رقابت اتحادیه میهنی و حزب دموکرات بر سر پست ریاست جمهوری عراق

سرویس جهان- دو حزب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان که به مدت 12 سال بر سر تصدی آن از سوی اتحادیه میهنی توافق کرده بودند، این بار هر کدام نامزد جداگانه ای برای در اختیار گرفتن پست تشریفاتی رییس جمهوری عراق معرفی کرده اند و این مسئله باعث به نمایش گذاشته شدن دوباره اختلافات دو حزب شده است.

به گزارش کردپرس، دو حزب کردی اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان که به مدت 12 سال بر سر تصدی آن از سوی اتحادیه میهنی توافق کرده بودند، این بار هر کدام نامزد جداگانه ای برای در اختیار گرفتن پست تشریفاتی رییس جمهوری عراق معرفی کرده اند و این مسئله باعث به نمایش گذاشته شدن دوباره اختلافات دو حزب شده است.

اتحادیه میهنی کردستان و حزب دموکرات کردستان عراق که قبلا بر اساس توافق نامه های داخلی میان خود بر سر تقسیم پست ها هم در اقلیم کردستان و هم در بغداد توافق کرده بودند، بعد از کناره گیری مسعود بارزانی از ریاست اقلیم کردستان در پاییز گذشته و معلق شدن این پست اختلافات خود را بر سر سهم هر کدام از این پست ها علنی کردند.

یکی از پست هایی که در حکومت عراق و بر اساس توافق میان این دو حزب کردی به اتحادیه میهنی اختصاص یافته است، ریاست جمهوری عراق بود. جلال طالبانی، رییس جمهور فقید عراق و رهبر اتحادیه میهنی دو دوره 4 ساله این پست را در اختیار داشت و بعد از فوت وی نیز به فواد معصوم از یاران قدیمی جلال طالبانی رسید. اما دو حزب حاکم در اقلیم کردستان بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق نتوانستند نامزد مشترک و مورد توافق برای پست ریاست جمهری عراق معرفی کنند. حزب دموکرات معتقد است اتحادیه میهنی 12 سال این پست را در اختیار داشته و با توجه به این دموکرات بر اساس نتیجه انتخابات عراق بزرگترین حزب سیاسی در این کشور است، باید ریاست جمهوری عراق به این حزب واگذار شود.

چنگیز آواکله ایی، از اعضای حزب دموکرات کردستان عراق به روزنامه الکترونیکی نشنال امارات گفته است امیدواریم دو حزب بر سر معرفی یک نامزد که قرار است پارلمان عراق روز 3 اکتبر 2018 به آن رای دهد به توافق برسند. اما ما معتقد هستیم فواد حسین، نامزد حزب دموکرات با توجه به این که کاندیدای قدرتمندی برای این پست است، شانس بهتری برای انتخاب شدن دارد.

در مقابل فواد حسین، نامزد حزب دموکرات که دکترای روابط بین الملل داشته و به نوشته نشنال، بیشتر زندگی خود را در بغداد و هلند گذرانده است، برهم صالح، نامزد اتحادیه میهنی قرار دارد. اتفاقا او هم تحصیل کرده غرب است و دکترای آمار دارد. انتخاب شدن برهم صالح با توجه به خروج یک سال پیش وی از حزب اتحادیه میهنی و مشارکت در انتخابات پارلمانی عراق با تاسیس یک حزب جدید و سپس رها کردن این حزب(همپیمانی برای عدالت و دموکراسی) و بازگشت دوباره به اتحادیه میهنی مناقشاتی به دنبال داشته است. گفته می شود او حمایت همه رهبران ارشد اتحادیه میهنی را در کنار خود ندارد.

اما نکته ای منفی که روزنامه نشنال در مورد فواد حسین به آن اشاره کرده، این است که پست ریاست جمهوری عراق مقامی تشریفاتی است که مهم ترین وظیفه آن حفظ همبستگی میان اجزاء مختلف حکومت و همه عراقیهاست، در حالی که فواد حسین تجزیه عراق و لاجرم تاسیس کیان مستقل کردی را در این کشور گریزناپذیر دانسته است.

اما یکی از مقامات کرد در اقلیم کردستان به این روزنامه گفته است فواد حسین شخصیت مستقلی است که عضو هیچ حزبی نیست و رابطه خوبی با همه احزاب کرد و نیز گروه های عراقی دارد. فواد حسین تجربه زیادی در زمینه مسئله کردهای عراق دارد و با گروه های اپوزیسیون عراقی علیه رژیم صدام مبارزه کرده است.

اواکله ایی معتقد است فواد حسین با توجه به تجربه اش در مسائل عراق می تواند می تواند مسائل و اختلافات معلق میان اقلیم کردستان و بغداد را حل کرده و ضامن اجرای قانون اساسی عراق باشد.

رنج علاء الدین، پژوهشگر مهمان در انستیتو بروکینز معتقد است فواد حسین شانس بیشتری در مقابل رقیب خود برهم صالح دارد. وی به المانیتور گفته است برهم صالح دارای شخصیت پخته ای است اما بر خلاف برخی گفته ها، برهم صالح از نظر برخی همسایگان اقلیم کردستان به آمریکا نزدیک بوده و نسبت به نیات او شک دارند.

برخی منابع غربی نیز به شرط حفظ نام به المانیتور گفته اند فواد حسین می تواند فصل جدیدی در روابط میان اقلیم کردستان و عراق ایجاد کند که از نظر غربیها این نوع رابطه اکنون مطلوب نیست.

این منابع گفته اند از نظر آمریکا هر دو نامزد دو حزب کردی برای پست ریاست جمهوری عراق قابل قبول هستند.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 87024

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha