به گزارش کردپرس، یکی از مسائل مهمی که در مورد اقلیم کردستان بویژه با توجه به برگزاری رفراندوم استقلال در 25 سپتامبر 2017 در این منطقه در شمال عراق مطرح می شود، ایجاد وضعیتی فراتر از خودمختاری و بوجود آمدن منطقه ای کردنشین و مستقل در این منطقه است. اما موانعی بر سر این اتفاق وجود دارد که کارشناسان و ناظران پاسخ های متفاوتی برای آن دارند.
شش کارشناس و ناظر مسائل سیاسی و روابط بین الملل در پاسخ به پرسشی درباره تلاش های استقلال طلبانه کردها پاسخ های متفاوتی به این مسئله داده اند. مسئله امکان یا عدم امکان استقلال کردستان عراق از سوی سایت کوورا مطرح شده است.
هانسی اومریان، زبانشناس و تئوریسیان فلسفه درباره علت عدم توفیق کردهای عراق در رسیدن به استقلال گفته است علل زیادی وجود دارد اما مهم ترین دلیل تاریخی، دستکاری دو کشور انگلیس و فرانسه در مرزهای منطقه کردنشین خاورمیانه با ایجاد توافق سایکس- پیکو بوده است. وی به دخالت های انگلیس در عراق و فرانسه در سوریه و تاثیر آن بر زندگی سیاسی کردها نیز اشاره می کند. وی همچنین معتقد است که کردهای عراق به اندازه کافی با هم متحد نیستند تا برای استقلال اقدام منسجم داشته باشند.
ژانت مدیان، آکادمیسین حوزه علوم سیاسی و روابط بین الملل نیز معتقد است جغرافیای خاص منطقه اقلیم کردستان، جنگ بر سر منابع طبیعی مانند نفت و اختلافات مانع اصلی تحقق یافتن استقلال است.
دکتر گیلس کاترمول نیز به محصور بودن در خشکی منطقه اقلیم کردستان اشاره می کند و می گوید عراق به هیچ وجه حاضر نخواهد شد بخشی از خاک این کشور به یک کیان مستقل تبدیل شود.
جانا کیمل می گوید مقر اصلی عدم وجود ثبات سیاسی در مناطق کردنشین از جمله اقلیم کردستان عراق، اقدامات آمریکا و انگلیس پس از جنگ جهانی اول است. به عقیده این کارشناس، غرب در پاسخ به خواسته های کردها به آنها خیانت کرده است.
ترودر گودچایلد، تحلیلگر مسائل روابط بین الملل نیز فرانسه و انگلیس را عامل اصلی تاثیرگذار روی زندگی کردها دانسته و می گوید خاورمیانه مدرن درباره مرزهای کردها تصمیم نگرفته است بلکه این انگلیس و فرانسه بودند درباره حدود مرزی کردها تصمیم گیری کردند.
رابرت توماس از کارشناسان بازنشسته وزارت خارجه آمریکا نیز درباره امکان مستقل شدن کردهای عراق از این کشور گفته است واقعیت این است که کردها چیزی بیشتر از وضعیت خودمختاری کنونی خود را می خواهند اما نه تنها در عراق بلکه در سایر کشورهای جهان در بارابر تلاش اقلیت های مذهبی و زبانی برای جدا شدن و تشکیل یک کیان مستقل به شدت مقاومت می شود.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما