راهکارهای پایداری استفاده از منابع آب / وجود 7 هزار حلقه چاه غیر مجاز در کردستان

سرویس کردستان - احیاء و تعادل بخشی منابع آب گامی اساسی در جهت پایداری استفاده از منابع آب است.

مجری طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب شرکت آب منطقه ای کردستان در گفت و گو با کردپرس اظهار کرد: تغییر شرایط اقلیمی در سطح جهان زندگی بشر را به مخاطره کشانده است و جهان ناخواسته گام در جنگ جهانی سوم گذاشته است، جنگ آب. امروز مقابله با خسکسالی دیگر در دستور کار نیست بلکه سازگاری با کم آبی اولویت کشورهای در معرض خطر است ایران نیز در کانون خطر قرار گرفته است کشوری که امروز مهاجرت های اجباری اقلیمی را در برابر خود دارد و بهره برداران و ذینفعانی که هنوز این خطرات را نپذیرفته اند تا در راه اصلاح آن گام بردارند.

ولید خالدیان ادامه داد: از ابتدای سال ۱۳۹۴ پس از تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص اصلاح شیوه و راهکارهای بهره برداری از منابع آب و برنامه ریزی های دقیق و گسترده دولت طرح ملی احیاء و تعادل بخشی منابع آب در سراسر ایران و با اولویت دشت های در کانون خطر آغاز و ۱۵ طرح مطالعه شده و اولویت دار در دستور کار شرکت های آب منطقه ای به عنوان متولی اصلی آب در کشور، سازمان جهاد کشاورزی و سازمان زمین شناسی ایران قرار گرفت از این ۱۵ طرح ۱۱ مورد آن وظایفی بوده است که شرکت های آب منطقه ای میبایست نسبت به اجرای آن اقدام می نمودند.

وی می افزاید: استقرار اکیپ های گشت و بازرسی منابع آب ، نصب کنتورهای هوشمند آب و برق و حجمی، انسداد چاه های غیر مجاز،ساماندهی شرکت های حفاری و... بخشی از این ۱۱ طرح می باشند که به جد در دستور کار شرکت های آب منطقه ای و از جمله آب منطقه ای کردستان قرار گرفته است.

خالدیان بیان کرد: شرکت آب منطقه ای کردستان و به صورت تخصصی معاونت حفاظت و بهره برداری در راستای اجرای صحیح طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب در سال های اخیر اقدامات مناسب و درخور توجهی را به سامان رسانده است .

وی گفت: در استان کردستان در حدود ۷۰۰۰ حلقه چاه غیر مجاز شناسایی و اطلاعات مربوط به این چاه ها گردآوری و دسته بندی گردیده است و در طول این سال ها بیش از ۳۰۰۰ حلقه چاه غیر مجاز نیز با اخذ احکام قضایی مسدود شده است که از این عدد ۱۰۰ حلقه آن مربوط به ۶ ماه اول سال ۹۷ است.

کارشناس ارشد مدیریت تصریح کرد: تشکیل ۲۷ اکیپ گشت و بازرسی منابع آب در سطح استان و با نگاه ویژه به دشت های شرقی استان در دو بخش زیرزمینی و سطحی که هم اکنون در تمامی شهرستان ها استقرار و پیگیر تخلفات و کنترل منابع آبی مجاز و برخورد با تمامی تخلفات را در دستور کار دارند و در تمامی ساعت شبانه روز پیگیر وظایف تعریف شد خود می باشند.

ولید خالدیان ادامه داد: نصب و تجهیز بیش از ۲۷۰۰ حلقه چاه در سطح استان به کنتورهای هوشمند آب و برق و حجمی با اولویت چاه های محفوره در دشت های شرقی استان و چاه های با مصرف صنعتی در سطح استان و صرفه جویی در مصرف آب به صورت قابل توجه و کنترل بهره برداران متخلف، قرق حریم چاه های آب شرب استان در محدوده ۲ کیلومتری و برخورد با متخلفین در این محدوده با اولویت چاه های غیر مجاز با همکاری دستگاه قضایی انجام گرفت.

وی در ارتباط با دیگر اقدامات اظهار کرد: فعال سازی کلیه شوراها و کارگروه های مرتبط با منابع آب در سطح استان از جمله شورای حفاظت از منابع آب با ریاست استاندار در مرکز استان و فرمانداران در سطح شهرستان های تابعه،کمیته صیانت از منابع آب با ریاست معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان و کارگروه های ذیل آن. شوراهای راهبری دشت ها و جلسات مرتبط با جهاد کشاورزی و خانه کشاورز و کارگروه ملی سازگاری با کم آبی بخش دیگری از اقدامات بوده است.

خالدیان اضافه کرد: ساماندهی شرکت های حفاری چاه آب در سطح استان در قالب انجمن صنفی کارفرمایی حفاران چاه های آب و نظارت دقیق بر عملکرد این شرکت ها با استفاده از دستگاه های GPS و محیط های نرم افراری جهت ردیابی فعالیت این شرکت ها، کنترل دقیق کلیه داده های جمع آوری شده در ارتباط با منابع آبی استان در محیط های نرم افرازی GIS و به حداقل رساندن خطاهای انسانی گذشته و حذف فیزیک پرونده های بهره برداران با اسکن اوراق در سامانه های بکار گرفته شده در حوزه فعالیت شرکت آب منطقه ای کردستان از جمله :سامانه ساماب، سامانه سامیر، سامانه سیمتا، سامانه کنترل پروژه MCDM، پیگیری پروژه های تغذیه مصنوعی سفره های آب زیرزمینی در دشت های ممنوعه شرق استان که از نتایج حاصل از آن می توان به ترمیم و احیاء آبخوان و صعود سطح ایستابی سفره های آب زیرزمینی در دشت ها اشاره نمود.

وی گفت: پیگیری طرح های مشارکتی با بهره برداران در قالب تعاونی های آب بران و پیگیری این سیاست که کار حفاظت و صیانت از منابع آب به بهره برداران به عنوان ذینفعان اصلی سپارده شود. جمع آوری و ساماندهی و تکمیل مطالعات در حوزه کیفی منابع آب و ایجاد شبکه پایش و برنامه ریزی برای برطرف نمودن و یا به حداقل رساندن تهدیدات این بخش با ساز و کارهای تعریف شده است.

خالدیان بیان کرد: جایگزینی پساب ناشی از فاضلاب های انسانی با منابع آب سالم در دشت ها و استفاده از این پساب ها جهت تامین آب بخش صنعت پس از پالایش و تصفیه و استاندارد سازی این آب ها پیگیری جدی بخش فرهنگ سازی و اطلاع رسانی طرح و آگاه سازی بهره برداران در قالب طرح های پیش بینی شده در سنین مختلف از جمله؛ طرح دانش آموزی داناب. دیدار با ائمه جمعه و جماعت. دیدار و نشست با دستگاه های قضایی و انتظامی، دیدار با اصحاب رسانه و خبرنگاران به عنوان پاشنه آشیل طرح، استفاده از ظرفیت پربار فضای مجازی و بستر اینترنت در قالب سایت رسمی و وبلاگ. نشست دوره ای با بهره برداران، توزیع بروشور و اقلام فرهنگی، مصاحبه های تلویزیونی و رادیویی. ساخت مجموعه های تلویریونی و تیزر های تبلیعاتی بخشی از فعالیت های اطلاع رسانی است.

وی گفت: پیگیری جدی و برخورد قاطع با دستگاه و حفاران غیر مجاز چاه ها و توقیف و فک دستگاه های حفاری با اخذ دستورات قضایی معرفی ، آموزش و صدور حکم برای مامورین ماده ۳۰تحت عنوان ضابطین قضایی خاص با وظایف مشخص که ابلاغ ایشان از طرف وزیر نیرو صادر و از طرف دادستان های شهرستان های تابعه دارای کارت شناسایی می باشند. برابر مفاد ماده ۳۰ قانون توزیع عادلانه آب گزارش این افراد برابر گزارش ضابطین عام می باشد و مبنای پیگیری تخلفات قرار خواهد گرفت . تعداد این افراد در سطح استان ۲۷ نفر می باشد.

این مسئول عدم توجه کافی بهره برداران به عنوان ذینفعان اصلی به حساسیت منابع آب ، کافی نبودن برنامه های تلویزیونی با محوریت آب در صدا و سیما و کافی نبودن اعتبارات بخش آب در سطح استان را از جمله کاستی های این حوزه دانست.

کد خبر 89455

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha