به گزارش خبرنگار کردپرس، 21 شهریور ماه، روز ملی سینما در کشوراست هنری که در ایران با فقر دست و پا می زند. در واقع یکی از شاخصه های مهم رشد و توسعه فرهنگی و هنری در هر کشوری وضعیت سینما در آن کشور است. تعداد تولید فیلم، مخاطبان و تعداد سالنهای سینما سه پارامتر مهم در این ارزیابی هاست. مطابق استانداردهای جهانی به ازای هر ۱۰ هزار نفر یک سالن سینما باید موجود باشد در حالی که در ایران به ازای هر ۳۰۳ هزار نفر یک سالن سینما وجود دارد. شهر مهاباد نیز از این قاعده مستثنا نیست و با 236 هزار نفر جمعیت حتی یک سالن سینمای مجهز هم ندارد.
انصراف سرمایه گذار از راه اندازی سینما «تربیت» مهاباد
در دو سال گذشته زمزمه هایی مبنی بر راه اندازی مجدد سینما در مهاباد آغاز شد و حتی به شورای برنامه ریزی شهرستان هم کشیده شد. خبرها حاکی از اعلام آمادگی یک سرمایه گذار برای تعمیر و راه اندازی سینما تربیت مهاباد در جریان بود اما پس از مدتی همه چیز به حالت قبلی بازگشت و خبری از سرمایه گذار نشد و در نهایت نگاه و آه سرد هنرمندان بود که بر درهای بسته سالن فرسوده سینمای مهاباد خشک شد.
سيد رحمان مومن پو، رئيس جمعيت هلال احمر شهرستان مهاباد در رابطه با آخرین وضعیت سینما «تربیت» این شهرستان می گوید؛ سال گذشته بخش خصوصی اعلام آمادگی کرد و پس از آن بازدیدهایی از سینما انجام گرفت و هزینه های تعمیر و تجهیز برآورد شد، اما تا کنون اقدامی از سوی آن ها انجام نگرفته و پس از آن دیگر مراجعه نکرده اند.
او اشاره می کند که سازمان هلال احمر اکنون خواهان بازسازی سینما تربیت است و اگر از سوی سازمان یا بخش خصوصی جهت بازسازی آن اقدام کنند ما از آن استقبال خواهیم کرد. البته طبق پیش بینی های انجام گرفته حدود 2 میلیارد تومان جهت بازسازی و تعمیر سینما، هزینه لازم است.
مومن پور ادامه می دهد؛ هلال احمر اکنون متولی و مسئول اداره سینما نیست، تنها مالکیت سینما «تربیت» در اختیار این سازمان است و اکنون با کاربری برگزاری همایش های سازمان و اقدامات فرهنگی و امدادی در اختیار جمعیت جوانان هلال احمر قرار دارد. امروزه متولی سینما، اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی است که وظیفه ی ایجاد و حفظ سینما را نیز بر عهده دارد.
سینما دیجیتال مهاباد هم به تعطیلی کشیده شد
به گفته مدیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سال گذاشته دستگاه و تجهیزات لازم جهت راه اندازی سینمای دیجیتال با اعتباری حدود 50 الی 60 میلیون تومان توسط بخش خصوصی خریداری شد و در پی مزایده اداره کل فرهنگ و ارشاد سالن آمفی تئاتر اداره ارشاد نیز به صورت اجاره ایی در اختیار این شرکت قرار گرفت. هر چند این آمفی تئاتر محل برگزاری تئاتر است اما در روزهایی که نمایش برگزار نمی شد مقرر شد تا این شرکت خصوصی در این سالن به نمایش فیلم بپردازد.
قادر مرادی ادامه می دهد؛ سال گذشته نیز چند بار فیلم به نمایش درآمد اما استقبال چندانی از آن نشد به همین دلیل سرمایه گذار از این کار دست کشید و سینمای دیجیتال مهاباد نیز در سایه عدم استقبال شهروندان تعطیل شد.
او در خصوص کنار کشیدن سرمایه گذار سینما تربیت مهاباد بیان می کند؛ سال قبل سرمایه گذاری پیش قدم شد اما پس از بازدید کردن منصرف شد چرا که او در نظر داشت سالن سینما توسط هلال احمر بازسازی شود و ارشاد نیز نسبت به تجهیز و خریداری وسایل سینما و دستگاه نمایش فیلم اقدام نماید و سرمایه گذار تنها متولی سینما باشد که این مورد به نتیجه نرسید.
مرادی می گوید؛ اکنون وظیفه هلال احمر امداد رسانی است و از حوزه فعالیت های فرهنگی و هنری خارج شده اند و ارشاد نیز تنها در صورتی صنعت سینما را با صرف هزینه راه اندازی می کند که سالن مجهز در اختیار داشته باشد که در حال حاضر موجود نیست و هیچ سرمایه گذاری هم تا کنون نسبت به این قضیه اقدام نکرده است.
او ادامه می دهد؛ در دور سوم شورا در مدت زمان کوتاهی سینما مجددا آغاز به کار کرد اما باز هم استقبالی از آن نشد و به تعطیلی کشید و نشان داد که صنعت سینما در ایران با مشکلات عدیده ایی رو به رو است و می توان گفت گاها عدم استقبال مردم از سینما به دلیل در دسترس بودن فیلم های روز دنیا در اینترنت و نبود قانون کپی رایت است که این معضل را دو چندان کرده است. در واقع این پدیده قاچاق فرهنگی است و ثروت هنرمندان را به تاراج برده و صنعت سینما نیز رو به خاموشی گراییده است.
کوچک سازی سینماها در مهاباد می تواند پاسخگو باشد
رحیم بایزیدی رئیس انجمن سینمای جوان مهاباد نیز می گوید؛ سینما یک رسانه ی جمعی است و جذابیت آن را رسانه هایی مانند تلویزیون و شبکه های اجتماعی و سینمای خانگی ندارند. فضای نشستن و فرهنگ خاص حاکم بر سینما تنها مختص این رسانه است. قطعا وجود سینما در هر شهری ضروری است در شهر مهاباد که شمار زیادی فارغ التحصیلان سینمایی و فیلم ساز داریم و انجمن سینمایی ایجاد کرده ایم، وجود سینما لازم و ملزم است و حمایتی که از سینما گران و صنعت فیلم سازی با رفتن به سینما شکل می گیرد نیز شایان توجه است.
بایزیدی با اعتقاد به کوچک سازی سینماها ادامه می دهد؛ در این وهله باید سینما کوچک سازی شود، یعنی سالن های کوچک 100 تا 200 نفری ساخته شوند این مورد می تواند در شهر مهاباد جوابگو باشد. در کنار آن اشتغالزایی نیز ایجاد می شود از پرسنل سینما گرفته تا فیلم سازان که با حمایت های مردمی ترغیب می شوند. برای جلب توجه مردم و جذب آن ها به سینما تبلیغات می تواند بسیار کارآمد باشد حتی در فضاهای آموزشی و مدارس نیز می توان فرهنگ سازی کرد و دانش آموزان را با هنر سینما آشنا کرد. از طرف دیگر دخیل کردن سایر ارگان های ذی ربط در حمایت از سینما و فیلم سازان، نیم بها کردن بلیط می تواند راهکارهایی برای جذب مخاطب به سوی سینما باشد. سینما تربیت مهاباد نیز با عدم استقبال مردم روبه رو شد اما در صورتی که دوباره راه اندازی شود به حفظ و به روزرسانی مداوم نیاز خواهد داشت.
عدم وجود اعتبار و نبود سرمایه گذرا چراغ سینما را خاموش کرده است
نبود بودجه کافی و عدم استقبال سرمایه گذاران موجب شده تا دو سالن سینمای مهاباد بدون استفاده باقی مانده اند و تنها جهت برگزاری سایر فعالیت های فرهنگی بکار می روند. در واقع عملا منظر شهر مهاباد بدون سینما است. شهری که می تواند به قطب گردشگری جنوب استان تبدیل شود از ساده ترین امکانات فراغتی مانند یک سالن مجهز سینما بی نصیب است. هنر هفتم در مهاباد مظلوم واقع شده حتی در تصویب بودجه شهرستانی نیز سهمی به آن اختصاص داده نشد و هر ساله هنرمندان و سینما دوستان در روز ملی سینما، باید در انتظار وعده های مسئولین این جشن را برگزار کنند.
گزارش / تانیا شعفی
نظر شما