به گزارش کردپرس، بدلیل فصلی بودن اکثریت شغل ها در دیواندره معمولا در فصل های پاییز و زمستان در گوشه و کنار خیابان اصلی پلاستیک های حدود دو یا سه متری پهن شده اند که بر روی آنها اجناسی مانند اسباب بازی بچه ها، جوراب و لباس های راحتی و یا تنقلات قرار گرفته است و یک نفر در کنار آن چشم انتظار توجه رهگذران به بساطش است. اینک این افراد دیگر فصلی به کنار خیابان نمی آیند بلکه به دلیل کمرنگ شدن شغل های فصلی در طول سال به دست فروشی مشغول هستند.
احاطه پیاده روها توسط دست فروشان
یک شهروند دیواندره ای گفت: مرکز خرید و بیشتر رفت و آمدهای سواره و پیاده شهر دیواندره بر روی این خیابان متمرکز است و معمولا شاهد شلوغی پیاده رو ها یا ترافیک خیابان هستیم.
سینا منصوری ادامه داد: بغیر از چند مغازه طلا فروشی و چند بانک که چیزی ندارند در جلو درب مغازه قرار دهند بیشتر مغازه داران این خیابان تا یک متر از پیاده رو را اشغال کرده اند و دستفروشان هم علاوه بر سمت دیگر پیاده رو جلو مغازه ها و بانک ها هم بساط پهن کرده اند.
وی افزود: خودم بارها پیش آمده است که از دست فروشان خرید کرده ام و بارها چیزی را که خریده ام در مغازه ها وجود نداشته است اما آسایش مردم هم در رفت و آمد ها مهم است و این افراد هم روزی می خواهند که باید فکری اساسی برای ساماندهی آنها شود.
منصوری بیان کرد: علاوه بر اینکه پیاده روها توسط مغازه داران و دست فروشان احاطه شده است در بعضی نقاط هم وانت ها توقف و اقدامبه فروشندگی می کنند که این مورد مدتی است توسط نیروهای راهنمایی و رانندگی به خوبی دارد کنترل می شود که امیدواریم ادامه داشته باشد.
عوامل رشد دستفروشی در دیواندره
کارشناس برنامه ریزی شهری گفت: عوامل متعددی زمینه های شکل گیری و رشد دستفروشی را فراهم می کند که عامل اول دست فروشان هستند که به دلایلی مانند عدم نیاز به امکانات فضایی هزینه زا، خدمات و نیز سرمایه مالی زیاد، سهولت داد و ستدد و گریز از کنترل های رسمی، فرار از پرداخت هر نوع مالیات و ارزش افزوده و سهولت تغییر شغل با توجه به نیاز و تقاضای بازار روی به دست فروشی می آورند.
ناصح سهرابی ادامه داد: عامل دیگر برای رشد دستفروشی جمعیت مشتریان و خریداران هستند که به دلایلی مانند پایین بودن سطح درآمدی بسیاری از خانواده های شهر و تقاضا برای خرید کالای ارزان تر از دست فروشان، پذیرش فرهنگ دست فروشی ، آمادگی و همکاری مردم برای خرید از دست فروشان ، زمینه های پنهان انجام فعالیت های مجرمانه در شهر و شرایط تسهیل کننده فروش کالا از تولید به مصرف اشاره کرد .
وی افزود: سومین عامل گسترش دستفروشی ساختار بازار است که شامل همکاری برخی از کسبه با دست فروشان، فقدان بازارهای محله ای برنامه ریزی شده ، فقدان ظرفیت های اشتغال در سطح شهر، حمایت غیر رسمی بازار پر هرج مرج داد و ستدد از دستفروشی، تراکم جمعیت شهری و دشواری نظام بخشی به فعالیت های بازار و اوج گیری هرج و مرج در فرایند داد و ستد در هنگام بروز بحران های دوره ای در اقتصاد شهر می شود.
سهرابی بیان کرد: کاهش تولیدات و فرآورده های بخش کشاورزی در سال های اخیر بدلیل خشکسالی ها، کمبود منابع آب و بیکاری بخش بزرگی از فعالان کشاورزی و مهاجرت از روستاها، وجود اراضی شهری رها شده جهت اسکان موقت و تبدیل آن به سکونتگاه ناپایدار برای گروه های مهاجر از جمله عوامل محیطی گسترش دست فروشی در دیواندره بوده است.
در جای مناسب بساط پهن می کنیم
یک دست فروش که وسایلی همچون گیره، جوراب، کش و غیره را در کنار خیابان بر روی یک تکه پارچه پهن کرده است اظهار کرد: چندین ساله که در کنار این پیاده رو مشغول فروش این اجناس ریز هستم در اوایل شاید تعداد دست فروشان در این مسیر به تعداد انگشتان دست هم نمی رسید اما امروز نگاه کنید دیگر جای برای اضافه شدن دست فروش در این مسیر نیست.
حمید مصطفایی ادامه داد: مغازه های که اجناسی ندارند جلو درب مغازه بگذارند جلو مغازه را به دست فروشان اجاره می دهند و برخی از مغازه داران هم خودشان اساب اساسیه دست فروشی پهن می کنند و خود یا یکی از اعضای خانواده اشان اجناس را به فروش می رسانند.
وی افزود: به دلیل اینکه مغازه داران معترض نشوند معمولا دست فروشان اسباب و اساسیه خود را جای پهن می کنند که حداقل چند متر این طرف و آن طرف مغازه ای وجود نداشته باشد که آن محصولات را ارائه بدهد. به هر حال دست فروشی درآمد آنچنانی ندارد و با آن فقط می توان در سطح پایینی نیازهای اولیه خانواده را تامین کرد.
مصطفایی بیان کرد: ما شغل دیگری نداریم اگر این کار را هم انجام ندهیم علاوه بر بیکاری با مشکلات دیگری مواجه می شویم مطمئن باشید اگر فردی اندک درآمدی هم از جای دیگر داشته باشد هیچ وقت نمی آید 10 الی 12 ساعت در سرما و گرما در کنار این وسایل که کل قیمت آن 200 هزار تومان نمی شود سرپا وا بایستد.
وی تصریح کرد: اگر جای برای ما تعیین کنند به شرطی که در جمع آوری دست فروشان تبعیض قائل نشوند و مکان مورد نظر از لحاظ درآمدی و مراجعه مناسب باشد حاضریم پیاده رو ها را خالی کنیم.
قانون درباره دست فروشی چه می گوید؟
کارشناس حقوق گفت: در شرایطی که فضای کسب و کار و رونق اقتصادی قفل می شود،گرایش به مشاغل کاذب و فعالیت های غیررسمی نیز تشدید خواهد شد، زیرا فعالیت های مذکور کمتر در سایه مالیات، نظارت و عوارض قرار میگیرد و اگرچه در نگاه اول این فعالیت ها برای برخی از اقشار و گروه ها و به اصطلاح فعالان اقتصادی، قابل هضم تر است اما در میان مدت و بلند مدت، عوارض ویران کنندهای را برای اقتصاد کشور در پی خواهد داشت و به تدریج می تواند افراد و گروه های هر چه بیشتری از صنوف رسمی و قانونمند را به چنین فعالیت های کاذبی سوق دهد.
افسانه محمدی ادامه داد: بر اساس اصل ۹ ماده ۹۶ تبصره ۶ کتاب مجموعه قوانین و مقررات شهرداری ها اراضی، کوچه ها، میدان ها، خیابان ها و معابر عمومی واقع در محدوده هر شهر، ملک عمومی محسوب شده و تعرض در این معابر، تخلف تلقی می شود و می بایست شهرداری ها با متخلفان برخورد کنند.
وی افزود: همچنین بر اساس تبصره ۱ ماده ۵۵ قانون شهرداری ها، سد معابر عمومی و اشغال پیاده روها و استفاده غیرمجاز از آنها، میدان ها، پارک ها و باغ های عمومی برای کسب و سکونت ممنوع است. بند ۲۰ همین ماده از قانون تاکید می کند که شهرداری ها موظفند با مشاغل مزاحم یا تاسیس اماکنی که به نحوی موجب مزاحمت شهروندان باشد، برخورد کنند.
نظر شما