تبعات ائتلاف‌های دیرهنگام در عراق / دکتر جاسم الشمری

سرویس عراق و اقلیم کردستان- خبرگزاری «یقین» عراق در مقاله ای تحت عنوان «ائتلاف های دیر هنگام در عراق چه تبعاتی خواهد داشت؟» می نویسد: جریان صدر در انتخابات پارلمانی اخیر در عراق با 54 کرسی پارلمانی و از طریق سیستم های رأی گیری و رأی شماری که بیش از یک‌صد میلیون دلار برای عراق هزینه داشته، پیروز شد.

به گزارش کردپرس، نویسنده این مقاله می افزاید: در این انتخابات ائتلاف های الفتح به رهبری هادی العامری با 47 کرسی پارلمانی و ائتلاف النصر به رهبری حیدر العبادی، نخست وزیر عراق با 43 کرسی رتبه های دوم و سوم را به دست آوردند.

جریان صدر کرسی های خود را پس از ائتلاف با حزب کمونیست عراق به دست آورد، لذا دور کردن این جریان از دولت جدید عراق، ممکن است که این کشور را وارد تونلی تاریک کند.

پس از اعلام نتایج غیر رسمی انتخابات، تلاش هایی با هدف تشکیل دولت جدید عراق، از سوی احزاب پیروز انتخاباتی، برای تشکیل ائتلافی که دارای 165 کرسی پارلمانی از 328 کرسی مجلس باشد، آغاز شد.

امکان تشکل دولت آینده عراق به دلیل نبودن یک تصمیم مشترک سیاسی و دیکته های کشورهای خارجی و منافع امنیتی و راهبردی؛ اکنون بسیار دشوار به نظر می رسد، لذا بازهم از انجام ائتلاف های دیگری که بتواند این دولت را تشکیل دهد، سخن گفته می شود و گمانه هایی برای تشکیل ائتلاف هایی به شرح زیر مطرح شده است:

ائتلاف نخست – این ائتلاف شامل احیاء هم پیمانی ملی شیعیان است که متشکل از ائتلاف های المالکی، الحکمه الوطنی، صدر، العامری و العبادی و چند حزب دیگر است که قوی ترین هم پیمانی به شمار می رود؛ چراکه می تواند به تشکیل یک دولت اکثریت سیاسی که نوری المالکی، معاون رئیس جمهوری عراق از آن سخن گفته است بیانجامد.

ائتلاف دوم- این ائتلاف شامل جریان صدر، العبادی، العامری و الحکمه الوطنی است که برای تشکیل دولت جدید عراق تنها به دو کرسی دیگر پارلمانی نیاز دارد، اما مشکل اصلی در اینجا این است که صدر پیوستن العبادی به این ائتلاف را منوط بە کناره گیری او از حزب الدعوه اسلامی می داند که العبادی با آن موافق نیست، به همین دلیل این ائتلاف مرده متولد خواهد شد.

ائتلاف سوم- این ائتلاف به دور از جریان صدر خواهد بود و می تواند بین العبادی، المالکی، العامری، الحکمه الوطنی، جنبش صادقون وابسته به عصائب اهل الحق و حزب دمکرات کردستان انجام گیرد که دستاودهایی واقعی برای کردها خواهد داشت، اما در عین حال که می تواند، ائتلافی قوی باشد و دولت جدید عراق را تشکیل دهد، ولی مشکل در اینجا است که مقتدی صدر اجازه نمی دهد هیچ ائتلافی به جز ائتلاف او دولت جدید را تشکیل دهد، لذا این اقدام می تواند عراق را وارد تونلی تاریک کند.

ائتلاف چهارم- این ائتلاف بین کردها و اهل سنت است که دارای کرسی های پارلمانی زیادی نیستند و دارای توافقاتی پنهان و آشکار با احزاب فعال در عراق به‌ویژه با العبادی و العامری هستند، لذا نمی توانند یک هم پیمانی بین خود تشکیل دهند و ائتلافی موفق نخواهد بود.

خلاصه کلام و با چشم پوشی از نوع ائتلاف هایی که ممکن است بتوانند دولت جدید عراق را تشکیل دهند، باید گفت که هر دولتی در آینده در عراق تشکیل خواهد شد، باید منافع ایران و آمریکا را در منطقه حفظ کند، در غیر این صورت این کشور وارد جنگ داخلی که نوری المالکی، معاون رئیس جمهوری عراق از آن سخن گفته است خواهد شد و برخی از استان های این کشور به دلیل وجود سلاح غیرقانونی در دست برخی از احزاب عراقی، با هرج و مرج مواجه خواهند شد.

کد خبر 62000

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha