ولید المعلم وزیر امور خارجۀ سوریه در مصاحبه با کانال RT روسیه گفت «سوریه نمی خواهد با ترکیه در رویارویی قراربگیرد، اما این کشور باید بداند که ادلب استان سوریه است.» وی پیش از این نیز در ویدیویی که توسط یک خبرنگار الجزیره در توئیتر منتشر شد، گفته بود «اسکندرون [و استان ختای] خاک سوریه است و حکومت سوریه روزی به آن باز خواهد گشت.»
حکومت سوریه با حمایت روسیه در آستانۀ آغاز یک عملیات نظامی گسترده در استان ادلب است، جایی که آخرین سنگر معارضان سوری و گروه های تروریستی تحت حمایت ترکیه به شمار می رود.
ترکیه برای جلوگیری از انجام این عملیات همۀ تلاش خود را به کار گرفته است. از نشانه های این تلاش همه جانبه دو سفر خلوصی آکار وزیر دفاع و هاکان فیدان رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه (میت) به مسکو ظرف یک هفته بود. اما به نظر می رسد سوریه، و همچنین روسیه، برای انجام این عملیات مصمم هستند.
سؤالی که اینک مطرح می شود این است که، با توجه به حضور نظامی ترکیه در استان ادلب در چارچوب توافق با ایران و روسیه در مذاکرات آستانه، به منظور ایجاد مناطق عاری از تنش و نظارت بر آتش بس، و همچنین اشغال بخشی از خاک سوریه در مناطق عفرین، اعزاز و جرابلس، آیا رویارویی نظامی ترکیه و سوریه محتمل است؟
این در حالی است که کشورهای غربی، به ویژه ایالات متحده، برای حمله به سوریه آماده شده و اعلام کرده اند در صورت استفادۀ ارتش سوریه از سلاح های شیمیایی در عملیات ادلب، این کشور را هدف حملات موشکی و هوایی قرار خواهند داد. با توجه به این موضوع، سؤال دیگری که می توان مطرح کرد این است که آیا ترکیه از مذاکره با روسیه برای جلوگیری از عملیات ادلب نا امید شده و اینک به ائتلاف کشورهای غربی برای حمله به سوریه و مشارکت احتمالی در این حمله دل بسته است؟
خبرهای منتشر شده از ترکیه نیز حاکی از آن است که ارتش این کشور در حال اعزام نیرو، تجهیزات نظامی و تانک به مرزهای سوریه، به ویژه استان ختای است.
برخی فعالان وابسته به گروه های شورشی سوری ادعا کرده اند هدف از این لشکرکشی ارتش ترکیه پیشگیری از حملۀ ارتش سوریه به مناطق تحت کنترل گروه های معارض تحت حمایت ترکیه است. در همین حال برخی استدلال می کنند که ترکیه تنها می خواهد مرزهای خود را بیشتر کنترل کند و از ورود احتمالی پناه جویان به این کشور در نتیجۀ عملیات ادلب جلوگیری کند.
در همین حال، یک روزنامه نگار ساکن عفرین با انتشار تصاویر ویدیویی از حرکت یک کاروان نظامی ارتش سوریه که حامل ده ها تانک و خودروی زرهی است، به سمت دیر الجمال در محور اعزاز و در شرق عفرین خبر داده است.
با نگاهی به نقشۀ سوریه و موقعیت دیر الجمال، می توان به اهمیت این اعزام نیرو پی برد. دیر الجمال در شمال حلب واقع است و تنها 15 کیلومتر با شهر اعزاز فاصله دارد. این شهر اینک در کنترل نیروهای ارتش آزاد سوریه و ارتش ترکیه است. این حرکت به دلیل بعد مسافت نمی تواند ارتباط مستقیمی با عملیات احتمالی ادلب داشته باشد. بنابراین، این سؤال پیش می آید که آیا ارتش سوریه قصد دارد علاوه بر ادلب جبهۀ جدیدی در اعزاز نیز باز کند، یا این که از حملۀ احتمالی ارتش آزاد سوریه، و شاید ارتش ترکیه، از این منطقه واهمه دارد؟
اگر چه به سختی می توان تصور کرد که ترکیه مستقیماً با حکومت سوریه وارد جنگ شود، اما با توجه به شواهد میدانی و دیپلماتیک و سابقۀ دخالت نظامی ترکیه در سوریه، نمی توان این احتمال را نادیده گرفت.
بیشتر بخوانید:
وزیر امور خارجۀ سوریه: به کردها اجازۀ استقلال یا تأسیس سیستم فدرال نمی دهیم
وزیر امور خارجۀ سوریه: اسکندرون خاک سوریه است و آن را از ترکیه پس می گیریم
روزنامه لبنانی الاخبار مدعی شد: دیدار سری هیأت بلند پایۀ آمریکایی با مقامات سوری در دمشق
نظر شما