به گزارش خبرنگار کردپرس، نمایشگاه صنایع دستی در قروه در حالی با تأخیر یک هفته ای به دلیل ماه رمضان برگزار شد که مثل همیشه هنرمندان این حرفه از گذر بی تفاوت مسئولان و نامناسب بودن مکان نمایشگاه در کنار تبلیغات کم و تنها جنبه نمادین بودن آن می گفتند.
اکثر هنرمندان عرصه صنایع دستی در قروه یا ناشناخته هستند یا به دلیل مشکلات در حاشیه فعالیت دارند و این می تواند ضربه های جبران ناپذیری به هویت شهر و اقتصاد وارد سازد. اقتصادی که روز به روز در حال سقوط بوده و اگر هر بخشی در حوزه خود به محکم کاری نپردازد مسیر نامعلومی را پیش رو خواهد داشت.
در همین زمینه تعدادی از هنرمندانی که در این نمایشگاه آثار خود را ارائه داده اند در گفت و گو با خبرنگار کردپرس معتقد هستند در قروه هیچ بازاری برای صنایع دستی وجود ندارد تا مردم بتوانند با کارهای فعالان این حرفه آشنا شوند.
اولویت اول؛ فرهنگسازی
«صمد کرمی» یکی از فعالان این حوزه بوده و با وجود اینکه در رشته صنایع دستی تحصیل کرده اما رونق این صنعت را مطلوب نمی داند و می گوید این ضعف ناشی از چند مبحث مختلف است.«هنرمندان صنایع دستی از لحاظ مالی حمایت نمی شوند و از طرفی هیچ گونه راهکاری برای فروش محصولات وجود ندارد و در نهایت اصلاً فرهنگ سازی برای معرفی صنایع دستی صورت نگرفته است.»
او از تأثیر دایر کردن نمایشگاه های صنایع دستی در میان مردم گفت.«دایر کردن نمایشگاه از جهاتی خوب است اما نه نمایشگاه فصلی و مناسبتی بلکه دائمی باشد و از نمایشگاه به فرهنگسرا برسد.»
«کرمی» آموزش در خانواده ها را اساس معرفی صنایع دستی می داند و بر این باور است که آموزش نگاه مردم به این هنر را تغییر می دهد.
او همچنین با انتقاد از سیاست های دولت خواستار جلوگیری از واردات بی رویه صنایع دستی شد.«متأسفانه دولت مدام صحبت از حمایت کالای ایرانی می کند اما همچنان در وارد کردن کالا سرآمد است.»
این صنعت گر که در کار چرم و سفال و نقش برجسته است به پذیرش سفارش از کشورهایی چون آلمان، آمریکا، سوئیس و ایتالیا اشاره کرد.«چرم ایران در دنیا حرف اول را می زند و این در حالی است که در کشور خودمان هنوز به جایگاه حقیقی خود نرسیده و نسبت به آن کم لطفی می شود.»
«صمد کرمی» بار دیگر فرهنگ سازی، آموزش، استفاده از محصولات صنایع دستی بومی برای هدایای ادارات و تبلیغات و بازاریابی قوی را از جمله راهکارهای تقویت و حمایت از صنایع دستی عنوان کرد.
غفلت از معرفی صنایع دستی
دیگر هنرمند صنایع دستی در این نمایشگاه ضمن تأیید گفته های «صمد کرمی» معتقد است وقتی هنرمندی ببیند که حمایت نمی شود انگیزه ای برای کار ندارد و به دلسردی می زند.
«سیران اکبری» که در زمینه های سفال، معرق و میناکاری روی شیشه فعالیت دارد خواستار حمایت مادی و معنوی مسئولان است و به تبلیغات ضعیف برای معرفی صنایع دستی اعتراض دارد.
به گفته او شناخت کافی برای صنایع دستی در جامعه وجود ندارد و برای رفع این مشکل باید با تبلیغات اصولی در کنار دایر کردن نمایشگاه های دائمی به فرهنگ سازی کمک کرده و افراد فعال در این حوزه را معرفی کرد.
«اکبری» یکی از اهداف حمایت از کالای ایرانی را توجه به صنایع دستی دانست.«اگر صنایع دستی رونق یابد و از ورود کالاهای بی ریشه چینی به کشور جلوگیری شود قطعاً یکی از شاخه های کالای ایرانی پربار خواهد شد.»
این هنرمند صنایع دستی خواستار پرداخت تسهیلات با بهره کم و شرایط مناسب، تعیین محلی مناسب برای نمایشگاه های صنایع دستی در کنار فضاسازی برای رقابت بیشتر هنرمندان این حوزه شد.
واگویه های تکراری
گلایه های شاغلان صنایع دستی از گمنامی و نبود حمایت ها در حالی همیشه تکرار می شود که متولیان صنایع دستی هم بر این باورند که نه تنها صنایع دستی در قروه چنان که باید و شاید معرفی نمی شود بلکه در فروش هم با موانعی دست به گریبان است.
این در حالی است که مسئولان ارشد استانی بارها در سخنان خود یکی از محورهای توسعه شهرستان را گردشگری و صنایع دستی عنوان کرده اند. تأکیداتی که به نظر می رسد به زیور عمل آراسته نشده و سهم هنر دست در توسعه قروه ناچیز است.
در حال حاضر تعداد فعالان حوزه تولیدات صنایع دستی و رقم درآمدی این صنعت در قروه به دلیل پراکندگی چندان مشخص نیست. تولیداتی که از شهره جهانی برخوردارند و اما به دلیل نبود برنامه ای منسجم در مرحله فروش، سهم ناچیزی از درآمدهای شهرستان به این بخش می رسد.
در واقع ساماندهی بازارهای فروش و توجه به سیاست های کلان می تواند رقم فروش این محصولات را مشخص کرده و مراحل بعد برای رونق صنایع دستی را تسهیل نماید./
* گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما