به گزارش خبرگزاری کردپرس، جشنوارهي شعر «ههڵهت» بالاخره در 14 آذر 97 در شهر دهلران برگزار گرديد. اين جشنواره قرار بود كه شهريور ماه برگزار گردد كه به دلايلي به آذر ماه موكول شد و از قضا اين تغيير تاريخ، به نفع جشنواره تمام شد، چرا كه در اين زمان، هواي دهلران بسيار دلپذير، و شرايط از جهت آب و هوايي كاملا مهيا و مساعد بود.
اين جشنواره، شعر بومي و محلي استان را پوشش ميداد و منظور از شعر بومي و محلي، شعر كُردي، لري، لكي و عربي بود. محور كار جشنواره، بچههاي انجمن ادبي آفتاب دهلران بودند كه از چهرههاي شاخص اين انجمن ميتوان به سالم پوراحمد،علي كيانلويي، نورمحمد ناصري، كيومرث مرادي و خانم فرزانه صحرايي اشاره كرد. من از نزديك شاهد تلاشهاي اين افراد براي برگزاري اين جشنواره بودم و مسئولان ادارهي ارشاد هم، مجدانه ميكوشيدند كه اين جشنواره برگزار گردد. شايد مهمترين اهدافي كه در پس برگزاري اين جشنواره بود، نمايش همدلي اقوام در دهلران و البته استان بود و اينكه هم مردم و هم مسئولان فرهنگي استان ميخواهند و دوست دارند كه مردم زبان مادريشان را پاس بدارند و در حفظ و باروري آن، كوشش مضاعف داشته باشند.
شاعران حاضر در اين جشنواره، دو دسته بودند، دستهاي كه شعر فرستاده بودند و شعرشان داوري شده بود و بعد از تأييد داوران به جشنواره دعوت شده بودند و دستهاي كه عمدتاً از شاعران «پيشكسوت» بودند و به پاس سالهاي طولاني حضورشان در عرصهي شعر استان از آنها دعوت شده بود.
مراسم، سه بخش داشت؛ بخش اول كه صبح از ساعت 9 تا 12 برگزار شد و به سخنراني مدير ارشاد شهرستان دهلران، فرماندار دهلران و رياست شوراي شهر دهلران گذشت و پس از آن شاعراني شعر خواندند كه حضور شاعران عربزبان شهرستان دهلران بيشتر به چشم ميآمد.
بخش دوم، ساعت سه و نيم عصر شروع شد و تا اذان مغرب به دراز كشيد. در اين بخش، كه حضور مردم چشمگيرتر بود، شاعراني كه شعرشان داوري شده بود شعر خواندند و به همين خاطر به زعم من، جديترين بخش شعرخواني اين جشنواره همين بخش بود و سطح اشعاري كه خوانده ميشد خوب بود و در مواردي ظهور استعدادهايي را ميشد رصد كرد. شاعراني از ايوان، مهران، درهشهر، ملكشاهي، آبدانان و ...در اين مراسم حضور يافته بودند كه متاسفانه از شاعران جوان شهرستان ايلام جز عرفان آتشبار- كه البته او هم ساكن ايلام نيست - كسي حضور نداشت.
و نهايتاً بخش سوم از ساعت 9 شب تا 12 شب به خوانش شعر پيشكسوتان و مدعوين ديگر گذشت و از گويشهاي مختلف استان، شاعران داد سخن دادند و شعر خواندند و در نهايت هدايايي به شاعران حاضر تقديم گرديد و مراسم به خوبي و خوشي به پايان رسيد و هم برگزاركنندگان و هم شركتكنندگان با رضايت سالن را ترك كردند.
در حاشيهي برگزاري اين جشنواره نكات زير شايان ذكر و توجه است:
- حضور وسيع مردم دهلران در اين جشنواره، مخصوصاً در بخش سوم مراسم، به گونهاي بود كه صندليهاي سالن كوچك شهرداري دهلران به سرعت پر شد و افراد زيادي ايستاده تا آخر، مراسم را دنبال كردند. اين حضور انبوه مردم، نشان ميداد كه براي اين مردم فرهنگدوست بايد سالني بزرگ و شايستهي اين مردم تدارك ديده شود و به ظرفيتهاي فرهنگي اين شهرستان توجه بيشتري از جانب مسئولين مبذول گردد.
- برگزاركنندگان تلاش داشتند كه كسي از قلم نيفتد و همه بتوانند شعر بخوانند و اين دغدغه باعث فشردگي و اندكي خستگي حاضران به ويژه شاعران و مدعوين ميشد؛ يا دست كم تحمل اين حجم از فشردگي و حضور در سالن، از طاقت نگارندهي اين سطورخارج بود.
- قرار شد كه دبيرخانهي دائمي جشنواره شعر ههلهت در دهلران مستقر باشد و هر ساله اين جشنواره برگزار گردد كه البته خبر مسرتبخشي است تا دهلران هم گوشهاي از بار فرهنگي و ادبي استان را به دوش بكشد و هر ساله ميزبان شاعراني باشد كه دل در گروه زبان مادريشان دارند.
- انجمن ادبي آفتاب، با وجود چهرههاي شاخصاش، چهرهي موفقي از خود نشان داد و برگزاري اين جشنواره نشان از اين توان و همدلي و پختگي و عقلانيت دارد. حضور چهرههاي برجستهاي مورد وثوق، در انجمن ادبيهاي ادبي ميتواند منشا خير و بركت واتحاد و جلب همكاري ادارات و نهادهاي فرهنگي به شعر و انجمنهاي ادبي گردد.
- جز من و نعمتالله داوديان و عباس صيدي، كسي از شاعران شهرستان ايلام، به رغم اينكه از چهرههاي شاخص زيادي دعوت شده بود، حضور نيافته بودند. لازم است در دورههاي بعدي اين جشنواره تمهيداتي انديشيده شود كه زمينهي حضور شاعران بزرگ استان فراهم گردد و شاعران برجسته هم لازم است اندكي همدلي و همراهي بيشتري از خود نشان دهند، چرا كه من شاهد بودم حاضران و مشتاقان زيادي به شوق شنيدن شاعران استان تا پاسي از شب در سالن ماندند.
- در مراسم عصر و شب، موسيقي هم اجرا شد و مخصوصاً گروه موسيقياي كه با محوريت آقاي صالح چراغي خوانندهي دهلراني برنامه اجرا كرد، بسيار مورد توجه حاضران قرار گرفت. رحيم منصوري، ديگر خوانندهي دهلراني هم اجراهاي موفق و زيبايي داشت.
- كيومرث مرادي، شاعر برجستهي دهلران، بخشهايي از جشنواره را به پاس احترام به زبان مادري، به گويش كردي پهلهاي اجرا كرد و مسعود عليرضايي مجري مسلط و خوشزبان دهلراني نيز اجراي بخشهاي ديگري از جشنواره را به زبان فارسي بر عهده داشت.
- اقبال وسيع شاعران جوان به زبان مادري و ارائهي اين حجم از آثار بسيار جالب توجه و اميدواركننده بود، مضافا اينكه در كنار رشد كمي اين آثار، رگههاي درخشاني از رشد كيفي وغناي شاعرانگي نيز ديده ميشد.
- ميتوان تجربهي برگزاري جشنوارههاي موفق و بزرگي را كه پيش از اين در استان برگزار شده، در اجراي جشنوارهها و برنامههاي فرهنگي در اختيار شهرستانها قرار داد تا اندك ضعفهاي موجود نيز مرتفع شود و شاهد بالندگي بيشتر برنامههاي فرهنگي استان باشيم.
- گرچه شعر عربي هم در ذيل اين جشنواره جاي گرفته بود و درست هم چنين بود كه هماستانيهاي عربمان در منطقهي دهلران بخشي از اين كوشش فرهنگي باشند اما شايد بهتر آن بود كه براي آن عزيزان جشنوارهي مستقلي ترتيب داده ميشد، تا در فضايي موافقتر شعرهايشان را به گوش مستمعانشان برسانند چرا كه قاطبهي شنوندگان نميتوانستند از شعرهايشان بهرهمند گردند.
- گرچه كار ادارهي فرهنگ و ارشاد اسلامي، در برگزاري جشنوارههاي شعري و ادبي و فرهنگي در شهرستانها بسيار بايسته وشايسته است اما جاي خالي جشنوارهي شعري با محور شعر كردي و بومي استان، در مركز استان بسيار خالي است؛ بادا كه دست كم سالي يك بار شاهد جشنوارهاي بزرگ و منطقهاي و حتي كشوري در مركز استان ايلام باشيم.
- هركس كه از دور دستي بر آتش برگزاري چنين برنامههايي داشته باشد، ميداند چه رنجها و رنجشها و تشويشها و دوندگيها و مشكلات غير مترقبه و... در اين راه وجود دارد و اگر كسي ميخواهد قضاوتي كند بايد همهي اين موارد را در قضاوتش لحاظ كند، بدينخاطر خستهنباشيد گرمي بايد گفت به بچههاي انجمن ادبي دهلران مخصوصا سالم پور احمد و علي كيانلويي و دوستان ديگرشان؛ و نيز بايد به نيكويي يادي كرد از حمايت و همدلي مشتاقانهي ادارهي كل فرهنگ وارشاد اسلامي استان ايلام، مخصوصا جناب خودآموز و مجموعهي همكارانش در ايلام و دهلران.
نظر شما