دموکراسی عراقی / سارا فلاحی

سرویس ایلام - استادیار علوم سیاسی دانشگاه آزاد ایلامی در یادداشتی که برای کردپرس فرستاده است، به تحلیل فقر زیرساخت‌های دموکراتیک در کشور عراق پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، دکتر سارا فلاحی، استاد علوم سیاسی و فعال فرهنگی و سیاسی در یادداشت خود تحت عنوان «دموکراسی عراقی» می‌نویسد:

عراق جدید با سیستم فدرالیسم، احزاب فله ای و پارلمان و کاخ ریاست جمهوری، نمونه‌‌ی کاملی از این واقعیت است که نمی توان با مؤسسات صرف تمدنی مثل پارلمان و ساختمان ریاست جمهوری و بدون داشتن زیرساخت های فرهنگی و سیاسی به دموکراسی رسید - آن هم نوعی از دموکراسی که جرج بوش در خاطرات خود واضح و مبرهن،آمریکا را وارد کننده اصلی آن معرفی می کند.

شرایط عراق جدید نشان می دهد که در هیچ کجای دنیا هیچ کشور اشغال شده ای به جمهوریت واقعی نرسیده است. قطعاً در جامعه‌ی قبیله ای عراق که داعش از طریق بیعت با سران قبایل، موصلِ سه میلیونی را فقط با ۱۵۰۰ جنگجو تصرف می کند، پارلمان و احزاب و انتخابات یک بزک سیاسی بیشتر نخواهد بود.

قطعاً در جامعه ای که قرن‌ها دارالخلافه بوده است و در دوران مدرن نیز صرفاً یک جمهوری شکلی که مولود کودتا بوده داشته است، نمی توان منتظر شکفتن گل دموکراسی بود.

عراق امروز به شدت با فقر، شکاف طبقاتی، انهدام زیرساخت های اقتصادی، تبعیض های سیاسی، توزیع ناعادلانه ثروت و قدرت، سرحدات نا امن، تروریسم قومی و مذهبی، ضعف دولت مرکزی، حاکمیت های چندگانه، دخالت های قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای و... دست و پنجه نرم می کند بنابراین سخن گفتن از دموکراسی در عراق با شرایط فوق، منجر به فهم اشتباه از دموکراسی خواهد شد و ممکن است برخی را به این برداشت غلط برساند که دموکراسی های صوری، شکلی، فاقد محتوا و اصالت و تحمیلی را دموکراسی واقعی قلمداد کنند و با خود این گونه بیندیشند که می توان اشغال شد، تروریسم تکفیری را تجربه کرد، تا مرز تجزیه پیش رفت، چندین میلیون آواره داد، ناامنی را با تمام وجود حس کرد، حامل جنگ های قومی و مذهبی بود و بعد با ایجاد چند حزب سیاسی و برگزاری چند انتخابات به دموکراسی رسید!

در حالی که دموکراسی به زیرساخت های سیاسی، فرهنگی و امنیتی نیاز دارد. بنابراین در شرایط کنونی باید گفت مقتدی صدر، حیدرالعبادی، نوری مالکی، مسعود بارزانی، بافل طالبانی و... بیشتر از آن که رهبران احزاب سیاسی باشند سران و روسای قبایل و اقوام سنتی عراق هستند که تلاش می کنند عصبیت قومی را با رنگ و لعاب حزبی و سیاسی بزک کنند.

در واقع می توان گفت دموکراسی کنونی عراق کاملاً یک دموکراسی عراقی و با استانداردهای قبیله ای عرب است!

کد خبر 63238

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha