جامعه بین المللی از جدا شدن کردهای عراق حمایت نمی کند/ کارلو مونزو

سرویس جهان- کردهای عراق روز یکشنبه 30 سپتامبر 2018 در انتخابات پارلمانی عراق شرکت کردند. منطقه خودمختار اقلیم کردستان عراق مدتهاست انتخابات پارلمانی خود را بعد از برگزاری رفراندوم استقلال در سال گذشته که پیامدهای جدی تنبیهی از سوی بغداد برای اقلیم کردستان و رهبران آن داشت، به تعویق انداخته است.

به گزارش کردپرس، کردهای عراق روز یکشنبه 30 سپتامبر 2018 در انتخابات پارلمانی عراق شرکت کردند. منطقه خودمختار اقلیم کردستان عراق مدتهاست انتخابات پارلمانی خود را بعد از برگزاری رفراندوم استقلال در سال گذشته که پیامدهای جدی تنبیهی از سوی بغداد برای اقلیم کردستان و رهبران آن داشت، به تعویق انداخته است.

دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا با تعریف و تمجید فراوان خود از کُردها در هفته گذشته به خاطر نقشی که در مبارزه با داعش داشته اند، سروصدای زیادی به پا کرد اما با گذشت بیش از یک سال از سرنوشت بدفرجام رفراندوم استقلال، کردهای عراق همچنان از تشکیل کشور مستقل دورتر شده و سرنوشت این قومیت نیز در این منطقه با موانع زیادی روبه رو شده است.

آقای ترامپ در جریان کنفرانسی که هفته گذشته در صحن سازمان ملل برگزار شد، نقش کردهای عراق را در جریان مبارزه با داعش در شمال عراق برجسته توصیف کرد. وی حمایت آمریکا از کردستان عراق را در آستانه تلاش هر دو برای تشکیل دولت متحد بیان کرد.

ترامپ در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران کُرد گفت: « ما با کردها دوستی زیاید داریم. ما تلاش می کنیم که به آنها کمک زیادی بکنیم. فراموش نکنید، اینجا قلمرو آنها است. ما باید به آنها کمک کنیم. من می خواهم به آنها کمک کنم.»

اما اظهار دوستی دونالد ترامپ در مورد کُردها با واقعیت های خاورمیانه، جایی که کردها بخش مهی از ساکنان برای مثال؛ ترکیه، عراق و سوریه را تشکیل می دهند همخوانی ندارد. کردها علیرغم کمک های زیادی که به آمریکا در جریان مبارزه با گروههای تروریستی کردند از حمایت بین المللی برای تاسیس کشور مستقل برخوردار نیستند.

مقاماتی از ائتلاف به رهبری آمریکا در مبارزه با داعش روز سه شنبه گفتند که فرماندهان ارشد با مقامات دولت اقلیم کردستان و فرماندهان وزارت پیشمرگ اقلیم کردستان در ارتباط مستقیم و مدام هستند.

سرهنگ شان رایان، سخنگوی ائتلاف ضدداعش به خبرنگاران در پنتاگون گفت: « ما به صورت روزنامه با آنها در ارتباط هستیم و به آنها می گوییم که برای حمایت از آنها اینجا هستیم و این چیزی است که برای آن برنامه ریزی می کنیم.»

سرهنگ رایان گفت که ایالات متحده آمریکا و متحدان آن به طور مرتب همکاران کرد خود را در عملیات های گسترده برای جلوگیری از ظهور دوباره گروه های تروریستی در شمال عراق مشارکت داده اند. مشاوران ارتش آمریکا به دنبال تعمیق ارتباط میان نیروهای پیشمرگ و نیروهای امنیتی عراق هستند تا مرکز فرماندهی مشترک را برای ادغام و راه اندازی عملیات های امنیتی برای هر دو نیرو ایجاد کنند.

اما به نظر می رسد که رفراندوم استقلال که با هدف رسیدن به استقلال بیشتر در اقلیم کردستان برگزار شد پیامدهای منفی به دنبال داشته و نتوانسته حمایت بغداد را جلب کند و به ایجاد شکاف میان رهبران کرد عراق منجر شد. بیش از 93 درصد از کردهای عراق از رفراندوم استقبال و حمایت کردند اما به نظر می رسد فقط نیروها در عراق و منطقه را در جهت مقابله با مطالبه استقلال کردها تحریک کرده است.

تشکیل دولت

وزارت خارجه آمریکا و پنتاگون در ماه های اخیر بیشتر روی مانورهای سیاسی برای تشکیل دولت جدید عراق که کردها نیز طرف دیگر آن هستند تمرکز شده است. به نظر می رسد که تقابل بر سر انتخابات ماه می مجلس عراق، این هفته بعد از تشکیل ائتلاف حاکم، سازش بر سر معرفی یک نامزد برای نخست وزیر عراق و انتخاب سیاستمدار کهنه کار و معتدل کُرد برهم صالح، یه عنوان رییس جمهور عراق که نقشی تشریفاتی داشته و همواره به کردها تعلق داشته، پایان یافته باشد.

سرهنگ رایان در اشاره به توافقی که ائتلاف این هفته در حال انجام است، گفت: « در حالی که دولت هنوز تشکیل نشده، اتفاقاتی که در حال حاضر در اقلیم کردستان رخ می دهند در درجه اول اهمیت قرار دارند.»

اما کُردها اعتراض می کنند که قول های دولت ترامپ برای حمایت سیاسی و بویژه نظامی از کردستان عراق بعد از سالی که اربیل اقدام به برگزاری رفراندوم کرد کاهش یافته است. به نظر می رسد علیرغم خطاب هفته گذشته ترامپ در مورد لزوم حمایت از کردها، این حمایت افزایش پیدا نمی کند.

جان حنا، کارشناس خاورمیانه که مشاور امنیتی دیک چنی، معاون سابق رییس جمهور آمریکا بوده، می گوید:« بسیاری از کسانی که روی سیاست خارجه آمریکا کار کرده اند، استدلال می کنند که رابطه قدرتمند آمریکا با حکومت اقلیم کردستان عراق باید ستون اصلی سیاست خارجی آمریکا در برابر عراق و به طور گسترده تر خاورمیانه باشد.»

جان حنا، که اکنون مشاور ارشد در بنیاد دفاع از دموکراسی هاست، افزود: « من فکر می کنم که تمرکز محدود بر شکست دادن داعش و همچنین عدم داشتن ذهنیت لازم و وسیع، قابلیت دولت ترامپ را برای داشتن تفکر استراتژیک درباره عراق و بویژه در مورد کُردهای عراق محدود ساخته است.»

وی در ادامه گفت: « در نتیجه، بدون شک، رویای استقلال کردستان عراق به محاق رفته است.»

امید بر باد رفته

اکنون متفاوت از آن روزی است که همین یکسال پیش، خیابان های اربیل مملو از کردهایی بود که برای رای دادن به رفراندوم تاریخی ازدحام کرده بودند. بسیاری این رفراندوم را آغازی برای تاسیس کردستان مستقل می دانستند.

اما این امیدواریها به سرعت وبه دنبال واکنش خشن و خشم آلود حیدر العبادی، نخست وزیر وقت عراق و متحد آمریکا که نیروهای نظامی را برای کنترل مناطقی از کردستان عراق گسیل داشت ناپدید شد. فقط چند هفته بعد از برگزاری رفراندوم، نیروهای ارتش عراق و شبه نظامیان این کشور به سرعت مناطق تحت کنترل کردها از جمله کرکوک و شنگال را باز پس گرفتند.

کیفی عادل، راننده تاکسی در اربیل، ماه گذشته به خبرگزاری فرانس پرس گفته بود که رفراندوم ارزش آن را نداشت که به خاطر آن کرکوک را از دست بدهیم. به نظر من، برگزاری رفراندوم ایده خوبی نبود زیرا هیچ نفعی از آن نبردیم.

در نهایت، مسعود بارزانی، رییس اقلیم کردستان عراق مجبور شد ایده اسقلال کردها را رها کند و رهبران کرد در اربیل، در بغداد خود را در تقابل سیاسی با معامله گران سیاسی شیعه و سنی عرب یافتند.

آقای حنا گفت: « سال وحشتناکی برای اقلیم کردستان بود. رهبران کرد عراق بدجوری حمایت آمریکا از خود را اشتباه متوجه شدند.»

جان حنا با اشاره به این که سیگنال ها به صورت بدی میان آمریکا و اقلیم کردستان رد وبدل شد، گفت: «همکاری نظامی میان آمریکا و نیروهای پیشمرگ در آستانه برگزاری رفراندوم، این حقیقت را که آمریکا همچنان مخالف استقلال اقلیم کردستان است ناپیدا جلوه داد.»

او گفت: « اقلیم کردستان عراق، کارت قرمز آمریکا درباره استقلال را در بدترین حالت، چراغ چشمک زن زرد تفسیر کردند. در زمانی که دولت دونالد ترامپ موضع خود را در قبال این مسئله روشن ساخت، زمان برای خاموش کردن چراغ رفراندوم دیر شده بود.»

از یک سالی که از برگزاری رفراندوم گذشته است فضا علیه کردها هم در سوریه و در عراق بدتر شده است. نیروهای ارتش ترکیه به عملیات خود علیه نیروهای کرد سوریه یا یگان های مدافع خلق(ypg ) که شاخه ای نظامی نیروهای پ.ک.ک است ادامه می دهند. ترکیه پ.ک.ک را جزء سازمان های تروریستی قرار داده است.

فرماندهان نظامی آمریکا با رسیدن به توافق با ترکیه بر سر عملیات مشترک در شهر سوری منبج، راضی به عملیات ترکیه علیه نیروهای کردی هستند که برخی از این نیروها نقشی حیاتی در مبارزه با داعش در سوریه داشته اند. جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا این هفته اعلام کرد که نیروهای آمریکا و ترکیه تمرینات لازم نظامی در جهت زمینه سازی برای عملیات های مشترک را آغاز کرده اند. نیروهای ترکیه و آمریکا گشت زنی های مشترک اما جداگانه را از ژوئن گذشته در منبج انجام داده اند.

جان حنا می گوید علیرغم پیش بینی آینده ای مبهم برای کردها در سوریه و جاهای دیگر در خاورمیانه، کردهایی که در اقلیم کردستان زندگی می کنند، ممکن است همچنان جایگاه خود را در دولت جدید این کشور مطالبه کنند.

وی می گوید: «من فکر نمی کنم که کردهای عراق همه چیز را از دست داده باشند.»

منبع: واشنگتن تایمز

ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 87612

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha