به گزارش خبرنگار کردپرس، پل شهید کلانتری طولانیترین پل ساختهشده در ایران (سه برابر طولانیترین پل پیشین) به طول یکهزار و ۷۰۹ است که بر روی دریاچهٔ ارومیه ساخته شدهاست و فاصلهٔ میان دو شهر تبریز و ارومیه را به ۱۳۵ کیلومتر کاهش دادهاست.
شرکت آزاد راه تبریز- ارومیه تعهد کرده بود تا ۲۰ سال نگهداری از پل میانگذر دریاچه ارومیه را برعهده بگیرد اما با گذشت ١٣ سال از این قرارداد، هنوز نسبت به نگهداری از پل میانگذر دریاچه ارومیه اقدام قابل توجهی انجام نشده است.
مناقشه موجود بر روی قطعات یک و دو، از ٦ قطعه پروژه آزاد راه «ارومیه- تبریز» است که به گفته معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی بعد از ١٣ سال هنوز هم از استاندارد لازم برخوردار نیستند.
از سویی دیگر بهانه شرکت مذکور در خصوص عدم استاندار بودن دو قطعه اول و دوم پروژه بعد از یک دهه بلاتکیفی، عدم تحویل کامل پروژه عنوان شده است!
اما در تمامی این سال ها با وجود تکمیل نبودن مسیر پل میانگذر دریاچه ارومیه ، عوارضی دریافت می شد و مشخص نبوده که این میزان عوارضی دریافت شده، کجا صرف شده که هنوز هم ساماندهی پل معلق مانده است؟!
مدیر کل راه و شهرسازی استان هم می گوید:«طبق مصوبه، ۱۵ درصد از عوارض دریاچه ارومیه صرف تامین و نگهداری پل میانگذر دریاچه ارومیه می شود» و طبق آخرین آمار تا بهمن سال گذشته، ۱۲ میلیارد تومان به نگهداری پل میانگذر دریاچه ارومیه اختصاص یافته بود.
بارها معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی اعلام کرده؛ «اگر تا پایان مهلت های تعیین شده، این موضوع تعیین تکلیف نشود، به همراه دادستانی وارد عمل شده و عوارضی این مسیر را پلمب خواهیم کرد».
در نهایت ٢٠ بهمن ٩٩، معاون دادستان ارومیه در امور حقوق عامه، در راستای حفظ و صیانت از حقوق عامه و پیگیری علت عدم انجام تعهد و تخصیص هزینه های نگهداری پل میانگذر دریاچه ارومیه از سوی شرکت آزاد راه تبریز – ارومیه، از بازگشت سرمایه شرکت سرمایه گذار خبر داد و گفت: «برابر ابلاغیه شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور از این پس ١٥ درصد از درآمد ناخالص عوارض پل میانگذر دریاچه ارومیه به اداره کل راه و شهرسازی استان واگذار می شود که صرف هزینه های نگهداری و تعمیر پل میانگذر خواهد شد».
پروژه آزادراه «ارومیه- تبریز» از 6 قطعه به طول 160 کیلومتر تشکیل شده که قطعه اول این مسیر به طول ۲۴.۵ کیلومتر از ارومیه تا ساحل غربی دریاچه ارومیه و قطعه دوم به طول ۱۵.۵ کیلومتر خاکریز میانگذر دریاچه را تشکیل می دهد.
جنجال دریافت عوارض از مسیر آزاد راه ارومیه به تبریز و عدم شفاف سازی در هزینه کرد این عوارضی ها طی ١٣ سال گذشته جهت نگهداری از پل در پاییز امسال خبر ساز شده بود.
طبق دستور ویژه استاندار آذربایجانغربی برای ورود به موضوع نگهداری از پل میانگذر دریاچه ارومیه اعلام شد؛ وقتی از محل این عوارضی هیچ خدماتی به مردم ارائه نشود، نباید درآمدی نیز توسط شرکت خصوصی روی این پل حاصل شود.
بعد از یک دهه از فعالیت شرکت آزاد راه «ارومیه- تبریز» و عدم تکمیل قطعات یک و دو، از شش قطعه پروژه که هنوز هم از استانداردهای لازم برخوردار نیست، اینبار مسئولان مربوطه همچنان دست به دامان بخش خصوصی و جذب سرمایه گذاران جدید برای تکمیل آزادراه ١٣ ساله هستند.
امروز ١٨ اردیبهشت ماه، نشست جذب سرمایهگذاری در پیشبرد پروژههای راهسازی با هدف استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در تکمیل تقاطعهای غیرهمسطح آزادراه ارومیه-تبریز در قطعات ١و ٢ محدوده راههای آذربایجانغربی با حضور وحید جلالزاده؛ نماینده شهرستان ارومیه در مجلس شورای اسلامی، مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجانغربی، مدیرکل امور مالیاتی استان و سرمایهگذار برگزار شد.
در این نشست مدیر کل راه و شهرسازی آذربایجان غربی گفت: «توسعه زیرساختهای حمل و نقل یکی از اولویتهای مجموعه راه و شهرسازی است به ویژه اتمام آزادراه ارومیه- تبریز که در مسیر توسعه حمل و نقل بین المللی منطقه قرار دارد».
سید محسن حمزه لو ادامه داد: «پیش از این با استفاده از روشهای جایگزین در زمینه تأمین و جذب سرمایهگذاری گامهای موثرتری در سرعتدهی به پروژههای راهسازی از جمله کریدر بزرگراهی غرب کشور برداشته شده است. در حال حاضر رایزینی با سرمایهگذار جهت تکمیل تقاطعهای غیرهمسطح آزادراه ارومیه-تبریز انجام شد چرا که اتمام این ابنیههای فنی در ایمنسازی و افزایش کیفیت آزادراه تاثیرگذار است.»
او تاکید کرد: «فراتر از این، آزادراه ارومیه-تبریز مسیر ترانزیت کالا و مسافر از پایانه مرزی سرو را گسترش میدهد و مطمئنا تکمیل آن برای شبکه حملونقل جادهای شمال غرب کشور حیاتی است».
به گزارش کردپرس، طبق قرارداد، قرار بوده تا سال ۱۴۰۱ درآمد حاصل از عوارضی پل میانگذر به بانک ملی و صندوق بازنشستگی کشور که پیمانکاران این طرح بودند، اختصاص یابد ولی سال گذشته با درخواست پیمانکاران، واگذاری درآمد حاصل از عوارضی این مسیر به آنان تا سال ۱۴۱۲ تمدید شد و امسال هم مجددا تا سال ١٤١٣ این واگذاری درآمد تمدید شد!!
البته مدیرکل راه شهرسازی آذربایجانغربی پیشتر نیز در پاسخ به انتقاد شهروندان به قیمت بالای عوارضی پل میانگذر دریاچه ارومیه گفته بود: «عوارض آزاد راه ارومیه- تبریز به منظور بازگشت سرمایه احداث پل میانگذر دریاچه ارومیه دریافت میشود! قرار بر این بود که این بازگشت سرمایه تا سال ۱۴۰۰ باشد ولی با توجه به وقفههای به وجود آمده تا سال ۱۴۱۳ تمدید شد!!».
مردم برای هر رفت و برگشت با خودرو شخصی از ارومیه به تبریز از مسیر آزاده راه ۳۲ هزار تومان عوارضی پرداخت می کنند. این هزینه برای روستاییان و کشاورزانی که بارها این مسیر را در هفته طی می کنند، هزینه ایی گزاف محسوب می شود!
در حال حاضر مشخص نیست؛ تکلیف عوارضی که در 13 سال گذشته دریافت شده چه شد و چرا برای تکمیل استاندارد پل میانگذار استفاده نشده است؟ میزان درآمد زایی از این عوارضی طی یک دهه گذشته چه مقدار بوده که برای بازگشت سرمایه باید تا ۱۴۱۳ تمدید میشد؟ و چرا این زمان مرتبا افزایش می یابد؟
اگر قرار است پل میانگذر دریاچه ارومیه با درآمد عوارضی احداث شود پس دلیل مشارکت بخش خصوصی چیست؟ پل میانگذری که ١٣ سال پیش افتتاح شده چرا هنوز پول قورت می دهد و مردم باید این پول ها را در قالب عوارضی های تردد پرداخت کنند که هر سال هم افزایش داده می شود؟/.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما