به گزارش کُردپس، روند بررسی شکایات و پروندهها در دیوان لاهه متمایز از دیگر مجموعههای قضایی است، در نخستین مرحله پذیرش شکایت است که به موجب آن پرونده ایران صلاحیت رسیدگی در دیوان را پیدا کرد.برگزاری جلسات استماع دومین مرحله از روند بررسی شکایت ایران در دیوان لاهه است. در این مرحله طرفین ضمن حضور در جلسه رسیدگی نظرات خود پیرامون شکایت مطرح را بیان میکنند.
جلسات استماع در مورد شکایت مذکور طی روزهای گذشته برگزار و وکلای ایرانی و آمریکایی نظرات خود را بیان کردند.
ایران به دنبال صدور دستور موقت و رسیدگی ماهیتی در دیوان لاهه علیه آمریکا است. ایران دو موضوع را در دیوان بینالمللی دادگستری دنبال میکند؛ نخست صدور دستور موقت مبنی بر اینکه دیوان مانع شروع تحریمهای جدید آمریکا علیه جمهوری اسلامی شود، از سوی دیگر رسیدگی ماهیتی است که ادعاهای ایران و آمریکا بررسی و در نهایت حکم صادر شود. دستور صدور موقت برای ایران بسیار ارزشمند است، دولت آمریکا هم به موجب دستور موقت مکلف میشود که نسبت به جمهوری اسلامی تحریمها را احیا یا تحریم جدید ایجاد نکند.
دیوان بینالملل دادگستری لاهه از بازوی قضایی سازمان ملل متحد است و طبیعتا سازمان ملل در جهت اجرای احکام دیوان تلاش خواهد کرد. البته به لحاظ جاری دولتهایی هستند که حکم دیوان را اجرا نکردند و آمریکا هم ممکن است حکم دیوان اگر به نفع ایران صادر شود را اجرا نکند.
در این رابطه ملکشاهی ، رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در صورتی که حکم به نفع ایران صادر و در شورای امنیت یا مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شود، در آنجا هم تلاشها مبنی بر اجرای حکم دیوان خواهد بود.
اما در این میان ، ایران به یکی از عهدنامه های قبل از انقلاب با آمریکا اشاره می کند.ایران و آمریکا در عهدنامه مودت روابط دو طرفهای را پذیرفتند و یکی از موارد آن اشاره دارد که هیچ کدام حق ندارند اقدامی علیه کشور دیگر انجام دهند. لذا زمانی که ایران در شرایط جنگی قرار ندارد، به استناد خروج از برجام نمیتواند تحریمهای تحمیلی علیه جمهوری اسلامی تصویب کند زیرا خلاف عهدنامه مودت است.
در این باره پورمختار ، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: این موضوع که در زمان تدوین معاهده مودت برجامی نبوده بنابراین تحریم های بعد از خروج آمریکا از برجام نمی تواند با استناد به عهدنامه مودت باطل باشد قابل قبول نیست و در هر حال به شکل کنونی آنها اجازه تحریم ایران را ندارند.
نظر شما