به گزارش کردپرس، بر اساس اظهارات برخی منابع که اطلاعات دقیقی از برنامه های ائتلاف ضدداعش دارند، ائتلاف به زودی ایجاد پست های دیده بانی را در مرز سوریه با ترکیه و به منظور کاستن از تنش میان نیروهای کرد متحد آمریکا و نیروهای ترکیه و علیرغم مخالفت آنکارا پیش خواهد برد.
این منابع که نخواسته اند هویتشان فاش شود، در گفتگو با المانیتور یادآوری کردند که ترکیه ایجاد استحکامات نظامی خود در طول مرز قلمرو سوریه تحت کنترل نیروهای کرد سوریه را توجیه کرده و برای تصرف قلمرو تحت کنترل نیروهای یگان های مدافع خلق یا YPG که آنها را به آتش باری مداوم به سمت ترکیه متهم کرده، برنامه ریزی کرده است. این منابع تاکید کردند که نیروهای ائتلاف با استقرار در مرز سوریه با ترکیه، نسبت به عدم هدف قرار گرفتن نیروهای ترکیه و جلوگیری از انجام چنین اقداماتی از سوی YPG اطمینان ایجاد خواهند کرد. اما حقیقت از زبان این منابع این است که «YPG در طول مرز سوریه با ترکیه به سمت این کشور تیراندازی نکرده است.»
ترکیه به فشارهای خود بر دولت آمریکا برای قطع شراکت و همکاری با YPG به دلیل ارتباط منسجم آن با پ.ک.ک که جنگی خونین را علیه آنکارا به راه انداخته ادامه می دهد. از نظر آنکارا، استقرار نیروهای ائتلاف در طول مرز سوریه با ترکیه به جای این که ترکیه را از حملات نیروهای کرد محافظت کند، از نیروهای YPG حفاظت می کند.
فرماندهی مرکزی آمریکا که بر عملیات های نظامی در سوریه نظارت می کند از پاسخ دادن به سوال المانیتور در این باره خودداری کرده است. اما یکی از فرماندهان نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری YPG ، از طریق واتس آپ به المانیتور گفت:« نیروهای آمریکا هم اکنون هم اقدامات شناسایی را در طول مرز انجام داده اند. هنوز پست دیده بانی احداث نشده است اما برای ایجاد پست دیده بانی در 12 نقطه در کوبانی، تل ابیض، و عامودا برنامه ریزی شده است.» نقاطی که وی به آنها اشاره کرده همگی در منطقه تحت حفاظت آمریکا و نزدیک به مرز ترکیه واقع شده اند. این فرمانده افزود:« انتظار می رود روند احداث پست های دیده بانی به زودی آغاز شود. پیش از این، برخی رسانه ها به نقل از مقامات کرد سوریه تعداد پست های دیده بانی را 5 عدد عنوان کرده بودند.
حلوسی آکار، وزیر دفاع ترکیه روز 24 نوامبر به رسانه دولتی آناتولی گفته که هفته پیش و در حاشیه برگزاری کنفرانس بین المللی امنیت هالیفاکس نارضایتی ترکیه را به جوزف دانوفرد، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا منتقل کرده است. وی به دانفورد گفته بود که ایجاد پست های دیده بانی تاثیری منفی به جای خواهد گذاشت و این احساس را ایجاد خواهد کرد که « سربازان آمریکایی به طریقی از اعضای تروریست YPG محافطت کرده و دیوار محافظ آنها خواهند بود.» این اقدام وضعیت پیچیده کنونی را پیچیده تر خواهد کرد.
اما این به نوعی تقلیل موضع است. شراکت و همکاری آمریکا با YPG ارتباطات مشکل دار ترکیه - آمریکا را در آستانه فروپاشی قرار داده و روسیه از این بابت خوشحال است. نیروهای ترکیه، در ماه مارس گذشته منطقه عمدتا کردنشین عفرین را که در غرب رود فرات و خارج از منطقه حضور نیروهای آمریکا قرار دارد، صرف کردند. تهاجم نظامی ترکیه که شاخه زیتون نام گرفته بود، با توجه به این که باعث شد نیروهای YPG عملیات علیه داعش را ترک کرده و برای دفاع از عفرین کوهستانی و محل تولید عمده زیتون به سمت این منطقه حرکت کنند، عملیات ضدداعش را تحت تاثیر قرار داد.
YPG پس از این که ترکیه منطقه کوبانی را در ماه نوامبر گلوله باران کرد عملیات نظامی علیه داعش را در دیرالزور موقتا متوقف کرد. آتش گشودن ترکیه به سمت کوبانی جان حداقل یکی از شبه نظامیان کرد را گرفت. اختصاص 12 میلیون دلار برای هدف قرار دادن سران پ.ک.ک در اقلیم کردستان عراق از سوی آمریکا نیز تاثیر کمی در آرام کردن ترکیه داشته است. آغاز عملیات گشت زنی مشترک آمریکا با ترکیه در شمال غرب شهر مورد مناقشه منبج واقع در قلمرو تحت کنترل نیروهای ترکیه و نیروهای کرد سوریه در ماه نوامبر نیز تاثیری در آن نداشته است.
جیمز جفری، نماینده ویژه دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا در امور سوریه تلاش کرده است رابطه تنش آلود آمریکا با ترکیه را بر سر سوریه ترمیم و بهبود ببخشد و منبج محل آزمونی برای همپوشانی منافع دو طرف و رضایت مشترک انها بوده است.
شهر منبج از آگوست 2016 که نیروهای YPG متحد آمریکا آن را از داعش بازپس گرفتند منبع بدون چون چرای تقابل میان این دو متحد عضو ناتو بوده است. واشنگتن به ترکیه قول داده بود که نیروهای YPG پس ازگرفتن منبج از داعش، از این شهر که در کرانه رود فرات قرار گرفته خارج خواهند شد. اما این امر هیچ وقت اتفاق نیافتاد.
منابع اشنا به تفکر دولت ترامپ به المانیتور گفتند که مدل مورد نظر منبج ترکیه را در خارج از شهر قرار خواهد داد اما با توجه به این که نیروهای نزدیک به YPG از شوراهای اداری و نظامی شهر بیرون خواهند بود امکان نظارت کامل ترکیه را بر آن فراهم خواهد کرد. به مرور زمان، سازمان همدست ترکیه به نام TIKA که در مناطق تحت کنترل ترکیه در سوریه حاضر است می تواند برای بازسازی شهر و تشویق آوارگان این شهر به بازگشت به آن اقدام کند. این آوارگان فعلا در ترکیه به سر می برند. این مدل می تواند در دیگر مناطق تحت کنترل آمریکا که مانند منبج، بیشتر عرب نشین هستند تکرار شود.
اما مشکل این است که جیمز جفری همچنین گفته است که ماموریت آمریکا در سوریه هم برای اطمینان از شکست کامل داعش است و هم برای «مقابله با نفوذ و فعالیت ایران بویژه در عراق، سوریه و یمن است.» و این به گفته وی « به این معنی است که ما برای بیرون رفتن عجله نداریم.» این مسئله به نوبه خود همچنین به معنای ادامه وابستگی آمریکا به نیروهای YPG است که موثرترین شریک ائتلاف در سوریه است. چطور این معادله با بازسازی روابط با ترکیه همخوانی دارد خود یک راز باقی خواهد ماند بویژه آن که رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه نشان داده که به هیچ وجه اشتیاقی برای از سر گیری روند صلح با پ.ک.ک ندارد.
فابریس بالانشه، استاد دانشگاه در دانشگاه لیون 2 که کارشناس مسائل خاورمیانه است، نسبت به ادامه حضور آمریکا در شمال سوریه شک دارد. وی به المانیتور گفت که « مشکل این است که ایالات متحده آمریکا نمی تواند در تمام طول مرز سوریه با ترکیه نیرو مستقر کند.» وی با اشاره به تعداد نیروهای آمریکا در شمال سوریه افزود: « حضور 2000 نیرو کافی نیست و در صورت آغاز حمله تازه ای از سوی ترکیه، که احتمالا از تل ابیض آغاز خواهد شد، من نمی دانم که YPG چگونه خواهد توانست از طرف آمریکا به مبارزه علیه داعش ادامه دهد.» این مسئله می تواند محاسبه اردوغان نیز بوده باشد.
منبع: المانیتور
نویسنده: امبرین زمان
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما