به گزارش خبرگزاری کردپرس، نبیاله تبار عنوان کرد: این کتاب به نویسندهگی سرکار خانم بتول میرزائی از صاحب قلمان توانای استان ایلام در دو جلد تدوین شده است که جلد اول آن در 482 صفحه در قطع وزیری سال 1399 به وسیله اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان ایلام چاپ شد و جلد دوم در شرف چاپ میباشد.
وی در خصوص عنوان و محتوای کتاب توضیح داد: گوشبرها یا فرسان گروهکی خود فروخته و خائن به نظام اسلامی ایران بودهاند که در دوران دفاع مقدس با ایجاد نا امنی در مرزها و جبههی میانی استان ایلام باعث رعب و وحشت شده بودند. آنها در فاصله سالهای 1362 تا 1366 فعالیت میکردند.
وی افزود: این گروهک چریکی به هیچکس حتی نیروهای غیر نظامی رحم نمیکردند و با بریدن گوش شهدا و تحویل آن به حزب بعث، مزد دریافت میکردند. این مزدوران با کمین کردن در جادهها و جبههی ناپیوستهی میانی ضربه خود را وارد کرده و با اسیر کردن نیروهای رزمی و غیر رزمی، سریع منطقه را ترک میکردند. آنها با پوشاندن لباس سپاه و افسران به تن چوپانان ایرانی و افراد عادی آنها را به ارتش عراق تحویل داده و مزد بیشتری دریافت میکردند. انقراض این گروهک در سال 1366 با تشکیل دفاع متحرک از طرف حزب بعث بود.
تبار خاطرنشان کرد: در کتاب «فُرسان؛ تاریخ شفاهی گوشبرها در استان ایلام» از کسانی که با فرسان مقابله داشته و یا اسیر این گروهک شدهاند، صحبتهایی بیان شده که به زیباترین شکل، جزئیات آن گفته شده است.
مدیر ادبیات و تاریخ دفاع مقدس اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان ایلام در خصوص مراحل تدوین این اثر توضیح داد: تدوین جلد اول کتاب فرسان پس از دو سال تلاش شبانه روزی نویسنده پایان یافت و به وسیله اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان ایلام به چاپ رسید.
وی در معرفی نویسنده این اثر گفت: از بتول میرزایی، نویسنده این اثر آثار دیگری همچون شوق وصال، تفنگدار ایل، سرزمین آفتاب و نقش روحانیت در دفاع مقدس که اکثراً در حوزه تاریخ شفاهی استان ایلام هستند تألیف و منتشر شده است.
تبار گفت: به جرأت میتوان گفت که کتاب دو جلدی فرسان اولین اثری باشد که به شکل اختصاصی در مورد گوشبرها نگاشته شده است چرا که در آن به طور ویژه به گروهک گوشبرها پرداخته شده است. متن کتاب ساده و روان و در عین حال بسیار خواندنی است.
وی افزود: تا کنون به صورت حاشیهای در آثار نویسندگان به گوشبرها اشاره شده است اما این کتاب، کامل است و جامع، مستند است و معتبر و میتواند به عنوان منبع و مرجع مورد استفاده پژوهشگران قرار گیرد. مطالب چنان پخته و با جزئیات نوشته شده است که میتوان بر اساس آن یک فیلمنامه نوشت. زمان و مکان، اسامی و هر آنچه لازمه شناخت بهتر از این گروه و وقایع مرتبط با آنها در استان ایلام است، در لابهلای صفحات پر محتوای کتاب درج شده است و این خود دلیلی بر توانمندی در یادنگاشتهاست.
نظر شما