوریه از نظر سیاسی، ناتوانی آنها در ایجاد جبهه متحد هم در داخل و هم در خارج است. در داخل سوریه، خصومتی تلخ میان دو حزب سیاسی کردی اتحاد دموکراتیک کرد سوریه یا PYD و شورای میهنی کرد سوریه یا ENKS وجود دارد PYD در گذشته نسبت به بازداشت رهبران ENKS، سوزاندن دفاتر این گروه سیاسی رقیب و جلوگیری از برگزاری جلسه و کنفرانس از سوی آن اقدام کرده است. علاوه بر این، جنگ رسانه ای شدید میان این دو گروه در چند سال گذشته روابط میان آنها را به شدت مخدوش کرده است.
در سطح منطقه ای، رابطه PYD با پ.ک.ک ک که فعالیت آن در ترکیه متمرکز است باعث شده که این حزب نتواند اختلافات خود را با دولت منطقه ای اقلیم کردستان عراق حل کند. حکومت اقلیم کردستان عراق ارتباطاتی با شورای میهنی کرد سوریه دارد و به پ.ک.ک به عنوان یک رقیب منطقه ای نگاه می کند. در نتیجه، PYD فرصت های زیادی را برای سرمایه گذاری روی مرزهای مشترکش با اقلیم کردستان عراق از دست داده است. این مرزها بارها به دلیل وجود این اختلافات مسدود شده است.
علاوه بر این، گروه های کرد سوریه به دلیل ناتوانی در بهبود روابط با ترکیه که به آمریکا برای محدود کردن کمک هایش به کردهای سوریه فشار آورده منافعی را از دست داده اند. نگرانی اصلی ترکیه رابطه PYD با پ.ک.ک است که ترکیه آن را یک سازمان تروریستی داخلی می داند. به همین ترتیب، تقابل میان پ.ک.ک و ترکیه روی روابط PYD با متحدان ترکیه در سوریه نیز تاثیر منفی گذاشته است. این تنشها تاثیری منفی بر توانایی PYD در اجرای برنامه خودگرانی در سوریه گذاشته و با توجه به وجود مرزهای مشترک میان مناطق تحت کنترل YPG و ترکیه، این امر به یک مشکل درازمدت تبدیل شده است.
کردهای سوریه در صحنه گسترده تر بین المللی، نه تواسته اند رابطه ای مستحکم بین المللی ایجاد کنند و نه قادر بوده اند جامعه بین المللی را برای به رسمیت شناختن منطقه خودمختار خود در شمال سوریه متقاعد کنند. به کردهای سوریه اجازه داده نشده یک هیئت مستقل کردی برای نمایندگی کردن کردهای سوریه در کنفرانس های بین المللی درباره سوریه تشکیل دهند و بدتر از آن، کردهای سوریه خودشان نتوانسته اند یک بدنه سیاسی که توانایی دفاع از منافعشان را در چنین کنفرانس هایی داشته باشد به وجود بیاورند.
با وجود این، کردهای سوریه می توانند اقداماتی در جهت فائق آمدن بر موانع فعلی شان در جهت توسعه موقعیت سیاسی خود انجام دهند. آنها برای این کار قبل از هر چیز باید مانع نفوذ گروه های کردی منطقه ای مانند اقلیم کردستان و پ.ک.ک روی روند تصمیم گیری کردهای سوریه شوند. با انجام این کار، احزاب کرد سوریه قادر خواهند بود حافظ منافع خود در مجامع بین المللی با جدا کردن خود از تقابل گسترده تر منطقه ای باشند. در نتیجه، کردهای سوریه بویژه PYD و ENKS باید در راستای تلفیق کردن سازمان های خودشان و تبدیل آن به یک سازمان منسجم سیاسی تلاش کنند. اگرچه ایجاد یک جبهه واحد سیاسی از طریق ادغام مستقیم آسان نیست اما کردهای سوریه می توانند یک ائتلاف از نیروهای کردی در منطقه کردنشین سوریه یا روژاوا و شرق رورد فرات بوجود بیاورند. این مسئله با توجه به دیدگاه مشترک آنها درباره آینده سوریه شدنی است. اگر این ائتلاف توسعه پیدا کند ENKS می تواند نقش مثبتی در ایجاد رابطه با ترکیه ایجاد و تسهیل ورود کالا از طریق گذرگاه های ترکیه که به تبع آن به نفع کل سوریه است ایفا کند.
ایالات متحده آمریکا نیز که منافع آن به حفظ ثبات و جلوگیری از بازگشت داعش به منطقه شرق فرات وابسته است، می تواند در این راستا به کردهای سوریه کمک کند. ایالات متحده آمریکا در این راستا می تواند نقش میانجی را میان کردهای سوریه ایفا کند همان طور که این مسئله را در مورد احزاب کرد عراقی در 1998 در اقلیم کردستان انجام داد. ایفای نقش آمریکا در ایجاد صلح میان کردهای عراق به ایجاد وحدت میان احزاب کردی کمک کرد و به گروه های نامنسجم کرد عراق اجازه داد روی منافع مشترک متمرکز شوند. امروز هم آمریکا می تواند با ایجاد اطمینان از این که منطقه شرق رود فرات تحویل پ.ک.ک داده نخواهد شد، به بهبود روابط کردهای سوریه با ترکیه کمک کند.
بنابر این، کردهای سوریه با حرکت در راستای ایجاد اتحادی بزرگتر، شانس بیشتری برای موفقیت در پای میز مذاکره خواهند داشت و به منظور توسعه منافعشان بهتر این است که آمریکا در تسهیل این امر به آنها کمک کند.
منبع: انستیتو خاورمیانه در واشنگتن
نویسنده: عبدالرحمان سعید
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما