به گزارش خبرگزاری کردپرس از مریوان؛ هرچند معضل زباله های مریوان از دیرباز وجود داشته و مردم و مسئولان با آن دست و پنجه نرم می کنند اما وعده های سرخرمن شوراهای دوره چهارم و شهردار سابق مریوان باعث شد تا عصبانیت مردم روستای عصرآباد به حدی برسد که مانع از تخلیه زباله های این شهر در مکانی شوند که نزدیک به محل سکونت آنها بود و این امر با برخوردهای تند شوراهای دوره چهارم بیش از پیش بر میزان معضل موجود افزود.
«روستای عصرآباد» با شهر مریوان حدودا 5 کیلومتری فاصله دارد اما بوی تعفن زباله های موجود در سایت این روستا زندگی را بر مردمان آن تنگ کرده و آنان را به یکی از آسیب پذیرترین مردمان شهرستان مریوان تبدیل کرده است که جدای از مشکلات زیست محیطی که بر اثر دپوی غیر اصولی زباله های موجود می تواند باعث بروز بیماری های واگیردار در بین اهالی این روستا نیز گردد اما انگار گوش کسی از اعضای شوراهای شهر و شهردار مریوان برای برطرف شدن معضل زباله های این شهر آن هم یکبار برای همیشه بدهکار نیست.
در کارگروه پسماند فرماندار و شهردار سابق مریوان طی نشستی در روز نهم شهریور ماه سال 1395 خود که با برخی از اهالی روستای عصرآباد در محل سالن جلسات فرمانداری و به دنبال اعتراضات مردم روستای عصرآباد برگزار شد و در این جلسه نیز برخی از ادارات همچون محیط زیست و منابع طبیعی و آبخیزداری و غیره نیز حضور داشتند پس از بحث و تبادل نظر به این گونه تصمیم گیری طی صورت جلسه ای که به امضاء اعضای کارگروه پسماند رسید مقرر گردید چنانچه ادارات مذکور تا تاریخ اول فرورین سال 96 نسبت به ساماندهی پسماند شهری اقدام نکنند مردم روستای "عصرآباد" می توانند از دفن زباله در این محل جلوگیری کنند اما هم اکنون بیش از یک سال و 5 ماه از این وعده می گزرد و مسئولان هنوز به بهانه های مختلف تنها درصدد تمدید این تعهد هستند که بارهای عدیدی تمدید نیز شده است.
مدتی پیش شهردار جدید مریوان از اهالی روستای "عصرآباد" یک مهلت سه ماه ای مبنی بر نشان دادن حسن نیت مسئولان برای رفع معضل زباله های شهر و ساماندهی سایت دپوی زباله از گرفت که این مهلت نیز اتمام رسیده و مردم عصرآباد به آنچه که خود عدم فعالیت های کاری شهرداری و مسئولان نسبت به ایجاد کارخانه بازیفات عنوان کرده اند اعتراض کرده و مانع از تخلیه زباله های شهر در سایت موجود شده اند.
شهردار مریوان طی خبری که از سوی برخی از رسانه ها نیز منتشر شد مدعی است که سایت جدیدی در کنار روستای شهرانی که حدودا در 15 کیلومتری مریوان واقع شده است را برای ایجاد کارخانه بازیافت تعین کرده و فعالیت های خود را شروع کرده و مدعی است که مجوزهای مورد نیاز را دریافت کرده است.
سخنان و ادعاهای شهرداری در حالی بیان شده است که نماینده شرکت خصوصی که قرار است برای ایجاد این کارخانه بازیافت در شهرستان مریوان فعالیت کند می گوید که محیط زیست مانع از فعالیت های کاری شده و حتی مجوز گرفته شده از سوی اداره حفاظت محیط زیست استان کردستان تنها برای استفاده از دستگاه تفکیک و استفاده از لندفیل مهندسی _ بهداشتی باشد نه برای ایجاد کارخانه بازیافت و تبدیل آن به سوخت و کود و غیره.
نماینده شرکت خصوصی که قرار است در شهرستان مریوان کارخانه بازیافت را احداث کرده و مشغول به فعالیت شود ایجاد این کارخانه را مشروط بر این امر عنوان می کند که بتوانند زباله ها را به گازوئیل، دوده صنعتی و کود و غیره کنند و باید عنوان کرد که مجوز صادر شده از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کردستان با این خواسته آنها متغایر است.
هرچند شهردار مریوان از سایت موجود در روستای شهرانی برای ایجاد کارخانه بازیافت سخن به میان آورده و قاطعانه بر سخنان خود نیز پافشاری می کند اما در این بین به گفته روابط عمومی شهرداری مریوان می گوید که برخی از شوراهای شهر این سایت را قبول نداشته و حتی به مردم روستای عصرآباد نیز گفته اند که با شکست کامل روبرو شده و توان ایجاد کارخانه بازیافت در سایت شهرانی را ندارند.
چندی پیش برخی از اعضای شوراهای سالامی شهر مریوان در جلسه ای که به مناسبت گرامی داشت روز خبرنگار در سالن جلسات شورای شهر برگزار شد از نبود مکانی برای ایجاد این کارخانه سخن به میان اورده و اظهار کردند که بزرگترین معضل مریوان نبود مکانی برای دپوی زباله است، و گرچه این مشکل تنها مختص به زمان حال نبوده بلکه مشکلی است که از زمانهای گذشته وجود داشته و اکنون به یک معضل حاد تبدیل شده است.
سخنگوی شوراهای دوره پنجم مریوان گفته بود که مریوان در سالهای اخیر دچار یک تغییری شده و افرادهایی تنها برای رسیدن به خواستههای خود و بدون در نظر گرفتن مبلمان شهری، مشغول به ساخت و سازهای غیرمجاز شدهاند و مشکلات زیادی به بار آوردهاند.
حال باید عنوان کرد که هرچند مکانی جدید آن هم در کنار روستای شهرانی از سوی شهردار مریوان به عنوان سایت جدید ایجاد کارخانه بازیافت این شهر رسانه ای شد ه است اما باید عنوان کرد که در نزدیکی این مکان به گفته صاحبان کارگاه های صنعتی و مرغداری های موجود چهار واحد مرغداری گوشتی، دو کوره آجرپزی و یک کارگاه بلوک زنی وجود دارد که همه آنها نسبت به انتخاب این مکان معترض هستند.
شهرانی قبلا نیز مکان دپوی زباله های مریوان بوده است
شهردار و اعضای شوراهای شهر مریوان در حالی سخن از گرفتن مجوز برای سایت روستای شهرانی برای ایجاد کارخانه بازیافت سخن به میان می آورند که مکانی در 250 متری این سایت پیشتر مکانی برای دپوی زباله های مریوان بوده است.
صاحب یکی از مرغداری های موجود در کنار روستای شهرانی می گوید : در سال 1387 شهرداری مریوان اقدام به تخلیه زباله و پسماندهای شهری در 250 متری آن طرف تر محل کنونی در روستای شهرانی کرده بود که به علت اعتراض افراد محلی خصوصا صاحبان واحدهای صنعتی و کشاورزی موجود در این مکان و ارائه دادخواست حقوقی شعبه دوم دادگاه عمومی مریوان طی دادنامه ای به مورخه 28.1.1385 رونده کلاسه شماره 1335-78 حکم به انتقال محل دفع زباله از آنجا صادر شد.
سوران خوشنواز افزود اینک صاحبان این اماکن صنعتی و کشاورزی که در سایت شهرانی مشغول به فعالیت های اقتصادی خود هستند به همان دلیل خواهان توقف عملیات احداث محل دفع پسماند شهری شده و باید عنوان کرد که در زمان صدور رای طرح های صنعتی، تولیدی و کشاورزی آنچنانی وجود نداشته و حال که با افزایش روز افزون طرح های تولیدی صنعتی در ان منطقه مواجه هستیم آیا باید این گونه با بی توجهی شهرداری و برخی از سمئولان مربوطه روبرو گردیم.
خوشنواز تصریح کرد: بنده در سایت کنونی که برای ایجاد کارخانه بازیافت شهرستان مریوان تعین شده است یک واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت 70 هزار قطعه ای دارم که با روند ساخت و احداث این کارخانه نه تنها سلامت کارگران موجود در مرغداری خود را در خطر می بینم بلکه با آغاز به فعالیت این کارخانه روزهای بسیار سختی از نظر بهداشتی برای کارگران را در پیشروی خود و واحد صنعتی مرغداری های موجود خواهیم داشت.
خوشنواز عنوان کرد: درست است که ایجاد کارخانه بازیافت شهرستان مریوان امکان دارد که افرادی را دارای شغل کرده و زباله های مریوان را نیز در مدت کوتاهی ساماندهی کند اما در آینده باعث ایجاد ناهنجاری هائی خواهد شد که منجر به تعطیلی واحدهای صنعتی، تولیدی و کشاورزی موجود در این مکان شده و نیز باعث ایجاد آلودگی های زیست محیطی خواهد شد.
وی افزود : صاحبان و مالکین امتیازات واحدهای صنعتی، تولیدی و کشاورزی در محدوده فی مابین سه راهی حزب الله و اراضی روستای شهرانی با عنایت به مکان یابی محل دفع سپماند زباله های شهر مریوان که مغایر با ضوابط زیست محیطی بوده مخالفت خود را اعلام داشته اند و از شهردار مریوان خواستار تجدید نظر در مورد این سایت شده اند.
سوران خوشنواز ادامه داد : محل دفع زباله ها باید در یک کیلومتری با مناطق توسعه آتی مسکونی، بیمارستانی، آموزشی و غیره که پیشتر به آنها نیز اشاره شد باشد که متاسفانه باید عنوان کرد فاصله این مکان تا نزدیکترین واحد صنعتی 250 متر بوده و فاصله این مکان تا دورترین واحد صنعتی که یک مرغداری گوشتی است تنها 700 متر است.
خوشنواز ادامه داد : نزدیکی به واحدهای صنعتی، تولیدی و کشاورزی می تواند باعث تعطیلی این واحدها شده و احبان آنها را با چالشی بزرگ مواجه کند و حال این سوال پیش می آید که آیا احداث سایت بازیافت زاله در این مکان به غیر از ایجاد خسارت های مالی و جانی به واحدهای صنعتی موجود خیری به دنبال خواهد داشت و این مکان آیا می تواند در آینده به صورت دائمی معضل زباله های این شهر را رفع کند ؟
یکی دیگر از صاحبان و مالکین امتیازهای صنعتی در شهرانی با اشاره به این نکته که پیشتر 250 متر آن طرفتر این مکان محلی برای دپوی زباله های مریوان بوده است اظهار کرد : چرا شهرداری مریوان مکانی که پیشتر از آن به عنوان سایت دپوی زباله استفاده می کرده و طی دادخواست حقوقی شعبه دوم دادگاه عمومی مریوان مجبور به تخلیه آن شده است را امروزه برای همین کار تعین کرده است.
حامد رسول زاده افزود : ما صاحبان کارگاه های صنعتی، تولیدی و کشاورزی در شهرانی نظر به سرمایه گذاری صورت گرفته و صرف هزینه های گزاف که برای بهروری و ایجاد اشتغال انجام داده ایم به صراحت می گوئیم که چنین موضوعی مهم منجر به مشکلات زیست محیطی و بهداشتی می گردد و مغایر با ضوابط زیست محیطی است.
رسول زاده اظهار کرد : مکان یابی کنونی شهرداری به استناد ماده 12 قانون و ماده 23 آئین نامه اجرایی ضوابط زیست محیطی که نحوه مدیریت پسماندها و به منظور کاهش اثرات مخرب زیست محیطی که شرایط مکان یابی را صراحتا بیان داشته است و قابلیت اجرایی را نیز دارد مغایرت دارد.
وی تصریح کرد : به استناد ماده 27 همان ضوابط زیست محیطی که اعلام می دارد محل دفع زباله ها باید حداقل یک کیلومتر با مناطق موجود یا توسعه آتی مسکونی ، بیمارستانی، آموزشی، زیارتی، تجارتی و صنعتی فاصله داشته باشد و همچنین ماده 8 ان ضوابط اجرای خصوصا تبصره ذیل ان محل دفع نباید روی آبخوانیهایی که منبع تامین آب منطقه است انتخاب شود.
حامد رسول زاده بیان کرد : محل های دفع نباید در فاصله کمتر از 400 متر از هرگونه چاه آب و یا در بالا دست چاه ها یا آب شرب قرار داشته باشد و مکان فوق ناقض کننده حقوق صاحبان واحدهای صنعتی، تولیدی و کشاورزی نسبت به شرایط صدر الاشاره می باشد که احداث آن در آینده موجبات تعطیلی احتمالی واحدهای را بهمراه خواهد داشت.
رسول زاده ادامه داد: نسبت به اینکه مکان فوق باعث ورود خسارت آتی به طرح ها می گردد از شهرداری مریوان خواسته شود در جهت توقف عملیات اقدامات لازمه را مبذول فرمایند در غیر اینصورت هرگونه خسارت احتمالی از اجرای دفع پسماند شهری بوجود آید متوجه شهرداری است.
نظر شما