به گزارش کردپرس؛ در این نامه که نسخه ای از آن به کردپرس رسیده، نسبت به وضعیت این بناهای تاریخی اظهار نگرانی شده و خواستار اختصاص بودجه لازم برای حفاظت، احیا و تملک خانه کمانگر و قلعه کوشکله بعنوان بخشی از تاریخ و میراث فرهنگی سقز شده اند.
توضیحات روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در خصوص تملک این 2 بنا
احتراما در راستای خبر آن کانال محترم در خصوص نامه جمعی از فعالان فرهنگی اجتماعی سقز در خصوص دو اثر تاریخی شهرستان سقز موارد مشروحه ذیل جهت اطلاع به حضورتان ارسال می گردد:
الف- خانه کمانگر قراربود تملک شود و بودجه آن از طرف سازمان مرکزی برای خرید تخصیص یافت، با توجه به کارشناسی هیات سه نفره برای هر متر 1/750 میلیون هزار تومان در نظر گرفته شد با توجه به متراژ500متری جمعا860میلیون تومان شد که مالکین بنا حاضر نشدند به این قیمت بفروشند در نتیجه بودجه برگشت خورد.
این اعتبار با مکاتبه مدیرکل محترم و نماینده محترم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی تخصیص یافت، ولی متاسفانه به دلیل مخالفت مالک با قیمت پیشنهادی کارشناسی سه نفره جذب نشد، اداره کل میراث فرهنگی و معاونت میراث فرهنگی حاضر به تملک بودند حتی با قیمت بیشتر از کارشناسی، اما قوانین و نمایندگان قانون از جمله ذیحساب و دیوان محاسبات ملاک فقط نظر کارشناسی سه نفره بود(یکنفر کارشناس معرفی شده اداره کل استان یکنفر کارشناس رسمی معرفی شده از طرف مالک و یک نفر کارشناس مرضی الطرفین دادگستری استان کردستان بود).
آقای کمانگر مالک در سال جاری حاضر به فروش شدند و در این راه هزینه های هم کردند، اما متاسفانه این مهم میسر نشد. امیدوارم مبلغ بیشتری از سوی سازمان برای خرید این بنا در نظر گرفته شود. از تلاش های نماینده محترم و مدیرکل محترم که در این راه زحمات زیادی کشیدند، سپاسگذاریم.
ب- قلعه کوشکله که جدیدا به خانواده آهنی واگذار شده، طبق قانون به مالکین جدید اعلام کردیم تا تعیین تکلیف نهایی حق هیچگونه دخل و تصرفی در آن ندارند.
برای این منظور امسال از بودجه سال 97 از اعتبارات تملک دارائی های سرمایه ای مبلغ 50میلیون برای تعیین تکلیف آن در نظر گرفته ایم که در صورت تخصیص عملیات کاوش در آن انجام خواهد شد.
گفتنی است قلعه کوشکله و خانه کمانگر از آثار ثبت شده ملی هستند. نتایج اولیه و بررسی بر روی سفال ها کشف شده و سایر گمانه ها در سال ۱۳۹۵ در قلعه کوشکله نشان می دهد در این محل استقرارهایی از دوران مفرغ و آهن یعنی هزاره های دوم و اول قبل از میلاد وجود داشته که با توجه به احداث استخر کشاورزی در سال های گذشته قسمتی از تپه باستانی را تخریب و قسمتی نیز براثر احداث بیمارستان جدید از بین رفت. قسمت اصلی قلعه هم اکنون باقی مانده که نیازمند اقدامات احیا و تملک است.
خانه کمانگر هم جزو عمارت های قدیمی شهر سقز با ۲ طبقه زیربنا بوده که از معماری زیبایی برخودار بوده و می تواند بعنوان موزه مردم شناسی مورد استفاده قرار گیرد.
آثار باستانی و تاریخی در زمره میراث های گران بهای بشری و تمدن ها به شمار می آید و براساس قوانین داخلی و بین المللی، لازمست دولت ها تمام تلاش خود را برای حفظ و احیای آنها انجام دهند.
نظر شما