پیروزی دیپلماسی نفتی ایران بر آمریکا در اوپک

سرویس ایران- تعدادی از اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که به خاطر خوش خدمتی به آمریکا در پی افزایش عرضه نفت بودند که با مخالفت ایران و تعدادی دیگر از اعضای اوپک به رعایت کاهش تولید نفت متعهد شدند.

به گزارش کردپرس، یکصد و هفتاد و چهارمین نشست اوپک با حضور اعضای آن یعنی 14 کشور الجزایر، آنگولا، اکوادور، گینه استوایی، گابن، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان، امارات و ونزوئلا در وین پایتخت اتریش تشکیل شد تا اعضا درباره حفظ توافق کاهش تولید یا افزایش آن تصمیم بگیرند.

دو دیدگاه بر یکصد و هفتاد و چهارمین نشست اوپک سایه انداخته بود.

دیدگاه اول که مورد حمایت حامیان آمریکایی اوپک بود در صدد بودند با نقض توافق کاهش تولید، اعضای اوپک را به افزایش تولید وادارند تا در صورت تحریم نفتی ایران و ونزوئلا از سوی آمریکا ، جهان با افزایش قیمت این محصول استراتژیک مواجه نشود. این گروه خواستار افزایش روزانه یک میلیون و 800 هزار بشکه نفت به میزان کنونی بودند.

دیدگاه دوم که توسط سه کشور ایران، عراق و ونزوئلا مطرح شده بود خواستار حفظ توافق قبلی اوپک برای کاهش یک میلیون و 200 هزار بشکه ای نفت، بودند.

سر انجام با موضع سخت ایران و پس از رایزنی های گسترده با پذیرفتن طرح وزیر نفت اوپک به کار خود پایان داد.

موفقیت دیپلماسی وزارت نفت در شرایط کنونی که دولت ترامپ تلاش می کند با خروج از برجام تحریم های ایران را از سر گیرد و قبول جبران کسری نفت ایران در بازار از سوی عربستان اهمیت ویژه ای داشت.

سیستم تصمیم گیری در اوپک، مبتنی بر اجماع همه اعضا است.و در صورت مخالفت یک عضو تصمیم اکثریت ملغی می شود . در جریان رایزنی ها در اجلاس ۱۷۴ اوپک، وزیر نفت نسبت به وتوی هر گونه تصمیم گیری برای افزایش تولید تاکید کرد و همزمان با وزرای نفت و انرژی عراق، ونزوئلا و دیگر اعضای اوپک دیدار کرد. وی همچنین با وزیر انرژی روسیه نیز در وین دیدار و گفتگو کرد. آخرین دیدار زنگنه با وزیر نفت عربستان دقایقی قبل از برگزاری اجلاس اوپک بود.

نهایتا اجلاس ۱۷۴ وزارتی کشورهای تولید کننده نفت اوپک با قبول طرح ایران با صدور بیانیه ای روز جمعه به کار خود پایان داد.

بیژن زنگنه روز جمعه (اول تیر ماه) پس از برگزاری نشست ۱۷۴ اوپک، به خبرنگاران گفت: همانطور که قبلا تأکید کرده بودم، توافق اوپک که در نوامبر ۲۰۱۶ حاصل شده بود، حفظ شد و معتبر است؛ تنها تصمیم گرفتیم تعهد بیش از ۱۰۰ درصدی از بازار حذف شود و میزان پایبندی اعضا به توافق به ۱۰۰ درصد کاهش یابد.

زنگنه افزود: برخی اعضا که کمتر از سهمیه تولید کرده‌اند، می‌توانند تولید بیشتری داشته باشند؛ باید دید این تصمیم در عمل چگونه اجرا خواهد شد.

وی از اعلام اعداد خودداری کرد و گفت: رقم نمی‌گویم، چون فکر می‌کنم تنها تعداد کمی از اعضای اوپک می‌توانند بیشتر تولید کنند، اما درباره پایبندی ۱۰۰ درصدی توافق کردیم.

وزیر نفت اتخاذ این تصمیم را حاصل توافق و حسن نیت اعضا دانست و گفت: فکر می‌کنم این تصمیم اوپک قابل قبول و معقول است؛ این توافق از جولای اجرایی خواهد شد.

گفتنی است بیانیه نشست یکصد و هفتاد و چهارم اوپک، تداوم تعهد اعضای سازمان اوپک بر تامین ثبات بازارهای جهانی نفت خام، منافع مشترک کشورهای تولیدکننده، کارایی اقتصادی، امنیت عرضه برای مصرف‌کنندگان و بازگشت سرمایه عادلانه را مورد تاکید قرار داد.

همچنین بیانیه با اشاره به بهبود در شرایط بازار و اعتماد به سرمایه‌گذاری در صنعت، قطعنامه یکصد و هفتاد و یکمین کنفرانس سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در تاریخ ۳۰ نوامبر ۲۰۱۶ را یادآوری و تصریح کرده است: براساس این قطعنامه تولید اعضای اوپک به میزان روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه کاهش یافت.

در ادامه این بیانیه آمده است: با توجه به این که اعضای اوپک بیش از سطح مورد نیاز نسبت به میزان کاهش تعهد شده پایبندی داشته‌اند و مازاد پایبندی در ماه مه به ۱۵۲ درصد رسیده است، اجلاس ۱۷۴ اوپک تصمیم گرفت که کشورهای عضو این سازمان تلاش خود را برای رسیدن به سقف پایبندی ۱۰۰ درصد برای ۱۲ عضو از یکم ژوئیه تا پایان دوره قطعنامه یادشده به کار گیرند و کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک، تولید را رصد کند و به رئیس کنفرانس گزارش دهد.

به گزارش کردپرس، سازمان کشورهای صادرکننده نفت با نام اختصاری اوپک (OPEC)، یک کارتل بین‌المللی نفتی است که متشکل از کشورهای الجزایر، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اکوادور، آنگولا و ونزوئلا است. مقر بین‌المللی اوپک از بدو تأسیس در سال ۱۳۳۹ در ژنو بود و در سال ۱۳۴۴ به شهر وین در کشور اتریش انتقال یافت.

اوپک در دهه نخست عمر خویش سعی در تداوم بقا و در دهه دوم سعی در تأثیرگذاری بر بازار نفت و اعاده حقوق کشورهای تولیدکننده داشت. اکنون اوپک با افزایش وحدت نظر اعضایش، توانسته‌است تأثیرات مثبتی در جهت جلوگیری از سقوط ناگهانی و نیز افزایش انفجاری قیمت نفت داشته باشد.

کد خبر 61794

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha