به گزارش کُردپرس،تقریبا در ادوار گذشته مجلس، همواره از طرح استانی شدن انتخابات مجلس سخن به میان می آمد و دوره قبل بصورت جدی تر در مجلس مورد نقد و بررسی قرار گرفت و توسط نمایندگان رای آورد که در نهایت با ایرادات شورای نگهبان از دستور کار مجلس خارج شد.
ایراد شورای نگهبان
ایرادها پس از انجام مذاکراتی با شورای نگهبان، منجر به اقناع این نهاد نشد و این طرح از دستور کار کمیسیون شوراها خارج شد.شورای نگهبان با ایراد اصل سوم قانون اساسی و موضوع تبعیض در خصوص انتخاباب نمایندگان مخالف طرح شد.ایراد شورای نگهبان این بود که انتخابات اگر به صورت استانی برگزار شود، شهرهای کوچکتر در روند رای گیری فراموش می شوند و نمایندگان از شهرهای با جمعیت بالا به مجلس راه می یابند و شهرهای کوچکتر نماینده ای را در مجلس نخواهد داشت.اما در این میان ،مجلس با آخرین اصلاحی که بر روی طرح استانی شدن انتخابات توسط کمیسیون شوراها انجام داد، مقرر کرد که هر حوزه انتخابیه، یک نامزد داشته ولی باید حد معینی نیز از آراء استان را به خود اختصاص دهد. به طور مثال هر نامزد برای راهیابی به مجلس شورای اسلامی باید 20 درصد از حوزه خود را کسب کند و بالاترین رای را نیز از استان به دست آورد، ولی با این تغییر باز هم شورای نگهبان ایراد گرفت.
تصویب دوباره کلیات
با همه کش و قوس های این طرح، مجلس دوباره پرونده استانی شدنانتخابات را کلید و در جلسه علنی چهارشنبه(۱۹ دی) گذشته ، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ۱۵۵ رای موافق، ۶۴ رای مخالف و دو رای ممتنع از مجموع ۲۳۱ نماینده حاضر در مجلس شورای اسلامی کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی درباره استانی شدن انتخابات را تصویب کردند.
موافقان
اما با این وجود،برخی از کارشناسان معتقدند،تحقق طرح استانی شدن انتخابات راه نجات کشور است زیرا نمایندگان مجلس را از جزیره ای فکر کردن خارج می کند و نگاه بلند مدت در تصمیم گیری ها ایجاد می کند.در این باره قاسم لاشکی،نماینده مردم نوشهر و چالوس در مجلس شورای اسلامی اظهارکرد: به عنوان مثال نمایندگان تهران به هیچ عنوان در مسائل جزئی وارد نمی شوند اما شخصا در حوزه انتخابیه نوشهر و چالوس باید به امور جاری مردم رسیدگی کنم و پاسخگو باشم.وی ادامه داد: بنابراین وقتی آراء یک نماینده برگرفته از حوزه انتخابیه و سراسر استان باشد، زمینه جدا شدن از مسائل جزئی فراهم شده و می توان فرامنطقه ای در تصمیم گیری ها اظهارنظر کرد.
البته با وجود آن که در حال حاضر، نمایندگان مجلس از بخشداران هم دردسترستر هستند ،اما باید توجه داشت که یک نماینده بخش اعظم انرژی خود را صرف بخشی نگری می کند که این مهم آفت و بلای جان کشور محسوب می شود؛ به عنوان نمونه بخش زیادی از رفت و آمد نمایندگان برای دیدار با وزراء پرداختن به مسائل منطقه ای است.،می توان این انتظار را داشت که اجرای طرح مذکور سبب تقویت احزاب شود؛ به عبارتی این مهم جان گرفتن احزاب در کشور را رقم می زند زیرا نمایندگان باید در احزاب عضو شوند و با برنامه ریزی و پشتوانه حزب به پارلمان وارد شوند.
مخالفان
در این میان دغدغه های جدی دارند.اکبر ترکی، نماینده مردم فریدن در مجلس شورای اسلامی با اعلام مخالفت خود با طرح استانی شدن انتخابات مجلس میگوید: زیرساختهای استانی شدن انتخابات به ویژه در بخش فعالیت احزاب در کشور فراهم نشده است.او می.گوید باید بیشتر به این سوالها پاسخ داده شود؛قانون اساسی چه نگاهی به استانی شدن انتخابات مجلس دارد؟ نحوه ورود به پارلمان با استانی شدن انتخابات چگونه است؟ایرادات سابق شورای نگهبان به استانی شدن انتخابات مجلس برطرف شده است؟
وی ادامه میدهد: برای استانی شدن انتخابات باید احزاب از یک فرهیختگی و یک رشد و عقلانیتی برخوردار باشند که اینها هنوز در کشور ما محقق نشده است و اگر انتخابات مجلس به صورت استانی برگزار شود، حقوق مردم شهرستانهای کوچک نادیده گرفته میشود.این نماینده مجلس معتقد است: با استانی شدن انتخابات مجلس، اهرمهای زر و زور و تزویر در این نوع انتخابات بیشتر میشود و مردم هم به مطالبات به حق خود نمیرسند، در این نوع انتخابات فاصله بین مردم و نمایندگان مجلس افزایش پیدا میکند. استانی شدن انتخابات باعث میشود تا گروههای خاصی که اهرمهایی را دراختیار دارند حاکم شوند و حتی ممکن است حاکمیت نظام را نیز خدشهدار کنند.
وضعیت فعلی طرح
در حال حاضر طرح استانی شدن انتخابات با نظر هیات رئیسه مجلس و موافقت نمایندگان به کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها ارجاع شده است و دولت لایحه جامع انتخابات را به مجلس ارایه کرده است.کولیوند، نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: با توجه به این موضوع هیات رئیسه مجلس باید در مورد تجمیع این طرح با لایحه دولت تصمیمگیری کند و در صورت موافقت نسبت به لحاظ مفاد طرح در لایحه اقدام کنیم.وی افزود: ضمن موافقت هیات رئیسه، لایحه جامع انتخابات را بررسی و موارد مربوط به استانی شدن انتخابات را به آن اضافه خواهیم کرد زیرا دولت در این لایحه به موضوع انتخابات استانی مجلس شورای اسلامی نپرداخته است.
اما با وجود تحرکات مجلس و دولت در خصوص استانی شدن، شورای نگهبان از هرگونه اظهارنظری خودداری کرده است.در دورههای گذشته شورای نگهبان با این طرح مخالفت کرد اما در شرایط کنونی هنوز اظهارنظر نکرده است.
نظر شما