به گزارش کردپرس، رابطه ترکیه با ایالات متحده، از سال 2014 و بعد از وارد شدن آمریکا به همکاری با کردها بویژه در سوریه برای مقابله با داعش، دچار تنش شده است. در کنار حمایت آمریکا از کردهای سوریه، خرید سیستم دفاعی اس 400 از روسیه، حضور ماجراجویانه ترکیه در مدیترانه شرقی و درگیری داخلی لیبی، از جمله عوامل تشدید اختلافات میان آنکارا و واشنگتن بوده است. از سوی دیگر، ترکیه از سال 2018 که به منطقه کردنشین عفرین سوریه حمله کرد، حملات خود در اقلیم کردستان عراق را نیز به بهانه حضور پ.ک.ک در این منطقه تشدید کرده است. در کنار این مسائل، باید به تشدید سرکوب فعالان سیاسی کرد در ترکیه، بویژه حزب کردگرای دموکراتیک خلقها یا HDP نیز اشاره کرد. جیمز کری، ناظر مسائل سیاسی ترکیه و سردبیر نشریه ژئوپلتیکال آلرت که به بررسی مسائل خاورمیانه می پردازد به سوالات خبرگزاری کردپرس پیرامون موارد فوق پاسخ داد.
عملیات های نظامی ترکیه در عراق و سوریه
جیمز کری درباره دستاورد ترکیه از مقابله با پ.ک.ک در اقلیم کردستان به کردپرس گفت: من مطمئن نیستم که برآیند عملیات های ترکیه در کردستان(عراق) نشانه ای بر موفقیت و پایان دادن به این عملیات ها باشد بلکه قطعا نشانه ای بر ناتوانی ارتش ترکیه است. تا زمانی که حزب حاکم عدالت و توسعه روزانه مردم و از جمله نظامیان و نیروهای پلیس را دستگیر می کند و رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه فرماندهان رده بالا را اخراج و افراد مطیع را جایگزین آنها می کند احتمالا ارتش ترکیه به تنزل خود ادامه خواهد داد.
او به احتمال ادامه عملیات نظامی ترکیه در اقلیم کردستان اشاره کرد و افزود: با وجود تنزل توانایی ارتش ترکیه( عملیات گاره و شکست در آزادی اتباع ترکیه از دست پ.ک.ک در اقلیم کردستان)، اردوغان با توجه به دست و پنجه نرم کردن با مشکلات داخلی همانند سال های گذشته، به انجام عمملیات های نظامی جدید در اقلیم کردستان اقدام خواهد کرد. تازه ممکن است عملیات شکست خورده گاره در اقلیم کردستان، با توجه به تلاش حزب حاکم ترکیه برای پوشاندن شکست هایش، به بهانه و توجیه تازه ای برای ادامه عملیات های نظامی ترکیه در مناطق کردنشین تبدیل شود.
نقش برخی احزاب کرد در کشاندن ترکیه به مناطق کردنشین
کارشناس مسائل ترکیه درباره متهم شدن برخی احزاب کرد از جمله حزب دموکرات کردستان عراق به فراهم کردن زکینه حضور ترکیه در اقلیم کردستان گفت: من شک دارم که احزاب کردی حقیقتا در حضور ترکیه در مناطق کردنشین عراق و سوریه نقش و یا مسئولیت داشته باشند. مهم ترین دغدغه اردوغان در تلاش برای حضور نظامی در مناطق کردنشین عراق و سوریه، ارتقا جایگاه خود در داخل ترکیه و نشان دادن خود به عنوان قدرتمندترین ناسیونالیست در کشوری است که مملو از افراد افراطی و ناسیونالیست است. از آنجایی که آنکارا همه آنهایی را که در مناطق کردنشین مقاومت می کنند با پ.ک.ک برابر می داند، شک دارم برای او مهم باشد که چه کسی را می خواهد هدف قرار دهد.
تلاش احزاب حاکم ترکیه برای براندازی حزب کردی دموکراتیک خلقها
جیمز کری درباره واکنش خارجی به احتمال انحلال حزب کردگرای دموراتیک خلقهای ترکیه از سوی ائتلاف حاکم بر ترکیه به کردپرس گفت: اگر ائتلاف حاکم بر ترکیه بخواهد حزب دموکراتیک خلقها را منحل کند پیامد چندانی برای آنها ندارد. البته ممکن است از سوی آمریکا و اروپا مورد تحریم و تنبیه قرار گیرد. این مسئله می تواند مورد استفاده اردوغان قرار گیرد و خود را به عنوان کسی که در برابر غرب متخاصم قرار گرفته نشان دهد.
او با اشاره به رویکرد اردوغان برای به حاشیه راندن کردها با استفاده از اخراج شهرداران وابسته به حزب کردی دموکراتیک خلقها بعد از پیروزی کردها و انتصاب معتمدان خود افزود: با این حال، باید منتظر ماند که اردوغان برای فراهم کردن زمینه پیروزی برای حزب حاکم چه کارهایی خواهد کرد. ما قبلا دیدیم که حزب حاکم چگونه به شکست انتخابات در استانبول پاسخ داد و با برگزاری مجدد انتخابات زمینه شکست مجدد خود را فراهم کرد. ممنوع الفعالیت کردن احزاب در کشور ترکیه محتمل است. با همه اینها، جالب است که اگر حزب حاکم می خواست حزب دموکراتیک خلقها را از میدان به در کند، این کارها( برگزاری مجدد انتخابات) را انجام نمی داد و به جای آن این حزب کردی را منحل می کرد. من معتقدم که حزب دموکراتیک خلقها همچنان اجازه فعالیت خواهد داشت اما آنکارا مانند گذشته که شهرداران وابسته به این حزب را برکنار کرده و با انتصاب معتمدین پیروزی را از آن خود می کرد، احتمالا از این طریق، دوباره پیروزی حزب کردگرای دموکراتیک خلقها را از آن خود خواهد کرد.
آینده رابطه میان آنکارا و واشنگتن
جیمز کری آینده روابط ترکیه و آمریکا را در زمان صدارت جو بایدن مبهم و تار توصیف کرد و گفت: من مسیری مهیا برای عادی شدن روابط میان ترکیه و آمریکا را مشاهده نمی کنم. جو بایدن، رییس جمهور آمریکا و یا هر کدام از اعضای دولت او هنوز تماسی با اردوغان نگرفته اند و وزیر دفاع بایدن از ترکیه به عنوان «شریک موسوم» نام برد. با توجه به اختلافات دو کشور بر سر سیستم دفاع موشکی اس 400، سوریه، عراق، فتح الله گولن، رسوایی هالک بانک ترکیه، تحریمها، تنش ترکیه با یونان، اتحادیه اروپا و ناتو و بیشمار اختلافات دیگر، راهی عینی برای سازش از سوی طرفین وجود ندارد.
او به تفاوت میان رویکرد دونالد ترامپ، رییس جمهور سابق آمریکا و جو بایدن رییس جمهور کنونی آمریکا به ترکیه اشاره کرد و افزود: یک تفاوت بزرگ میان کابینه دونالد ترامپ و جو بایدن این است که کابینه جو بایدن به دنبال بازگرداندن اعتماد و اعتبار در ناتو است. نگاهداشتن ترکیه و ارتش آن در این ائتلاف همواره اهمیت زیادی برای آمریکا داشته و جو بایدن احتمالا راه باراک اوباما را در برخورد با ترکیه در پپیش خواهد گرفت؛ به این صورت که رویکرد صبر و انتظار را در نظر خواهد داشت و همزمان امیدوارانه منتظر خواهد ماند تا حزب جمهوریخواه خلق در انتخابات آینده اکثریت را کسب کند و مشکل اردوغان را برای آمریکا حل کند. من فکر نمی کنم تا زمانی که اردوغان بر سر قدرت است بازگشت روابط دوستانه میان دو کشور میسر شود. به هر حال، جو بایدن باید مواظب باشد زیرا اگر جلوی اردوغان را نگیرد رییس جمهور ترکیه جسورتر خواهد شد و اگر هم اردوغان را تحت فشار قرار دهد ممکن است اردوغان حزب حاکم را قربانی کند و افسارگسیخته تر عمل کند.
نظر شما