بررسی شاخص های توسعه مانند اشتغال، سرانه و میزان درآمد، برخورداری از بزرگراه، فرودگاه، عمران شهری و روستایی، زیرساخت های گردشگری، رونق کسب و کار، وجود کارگاه و کارخانه های تولیدی با اشتغال بالای 50 نفر و امثالهم به خوبی نشان می دهد که این استان در اکثر شاخص ها در ردیف استان های محروم و توسعه نیافته قرار دارد آن هم براساس آمارهای اعلام شده از سوی دولت؛ هر چند آمارهای غیررسمی در مورد بیکاری و درآمد سرانه استان حاکی از تفاوت بسیار زیاد و معناداری می باشد که هیچ تطابقی با آمارهای سازمان مدیریت و مرکز آمار ندارد.
هفته دولت فرصتی برای ارزیابی عملکرد مسئولان
هفته دولت فرصت مناسبی برای ارزیابی عملکرد دولت ها و اقدامات انجام شده برای توسعه استان در طول یکسال گذشته می باشد، هر چند مدت زمان اجرای پروژه ها گاهاً ده ها سال هم طول می کشد. اما بعد از 5 سال از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید نیاز است نگاهی به طرح های افتتاح شده در استان کردستان و تناسب آن با نیاز استان داشته باشیم. در این رابطه آمار دقیق و تفکیکی از سوی مسئولان منتشر نشده یا حداقل به دست ما نرسیده، اینکه اعتبارات طرح های افتتاح شده در کل استان چقدر بوده و چقدر اشتغال ایجاد نموده و یا اعتبارات آنها از سوی بخش خصوصی بوده یا اعتبارات دولتی و تسهیلات بانکی.
بهره برداری از 286 طرح عمرانی و خدماتی به روایت استاندار کردستان
پایگاه اطلاعرسانی استانداری کردستان به نقل از استاندار کردستان نوشته است: «همزمان با گرامیداشت هفته دولت، ۲۸۶ طرح عمرانی و خدماتی در این استان به بهره برداری می رسد و عملیات اجرایی ۱۳ طرح نیز آغاز میشود.«
بهمن مرادنیا اظهار داشته: «طرح های مورد نظر از سوی 10 دستگاه اجرایی و 8شهرداری در شهرتسان های 10 گانه استان و با صرف یک هزار و 265 میلیارد و 502 میلیون ریال اعتبار احداث شده است.«
وی افزوده است: 176 طرح ملی، 31 پروژه استانی و 79 طرح از محل سایر منابع از جمله سرمایه گذاری بخش خصوصی ایجاد شده و توسط دستگاه های اجرایی از جمله راه و شهرسازی، شرکت توزیع نیروی برق، ورزش و جوانان، راهداری و حمل و نقل جاده ای، منابع طبیعی و آبخیزداری، دانشگاه علوم پزشکی، هواشناسی، جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی اجرا شده اند.
مرادنیا تاکید کرد: 34 طرح از 286 طرح قابل افتتاح توسط هشت شهرداری استان با صرف 64 میلیارد و 309 میلیون ریال اعتبار اجرا شده که 18 میلیارد و 520 میلیون ریال از این اعتبارات از محل منابع استانی و 45 میلیارد و 789 میلیون ریال نیز از محل اعتبارات سایر منابع تامین شده است.
استاندار کردستان شهرداری های اجرا کننده 34 طرح مدیریت شهری را شامل شویشه، برده رشه، کانی سور، بانه، آرمرده، قروه، بیجار و کامیاران اعلام کرد.
وی با بیان اینکه در این هفته عملیات اجرایی 13 طرح نیز با 67 میلیارد و 859 میلیون ریال اعتبار پیش بینی شده آغاز می شود، یادآور شد: 10 مورد از این طرح ها از سوی شهرداری بانه و کامیاران و سه مورد نیز از سوی شرکت توزیع نیروی برق و اداره کل ورزش و جوانان استان اجرا می شود.
مرادنیا اضافه کرد: 13 طرح آماده کلنگ زنی در این استان شامل چهار طرح با 23 میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده از محل اعتبارات استانی و 9 طرح با 44 میلیارد و 859 میلیون ریال اعتبار پیش بینی شده از محل اعتبارات سایر منابع است.
واقعیت طرح های کلنگ زنی یا افتتاح یا وعده داده شده
طرح هایی که اکثرا در سفر استاندار کردستان به شهرستان ها افتتاح شده شامل مواردی مانند آغاز احداث گلخانه هیدروپونیک تولید گل رُز شاخه بریده، افتتاح کارخانه صنایع تبدیلی فرآوردههای لبنی ، افتتاح ۱۲ مدرسه و کلنگزنی ۲۱ مدرسه، افتتاح 21 کیلومتر اسفالت راه روستایی، افتتاح ناقص مجتمع آبرسانی روستایی و... در شهرستان دیواندره، افتتاح و کلنگزنی چند پروژه گازرسانی، کشاورزی، پمپ بنزین، تالار عروسی و... در سقز، کارگاه تولید فرش دست بافت گروس با عنوان گروه همیار نقش و نگار گروس، مجموعه تفریحی - ورزشی وانیک در پارک شاهد، گازرسانی به چند روستا و... در بیجار، زیرسازی و آسفالت راه روستایی و مقاوم سازی مسکن روستایی، آبیاری بارانی، سنگ فرش پیاده رو و روشنایی بلوار کشاورز، رونمایی از خودور سیار ثبت تخلفات رانندگی، افتتاح پارک 10000 متری آبیدر، کلنگ زنی شهر بازی روباز در محدوده پارک ملت با سرمایه گذاری بخش خصوصی و غیره در سنندج، ساخت مدارس، اسفالت راه روستایی و ایجاد کانال انتقال آب، افتتاح پروژه های کشاورزی و دامداری، اجرای طرح هادی در برخی از روستاه های اطراف مریوان، احداث پرواربندی، احداث زنبورداری و آبیاری تحت فشار، برق کشی بازار وحدت در مریوان و.. از جمله این طرح ها بوده است. البته در کنار اینها استاندار کردستان در این سفرها همچون جلسات استانداری از 2 پروژه عظیم استان یعنی ساخت زنجیره فولاد استان و زنجیره پتروشیمی با اعتبار موردنیاز 13 هزار میلیارد تومان توسط بخش خصوصی خبر داده است که امید است به نتیجه قطعی برسد هر چند امیدها بسیار کمرنگ است.
دریغ از افتتاح یک طرح کلان اشتغالزای مولد در استان
با نگاهی به طرح های افتتاح شده به نظر می رسد طرحی که تعداد اشتغالزایی آن از 10 نفر بیشتر باشد و یا تحولی در زیرساخت ها و روند توسعه اقتصادی استان ایجاد کند مانند: کارخانه و واحد صنعتی بزرگ و متوسط، توسعه یا رسمی نمودن بازارچه های مرزی و منطقه ای و تجاری، خوشه های تولیدی، ایجاد بزرگراه و فرودگاه، دانشگاه ملی یا صنعتی، سینما و مراکز بزرگ فرهنگی و...از محل اعتبارات دولتی دیده نمی شود و چند کارگاه کوچک هم که به بهره برداری رسیده از محل سرمایه بخش خصوصی یا حداکثر با اعتبارات بانکی بوده است، که امید است به تفکیک این مبالغ منتشر شود تا بتوان دقیق تر مورد بررسی قرار داد.
توسعه استان با برنامه و کار محقق می شود نه حرف درمانی
توسعه استان کردستان با اختصاص اعتبارات جهشی، انتصاب مدیران کارآمد و توسعه گرا و غیرجناحی، انتخاب نمایندگان مقتدر و کلان نگر، داشتن برنامه و پلاتفرم، برنامه عملی برای کشاندن هلدینگ های سرمایه گذاری به استان، توسعه بازارچه های مرزی، حمایت از واحدهای تولیدی، رونق کشاورزی و دامپروری با مدرنیزه کردن آن و ایجاد چتر فراگیر بیمه تامین اجتماعی این اقشار، جلب اعتماد و مشارکت مردم و نخبگان و معتمدین، جلوگیری از خام فروشی معادن بطور کامل، ایجاد فضای باز و مناسب برای فعالیت های مدنی و رسانه ای، مبارزه قاطع و مستمر با فساد و رانت خواری اقتصادی و مالی در ادارات و نهادهای دولتی و عمومی با کمک مردم و رسانه های آزاد، هدایت منابع بانکی به سوی طرح های مولد و اشتغالزا، توسعه صنعت توریسم در ایعاد مختلف در استان، ایجاد روابط پایدار و همه جانبه اقتصادی و فرهنگی با اقلیم کردستان عراق و استفاده از ظرفیت های بازار این منطقه و مواردی از این دست محقق می شود، که متاسفانه مسئولان فعلی استان همچون دولت های قبل برنامه مشخص و مناسبی در این زمینه ندارند و در شرایطی که فشارهای اقتصادی و معیشتی مردم را تحت فشار گذاشته، نمایندگان مجلس و دولت دنبال حرف درمانی و تبلیغات آب و تاب دار تصویب شبه مناطق آزاد تجاری و اقتصادی در استان هستند.
نظر شما