به گزارش کردپرس، یکی از راه های ایجاد توسعه پایدار در مناطق حاصلخیز، توسعه کشاورزی است که با رویکرد حفظ محیط زیست و استفاده از تکنولوژی و فناوری های روز برای افزایش عملکرد و بهره وری می تواند اقتصادی بالنده، پایدار و مورد قبول را به وجود آورد.
در این بین، کشت به موقع محصولات کشاورزی و استفاده به اندازه از نهاده های کشاورزی همچون کود و سم و ... و نیز استفاده از ماشین آلات روز می تواند به بالا بردن بهره وری کمک شایانی کند.
"حامد احمدی" بهترین زمان کشت برای گندم در شهرستان دهگلان را اوایل مهر تا اواسط آن می داند و می گوید: با توجه به گزارشات هواشناسی بارندگی های نرمالی را در مهر ماه خواهیم داشت و به ویژه کشاورزان دیمی کار توصیه می کنیم که هر چه سریعتر نسبت به کشت گندم اقدام کنند.
وی یادآور می شود که امسال سهمیه کشت گندم در شهرستان 83 هزار هکتار است که 75 هزار هکتار به صورت دیم و 8 هزار هکتار به صورت آبی کشت می شود.
به گفته رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دهگلان آماده کردن بستر مناسب برای کشت این محصول و توجه به تاریخ کاشت، از جمله توصیه هایی است که کشاورزان در راستای افزایش عملکرد باید به آن توجه داشته باشند.
از آنجا که استفاده از بذر مناسب و گواهی شده یکی دیگر از فاکتورهای لازم برای بالا بردن عمکلرد است، رئیس جهاد کشاورزی دهگلان از وجود ارقام مناسب دیم و آبی به اندازه کافی در این شهرستان خبر می دهد و می گوید: کشاورزان می توانند با مراجعه به کارگزاری ها بذر مناسب و مورد نیاز خود را دریافت کنند.
عوارض بی توجهی دولت به مطالبات کامیوندارن، دامن کشاورزان را گرفت
مهار آفات یک جز کلیدی در نظام جهاد کشاورزی است، هر چند توصیه بر این است که استفاده از نهاده های کشاورزی به علت ایجاد خطرات زیست محیطی به حداقل برسد اما محروم کردن کشاورز از آن نیز به پایین آمدن عمکلرد می انجامد لذا باید توازن لازم را در این بین به وجود آورد، هر چند به علت اعتصاب کامیونداران، کشاورزان این روزها با مشکل دریافت کود مورد نیاز خود مواجهند.
"حامد احمدی" نیز استفاده از کود و تغذیه های گیاهی را راهی مناسب برای افزایش عمکلرد می داند و به مشکلات حال حاضر در تامین آن اشاره می کند و می گوید: با وجود مشکل در حمل کود به استان و با توجه به پیگیری های استان و شهرستان، تاکنون حدود 20 تا 30 درصد کود مورد نیاز شهرستان تامین شده است و برای تامین مابقی نیز در حال پیگیری هستیم.
در نقطه ای دیگر از شهر، در یکی از کارگزاری های شهر دهگلان صف طویل کشاورزان برای دریافت سهمیه کود کشاورزی تشکیل شده است. کشاورزان پس از ساعتی منتظر مانده در این صف طویل، سهمیه خود را بر روی کاغذ تحویل می گیرند اما برای تبدیل آن از کاغذ به کود واقعی کمی سردرگم شده اند.
"مسعود احمدی نیاز" کارگزار یکی از این کارگزاری ها می گوید: به تمام کشاورزان با ارائه کارت ملی، سهمیه کود مورد نیاز به اناه تعلق می گیرد هر چند تنها مشکل در این زمینه، مشکل در حمل کود به استان به واسطه اعتصاب کامیون داران است.
به گفته وی سال های قبل این کودها به صورت آزاد در اختیار کشاورز قرار می گرفت اما امسال سهمیه ای شده است، هر چند وی این نکته را نیز یادآور می شود که تفاوت قیمت سهمیه کود با تهیه این محصول به صورت آزاد تنها چیزی در حدود 5 هزار تومان است.
گندمکاران همچنان چشم به راه دریافت پول گندم از دولت
البته این تنها مشکل گندمکاران نیست چرا که آنها هنوز 50 درصد مابقی پول گندم خود را از دولت دریافت نکرده اند.
یکی از گندمکاران می گوید: بیشتر پولی که دولت بابت 50 درصد اول فروش گندم به ما داده است صرف هزینه برداشت گندم و خرید بذر شده است بنابراین بیشتر کشاورزان حواله کودی را که دریافت می کنند به علت نداشتن پول، با قیمت هر کیسه 3 هزار تومان در بازار می فروشند.
با تمام این تفاسیر، سال های سال است که کشاورزی با خون و گوشت مردم دهگلان عجین شده است و در تمام شرایط، آنها شانه از زیر بار چرخاندن چرخ دنده های اقتصاد و توسعه کشور خالی نکرده اند و با اتکا به لطف خداوند، همچنان چشم به رحمت خداوند دوخته و برکت محصول خود را از او طلب می کنند.
گزارش: ظریفه احمدی
نظر شما