پیام محرمانه‌ آمریکا برای کُرد در خصوص العبادی / مجید نظام الدین

سرویس عراق و اقلیم کردستان – نویسنده‌ در این یادداشت آورده‌ است:" نباید رهبری سیاسی کُرد بار دیگر در دام اشتباهات گذشته‌ بیافتد. پیش تر و در قبال پشتیبانی از ابراهیم جعفری و نوری مالکی و همچنین سازش بزرگ در دوران تدوین قانون اساسی، چندین پیمان و تعهد بین المللی شفاهی از سوی سفیر و مقامات آمریکایی به‌ کُرد داده‌ شد، اما هم اکنون این سفرا و مقامات آمریکایی کجا هستند و چه‌ بر سر ضمانت ها آمد؟."

کردپرس: "لازم است در راستای تصدی دوباره‌ منصب نخست وزیری عراق از حیدر العبادی پشتیبانی کنید" این پیام چند مقام وزارت خارجه‌ آمریکا برای کُرد و طیف های سیاسی عراقی است، اما به‌ عقیده‌ من، مقامات کُرد به‌ دلایلی که‌ به‌ آن ها اشاره‌ خواهم کرد، نباید بر اساس اظهارات مقامات وزارت خارجه ‌آمریکا تصمیم گیری کنند.

1: عهد و پیمان مقامات و دیپلمات های آمریکایی. احتمالا با نزدیک شدن زمان تصمیم گیری و تشکیل دولت جدید عراق، فشارها افزایش یابند و در قبال پشتیبانی و حمایت از حیدر العبادی، مجموعه‌ ای از وعده‌ و وعیدها به‌ کُرد داده‌ شوند.

اما نباید رهبری سیاسی کُرد بار دیگر در دام اشتباهات گذشته‌ بیافتد. پیش تر و در قبال پشتیبانی از ابراهیم جعفری و نوری مالکی و همچنین سازش بزرگ در دوران تدوین قانون اساسی، چندین پیمان و تعهد بین المللی شفاهی از سوی سفیر و مقامات آمریکایی به‌ کُرد داده‌ شد، اما هم اکنون این سفرا و مقامات آمریکایی کجا هستند و چه‌ بر سر ضمانت ها آمد؟

2: قرار نیست تمامی مواضع، تبلور سیاست و تصمیمات واشنگتن باشد. چندین بار به‌ این پدیده‌ در دیپلماسی اشاره‌ کرده‌ ام که‌ فقط مختص به‌ دیپلماسی آمریکایی نیست. قرار بر این نیست که‌ تمامی مواضع و اظهارنظرهای کشوری مثل آمریکا در نشست های محرمانه‌، نظر و موضع سیاسی اشخاص و نهادهای تصمیم گیری این کشور باشد. به‌ ویژه‌ در دولت کنونی که‌ هنوز هم با مشکل عدم هماهنگی میان کاخ سفید و وزارت خارجه‌ دست به‌ گریبان است. به‌ همین دلیل لازم است اگر یک دیپلمات خارجی درخواست بزرگی داشت – برای مثل حمایت از حیدر العبادی – لازم است رهبری سیاسی کُرد خواستار گفتگوی مستقیم با یکی از مقامات عالی رتبه‌ آمریکایی را مطرح کند؛ این مقام می تواند مشاور امنیت ملی و یا وزیر خارجه‌ باشد.

3: اعلام همراهی و پشتیبانی از مقامات وزارت خارجه‌ آمریکا در موضوع حمایت از حیدر العبادی در مرحله‌ کنونی، احتمالا هزینه‌ های سنگینی به‌ دنبال خواهد داشت.

فرض را بر این بگیریم که‌ هر دو حزب اصلی اقلیم کردستان از اظهارات و درخواست های مقامات وزارت خارجه‌ آمریکا در خصوص حیدر العبادی و معرفی وی به‌ عنوان شایسته‌ ترین نامزد حمایت کنند؛ اعلام این حمایت چنان تصویری از کُرد را به‌ نمایش خواهد گذاشت که‌ از سر اجبار از حیدر العبادی حمایت کرده‌ است و این مسئله‌ نیز در مقطع مذکرات با العبادی برای تعیین مناصب و جزئیات تشکیل دولت جدید، کُرد را در موضع ضعف قرار خواهد داد و این تصور نزد العبادی به‌ وجود خواهد آمد که‌ در نهایت و تحت هر شرایطی، حمایت کُردها را با خود دارد و آمریکا اجازه‌ انتخاب گزینه‌ دیگری را به‌ آن ها نداده‌ است.

از سوی دیگر، به‌ نفع مقامات وزارت خوارجه‌ آمریکا خواهد بود که‌ موضوع را این گونه‌ برای حیدر العبادی تبیین کنند که‌ حمایت کُرد از وی، به‌ دلیل فشار آن ها بوده‌ است و در آینده ‌به‌ العبادی اعلام کنند که‌ "ما حمایت کُرد از تو را تضمین کردیم."

بعید هم به‌ نظر نمی رسد که‌ موضوع تعویق انتخابات پارلمان کردستان را به‌ عنوان کارت فشاری برای حصول اهداف خود به‌ کار گیرند.

جزئیات مذکور از اهمیت والایی برخوردار هستند، زیرا در مرحله‌ آینده‌ کُرد برای قدرت گرفتن دوباره‌ و کاهش خسران ناشی از رویدادهای 16 اکتبر، نیازمند حضور قوی در بغداد خواهد بود. قدرت گیری دوباره‌ و بازگشت نصف سلطه‌ ای که‌ پیشتر داشت، شکوفایی اقتصادی که‌ تا سال 2014 شاهد آن بودیم، به‌ همان اندازه‌ ای که‌ نیازمند تصمیم حکیمانه‌ در اربیل است، به‌ همان اندازه‌ نیز حضوری مقتدرانه‌ در بغداد را می طلبد.

لازم است این بار در مذاکرات زمان زیادی برای تلاش در راستای گرفتن مجموعه‌ ای از تعهدات از نخست وزیر آینده‌ عراق و امضای وی بر این تعهدات با حضور مقامات وزارت خارجه‌ آمریکا که‌ خوستار چنین چیزی هستند، به‌ هدر داده‌ نشود. تجربه‌ های پیشین این را به‌ اثبات رسانیده‌ است که‌ تعهدات، ولو مکتوب نیز فراموش خواهند شد و مقامات آمریکایی نیز که‌ در این امر دخیل هستند، یا برکنار می شوند یا این که‌ خیلی زود تضمین ها را از یاد خواهند برد و هنگام صف کشی با تانک آمریکایی در مقابل نیروی پیشمرگ، هیچ موضعی اتخاذ نخواهند کرد.

لازم است تمرکز این بار کُرد بر مناصب و شخصیت هایی که‌ برای تصدی آن ها به‌ بغداد اعزام می کند باشد. بسیار مهم است که‌ شخصیت های عالی رتبه‌ احزاب و جریان های سیاسی کردستان، مناصب ریاست جمهوری و وزارت خارجه‌ عراق را در دست بگیرند. لازم است حزب دمکرات و اتحادیه‌ میهنی، حاکمیت در بغداد و همچنین جامعه‌ جهانی را با اعزام شخصیتی به‌ بغداد که‌ هیچ کس انتظار آن را ندارد، غافلگیر و شوکه‌ کند. این بار و همچون سال های 2003 تا 2005 می توان اربیل را از بغداد قدرتمندتر کرد و لازمه‌ این امر نیز، اعزام شخصیت دارای قدرت واقعی و اختیارات کامل به‌ بغداد است.

منبع: سایت شبکه‌ تلویزیونی روداو

کد خبر 74570

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha