دوئل در تنگه

سرویس ایران-روحانی گفت:«آمریکایی‌ها مدعی شده‌اند که می‌خواهند به ‌طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند، آنها معنی این حرف را نمی‌فهمند، چراکه اصلا معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود، اگر شما توانستید، این کار را بکنید تا نتیجه‌اش را ببینید.»

به گزارش کُردپرس،اقدامات ترامپ علیه ایران وارد مرحله جدید و نفس گیری شده است.از سویی او در نطق های خود از صفر کردن فروش نفت ایران در بازارهای جهانی حرف می زند و از سوی دیگر با تهدید "اُوپک" قیمت گفت را گران توصیف می کند.جنگ اقتصادی که ترامپ علیه جهان و ایران به راه انداخته حاصل مدیریت سیاسی "نیومرکانتریست "ها به رهبری ترامپ است که قدرت را در ثروت خلاصه می کنند.ترامپ هم‌ عنوان مجری و واضع این نظریه به دنبال اثربخشی بدان است.اما در برابر تهاجمات کلامی ترامپ،حسن روحانی در پاسخ به خشم های ترامپ در اظهارنظری غیرقابل منتظره،اعلام کرد که بی معنی است نفت ایران‌به فروش نرسد و نفت منطقه به فروش برسد.این حاوی یک‌سیگنال به جهان است و آن هم "قرار در تنگه" .
مشخصات تنگه هرمز
تنگه هرمز میان ایران و عمان است. عرض ورودی و خروجی این تنگه حدود ۵۰ کیلومتر است،‌ و کوتاه ترین عرض هم در میانه تنگه و حدود ۴۰ کیلومتر است.اما تنگه تنها در بخش میانی عمیق است. برای همین هم در نقشه‌های دریانوردی یک مسیر رفت، یک مسیر برگشت ایمن و یک نوار حائل - بین این دو مسیر - برای نفتکش‌های سنگین در نظر گرفته شده است. در مجموع عرض نوار قابل استفاده برای کشتی‌های سنگین حدود ۱۰ کیلومتر است.در ادامه مسیر تانکرهای به خلیج فارس، از نزدیکی دو جزیره تنب کوچک و بزرگ می‌گذرد.با وجود باریک بودن مسیر نفتکش‌ها و در مجموع کشتی‌های بزرگ که مجبورند در آب‌های عمیق سفر کنند، بستن تنگه هرمز یا مسیرهای دریایی - برخلاف ایده‌های مطرح شده در بعضی از رسانه‌ها- به شکل بستن جاده قابل تصور نیست. بلکه برای مسدود کردن مسیر کشتی‌ها، در عمل تنها گزینه‌های نظامی مطرح می‌شوند. آن هم برای نا امن کردن مسیر کشتی‌ها. این وضعیت در زمان جنگ ایران و عراق تجربه هم شد.
تنگه هرمز و نبرد انرژی
براساس برآورد سازمان اطلاعات انرژی آمریکا، در سال ۲۰۱۶ میلادی (۱۳۹۵) - تازه‌ترین اطلاعات تایید شده که در دسترس است - از مسیر تنگه هرمز حدودا روزی ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت عبور کرده است. این رقم برابر با حدود ۱۹ درصد از کل نیاز نفت جهان در همان سال بوده که حدود ۹۷ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه برآورد شده است.تنگه هرمز شاهراه خروج حدود ۱۹ درصد از انرژی به جهان است که ایران می تواند به عنوان ابزاری از آن‌ علیه آمریکا و متحدانش استفاده نماید.کشوری چون عربستان سعودی سعی دارد تا از طریق اعمال محدودیت در خلیج فارس، تنگه هرمز یا اقیانوس هند برای صدور نفت ایران مشکل ایجاد کند اما طبیعتا اگر خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان برای ایران امن نباشد، برای هیچ کس امن نخواهد بود، لذا ایران اگر در بن‌بست اقتصادی و سیاسی توسط آمریکا و برخی متحدان‌ منطقه اش قرار بگیرد،می تواند از قدرت منطقه‌ای خود استفاده کرده و نگذارد برای دیگران هم امن‌ باشد.در واقع جمهوری اسلامی مصمم است در صورت تحریم کشنده به تصمیمات آمریکا واکنش نشان داده و از منافع خود دفاع و منافع تهدید کننده‌های ایران را تهدید کند.برخی تحلیلگران از جمله تحلیلگران شبکه های خبری تلویزیون های آمریکا از این شرایط ایران به عنوان برگ برنده‌ای در دست ایران یاد می کنند و می گویند،جمهوری اسلامی در تنگه هرمز قدرت بلامنازعی دارد.
مرز آبی ایران و تنگه هرمز
ذوالنور از نمایندگان اصولگرای مجلس در توضیح مرز سیاسی آبی می گوید: تنگه هرمز در باریک ترین نقطه با 45 کیلومتر عرض، مرز سیاسی ما با 12 مایل است و مسیر کشتی رانی را کاملا پوشش داده یعنی اگر شناورهای بزرگ و ناوگان‌های نظامی با زیردریایی بخواهند از تنگه هرمز عبور کنند مجبورا از مرز سیاسی ایران باید عبور کرده و ما براساس قوانین بین المللی می توانیم اعمال حاکمیت کنیم.
این نماینده مردم در مجلس دهم، یادآور شد: قاعده کلی عبور و مرور بدون ضرر است اما اگر عبور و مرور کشوری برای ما ضرر داشته باشد، می‌توانیم از این حق بین المللی استفاده و اجازه ورود و خروج از تنگه هرمز را ندهیم، البته عربستان از دریای سرخ برای انتقال نفت خط لوله منتقل کرده اما عمده صدور نفت از خلیج فارس و این میزان را نمی‌تواند از مسیر دیگری انتقال دهد.عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: اگر کشوری منافع جمهوری اسلامی ایران را مورد هدف قرار دهد ما هم از حق حاکمیت خود استفاده کرده و این حق قانونی و بین المللی جمهوری اسلامی ایران است.
‍ ایران چگونه تنگه هرمز را می بندد ؟
کارشناسان نظامی و سیاسی از روش هایی احتمالی که ایران ممکن است در خصوص بستن تنگه هرمز به استفاده کند، به عنوان روش های ممکن‌نظامی یاد می کنند که برخی از آن ها عبارتند از :
-اعلام ممنوعیت کشتی‌رانی در تنگه هرمز، بدون اشاره مستقیم به عواقب آن
-اعلام اینکه کشتی‌های عبوری ممکن است مورد بازرسی قرار بگیرند، یا توقیف شوند.
-استفاده از امکانات نظامی برای شلیک هشدار به سمت کشتی‌های تجاری یا نفتکش در منطقه.
-استفاده از امکانات نظامی برای هدف قرار دادن کشتی‌های مشخص.مین‌گذاری در تنگه و خلیج فارس.
-استفاده از زیر دریایی و موشک برای هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری و نظامی
اما اقدام آمریکا و متحدانش چه خواهد بود؟
براساس گفته‌های مقام‌های نظامی آمریکا، ایران می‌تواند تنگه هرمز را مسدود کند.
اما بی بی سی در این باره می گوید:آخرین باری که مقام‌های کشور به طور مستقیم به مسدود کردن تنگه هرمز اشاره کردند، سال ۲۰۱۲ میلادی بود. بعد از آن با روی کار آمدن حسن روحانی و آغاز مذاکرات هسته‌ای، تهدیدی جدی از سوی مقام‌های ارشد به گوش نرسید. در زمان اوج تهدیدها اما مقام‌های نظامی آمریکا از جمله سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا که در خلیج فارس مستقر است، اعلام کردند که "به هیچ عنوان هیچ نوع تلاش را برای مسدود کردن تنگه هرمز تحمل نمی‌کنند."
لئون پانتا، وزیر دفاع وقت آمریکا هم در گفتگو با شبکه سی‌بی‌اس گفت که مسدود شدن تنگه هرمز "خط قرمز آمریکا" است.
اما جدی ترین واکنش دولت آمریکا، از طریق مقام‌های دولت باراک اوباما به روزنامه نیویورک تایمز رسید. این روزنامه نوشت که آمریکا از طریق یک کانال مخفی به رهبر ایران پیام داده است که مسدود کردن تنگه هرمز خط قرمز دولت آمریکاست و اقدام نظامی ارتش آمریکا را در پی خواهد داشت.
کد خبر 62498

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha