به گزارش کردپرس، بابک قابل نژاد تولید کننده و کارآفرین حوزه فرش دستباف و صاحب بزرگترین مجتمع متمرکز فرش استان آذربایجان غربی و منتخب کارآفرین برتر سال، در آبان ماه سال جاری قبل از سفر ریاست جمهوری به استان آذربایجان غربی در نامه ایی خطاب به حسن روحانی از او درخواست کرد در مراسم آتش زدن کارخانه اش او را همراهی کند.
این تولید کننده فرش نوشت؛ به جهت اینکه کلکسیونی کامل از مدیران ناکارآمد در استان آذربایجان غربی وجود دارند و این ها هیچ گونه فرصتی برای ایجاد اشتغال و کارآفرینی را برنمیتابند و امکان هیچ فعالیت تولیدی و اشتغال آفرینی در استان مقدور نیست، بر خلاف میل خود در جریان سفر جاری حضرت عالی کارخانه مجتمع قالیبافی خود در شهرک صنعتی شاهین دژ را به آتش خواهم کشید.
او که مدیر ستاد کارفرمایی تبلیغات انتخاباتی حسن روحانی نیز بود، در نامه اش عنوان کرد شخص رییس جمهور نیز توان و اختیار کافی در نظارت و انتخاب مدیران کل استان را ندارد و بهترین روش درد دل کردن از این خطه مظلوم و محروم مانده چیزی جز این تصمیم نیست. ازاین روی برخلاف وعدههای دولت تدبیر و امید بنده در تصمیم خود مصمم هستم و حتماً کارخانه را آتش خواهم زد.
پس از حواشی زیادی پیرامون این نامه معاونان استاندار با او تماس گرفتند و فرستاده ای نیز از طرف روحانی جهت حل مشکل با او گفتگو کرد.
در آذربایجان غربی شایستهسالاری وجود ندارد
قابل نژاد در این خصوص به خبرنگار کردپرس می گوید؛ روز دوشنبه هفته آتی مقرر شده است تا با حضور اتحادیه ها و کارگاههای قالی بافی استان آذربایجان غربی، نماینده مرکز ملی فرش و سازمان صمت و سه سازمان تامین اجتماعی، فنی حرفه ایی و اداره کار تعاون و رفاه اجتماعی کل استان، جلسه ای پیرامون رفع مشکلات قالیبافان در محل استانداری آذربایجان غربی برگزار شود.
او تصریح می کند؛ در جلسه روز دوشنبه خواهان بررسی قانونی و کارشناسی مشکلات قالیبافان و مجتمع های قالیبافی هستیم، زیرا نیاز است تا تغییراتی و اصلاحاتی در قانون بیمه بافندگان لحاظ شود. سایر استانها با این مشکلات رو به رو نیستند زیرا مدیریت آنها توانسته به نحوی قانون را به نفع بافندگان قالی دور بزنند اما در استان آذربایجان غربی و کردستان این قانون به ضرر بافندگان تمام شده و حتی بر میزان مشکلات آن ها نیز افزوده اند و سهم این دو استان کم برخوردار در بخش قالی بافی به سایر استان های کشور تعلق می گیرد.
این تولید کننده فرش با اشاره به اینکه در استان آذربایجان غربی شایستهسالاری وجود ندارد، بیان می کند؛ مدیران این استان در حالی این سمت ها را قبول کردهاند که اطلاعی از وضعیت استان ندارند. اما امیدوارم با تلاشهای جناب شهریاری استاندار آذربایجان غربی اقدامات اساسی در راستای شایسته سالاری و حذف افراد نالایق در استان انجام بگیرد.
کارشکنی ها در روند بیمه قالیبافان وجود دارد/ قانون بیمه به ضرر قالیبافان است
مدیرعامل شرکت ائل فرش می گوید؛ من یک کارآفرین هستم و هدف من ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای اقشار آسیب پذیر است. در صورتیکه بافندگان با بیمه نشدن متضرر شوند و دستمزد کافی نیز از طریق این کار دریافت نکنند و معنای کارآفرینی بنده نیز زیر سوال می رود.
قابل نژاد ادامه می دهد؛ در قانون بیمههای اجتماعی قالیبافان و بافندگان فرش، ۲۰ درصد حق بیمه سهم کارفرما بر عهده دولت است و ۷ درصد نیز توسط بیمه شده یا همان کارگر قالیباف پرداخت میشود که در مجموع ۲۷ درصد است اما این مسئله برای هیچ کدام از کارفرمایان نمی صرفد. از طرفی سازمان هایی که باید این هزینه حمایتی را بپردازند کارشکنی میکنند.
در قانون حمایت از تأسیس و اداره مجتمع های بزرگ و متمرکز قالی بافی آمده که؛ بافندگان شاغل در اینگونه مجتمع های قالی بافی که در چهارچوب یک قرارداد پیمانکاری با صاحب کارگاه کار می کنند به عنوان حقوق بگیر، کارمند و یا کارگر تلقی نمی شوند و نیاز به بیمه شدن آن ها نیست. این مسئله باعث شده که بسیاری از بافندگان بدون استفاده از خدمات بیمه در کارگاههای متمرکز قالیبافی مشغول به کار شوند. مطابق این قانون رابطه کارگر و کارفرما در کارگاه های قالی بافی ملغی می شود بنابراین کارگران از بیمه باز می مانند.
این کارآفرین نمونه اضافه می کند؛ در زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد به دلیل افزایش آمار اشتغال بر تعداد بیمهشدگان قالی بافی افزوده شد و حتی کسانی که قالیباف نبودند توانستند از بیمه قالیبافی استفاده کنند و قالیبافان اصلی از بیمه باز ماندند.
قابل نژاد تصریح می کند؛ سه اداره سازمان فنی حرفهای، اداره کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی در روند بیمه بافندگان فرش کارشکنی میکنند. برای مثال برای یک کارگر بافنده ساده در یکی از روستاها در صورتی که بخواهد نسبت به دریافت بیمه اقدام کند باید در آزمون شرکت کند که شامل دو مرحله تئوری و عملی است. اما این آزمون در آذربایجان غربی در بخش تئوری بسیار پیچیده و دشوار است به نحوی که برای بافندگان اصلی اما کم سواد دردسرساز میشود.
او ادامه می دهد؛ سوالات به نحوی طراحی میشوند که ربطی به عمل بافندگی ندارند و نمی توانند معیار درستی برای تعیین بافنده بودن فردی که در آزمون شرکت میکند باشد. چرا که بسیار پیش آمده بافندگان حرفهای اما کم سواد در این بخش تئوری نتوانسته اند نمره کافی را کسب کنند و با عدم نمره قبولی از دریافت خدمات بیمه هم باز می مانده اند.
کارگران قالیبافی توانایی پرداخت تمامی حق بیمه خود را ندارد
این تولید کننده فرش دستباف با اشاره به آسیب پذیری قشر بافندگان می گوید؛ عده ایی از بافندگان هستند که پس از قبولی در آزمون نیز با مشکلاتی چون نبود ظرفیت بیمهشدگان روبهرو میشوند و این مسئله باعث شده که تاکنون تعداد زیادی از بافندگان فرش در استان آذربایجان غربی نتوانند از بیمه استفاده کنند ولی در استان آذربایجانشرقی نحوه امتحان گرفتن بسیار متفاوت از استان آذربایجان غربی است و سوالات به نحوی طراحی می شود که حق بافندگان اصلی فرش ضایع نشود. همچنین کارگران و بافندگان توانایی این را ندارند که نسبت به بیمه خود اقدام کنند زیرا حقوق دریافتی آنها کم است.
از سوی دیگر بافندگان در مجتمع های غیر متمرکز به دلیل بافتن تابلو فرش های کوچک دستمزد کمی دریافت میکنند و این مورد چندان به نفع بافنده نیست اما اگر این بافنده ها در کارگاهی متمرکز بتوانند کار کنند میزان دستمزدشان نیز ۳ برابر میشود.
او که دارای یک مجتمع کارگاهی غیرمتمرکز با ۴۵۰ بافنده است و سالهاست که به فعالیت می پردازد با ناامیدی می گوید؛ پس از سال ها فعالیت در این حوزه و حتی به عنوان کارآفرین نمونه سال، هنوز نتوانسته ام هیچ کدام از این بافندگان را بیمه کنم.
قابل نژاد اضافه می کند؛ کارگاه متمرکز قالی بافی نیز دو سال است که افتتاح شده اما از زمان افتتاح به مشکل برخوردیم و تاکنون این کارگاه هیچ پیشرفتی نداشته است و به دلیل قانون های دست و پاگیر و کارشکنیها، کارگاه متمرکز بنده نتوانسته است تا کنون نتیجه مثبتی داشته باشد.
صنعت فرش در آذربایجان غربی راکد مانده است
مدیر بزرگترین مجتمع متمرکز فرش استان آذربایجان غربی با اشاره به راکد بودن صنعت فرش در استان می گوید؛ استان های اصفهان و کرمان با حمایت از قالیبافان این مشکلات را برطرف کردند و میزان تولید آنها نیز افزایش یافته است اما در آذربایجان غربی به دلیل عدم حمایت از قالیباف تولید فرش راکد شده و قالیبافان عملاً به دلیل نبود بیمه و دستمزد پایین از این کار صرف نظر می کنند. حتی در نمایشگاههای بینالمللی نیز تعداد غرفه های آذربایجان غربی بسیار محدود است و فرشهای سنتی دستباف شهرستان مهاباد به اسم فرش بیجار در نمایشگاه حاضر میشوند این در حالی است که روستاهای آذربایجان شرقی در نمایشگاه های بین المللی دارای دو غرفه هستند این مورد حمایت مدیران از قالیبافان را در سایر استانها نشان میدهد، چیزی که در آذربایجان غربی وجود ندارد.
او بیان می کند؛ نقشه های طراحی شده فرش در استان آذربایجان غربی مربوط به ۱۰۰ یا ۱۵۰ سال پیش هستند و این طرح و نقش فرش نمیتوانند برای خریدار خارجی جذاب باشد حتی این طرح و نقش مصرف داخلی نیز ندارند در هیچکدام از خانه های ما فرش دستباف دیده نمی شود و خریدار و متقاضی فرش، فرش های ماشینی را به فرش های دستباف با طرح های قدیمی و رنگ های ثابت ترجیح میدهد.
قابل نژاد تاکید می کند؛ مشکلات عدیده کارگاه های قالی بافی باعث شده که نتوانند از کارشناسان و طراحان زبده فرش جهت طراحی نقشه استفاده کنند.
او تاسیس مجتمعهای بزرگ و متمرکز قالی بافی ضمن حمایت های ویژه را روشی برای احیای صنعت فرش در استان می داند و می افزاید؛ با تاسیس چنین مراکزی میتوان مشکلات قالیبافان را برطرف کرد و با نوآوری ها و به کار گیری کارشناسان فرش ضمن درآمدزایی، میزان فروش را نیز افزایش داد.
گزارش از تانیا شعفی
نظر شما