مدیریت منابع آب با کشت انتظاری نخود/ کشت انتظاری، گامی برای تغییر الگوی کشت است

سرویس کردستان- در زراعت دیم تنها منبع تامین آب، بارندگی و نزولات جوی است بنابراین کشت پاییزه محصولات کشاورزی همچون نخود می تواند عاملی در جهت بهبود و ارتقای عملکرد این محصولات در منطقه نیمه خشک دهگلان باشد، به همین منظور بنا به گفته رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دهگلان، کشت انتظاری نخود دیم در این شهرستان آغاز شده است.

به گزارش کردپرس؛ در روزهایی که کمبود آب به عنوان یک تهدید در جهان مطرح شده و همگان بر مصرف بهینه آن تاکید دارند و از سویی دیگر حفظ امنیت غذایی یکی از اولویت های هر دولت محسوب می شود لذا استفاده از روش های نوین برای افزایش بهره وری و بهبود هر چه بیشتر عملکرد محصولات زراعی امری ضرروی است که جهاد کشاورزی شهرستان دهگلان نیز آن را در دستور کار خود قرار داده است.

شهرستان دهگلان مستعد کشت محصولاتی همچون گندم و نخود بوده و از آنجا که در منطقه ای نیمه خشک قرار گرفته است که با تهدید کمبود آب مواجه است، لذا استفاده از روش هایی همچون کشت انتظاری و کشت پاییزه محصولات می تواند هم به بهبود عملکرد محصولات و هم بهینه مصرف کردن آب کمک نماید.

کشت انتظاری، گامی برای تغییر الگوی کشت

موضوعی که رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دهگلان نیز بر آن صحه گذاشته و این گونه از ضرورت کشت انتظاری نخود می گوید: به منظور مدیریت منابع آب و همچنین استفاده بهینه از نزولات جوی و در راستای سیاست های وزارت جهاد کشاورزی و همچنین تغییر در الگوی کاشت بعضی محصولات کشاورزی، زمان کاشت این محصولات از فصل بهار به فصل پاییز تغییر می یابد.

"حامد احمدی" میزان اراضی تحت کشت این محصول به صورت دیم را در صورت فراهم بودن شرایط و زیرساخت های کشت آن سالیانه حدود 12 هزار هکتار از اراضی دیم شهرستان عنوان می کند.

به گفته وی در سال زراعی جاری تاکنون بالغ بر 250 هکتار از اراضی برای کشت پاییزه این محصول مکان یابی شده است و با گاو رو شدن زمین و فراهم شدن شرایط اقدام به کشت این محصول خواهد شد.

وی در ادامه این نکته را نیز یادآور می شود که با فراهم شدن شرایط، امکان کاشت این محصول در 1500 هکتار از اراضی این شهرستان در پاییز فراهم است.

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دهگلان با معرفی خاک به عنوان یکی از منابع مهم پایه از حفاظت آن می گوید: در جهت حفاظت از خاک که یکی از منابع مهم پایه است بنا داریم که این اراضی با استفاده از خاک ورزها و غالباً به صورت کشت مستقیم انجام پذیرد.

سیاست های تشویقی دولت برای نخودکاران

وی همچنین از سیاست های تشویقی جهاد کشاورزی جهت ترغیب کشاورزان برای ورود به طرح کشت پاییزه سخن می گوید: به منظور حمایت از کشاورزان و نیز ترغیب آنان به کشت این محصول مقدار 3 تن بذر یارانه دار به صورت رایگان در میان کشاورزان نخودکار توزیع گردیده است.

"احمدی" باز هم در راستای ترغیب و تشویق کشاورزان عملکردی مقایسه ای از کشت بهاره و پاییزه محصول نخود ارائه می دهد که بسیار قابل تامل است: بنا به بررسی های به عمل آمده و همچنین کیل گیری های انجام شده در این مزارع، میانگین عملکرد این مزارع نسبت به مزارعی که در بهار کشت می گردد 2 برابر بیشتر می باشد یعنی میانگین عملکرد زراعت های بهاره حدود 450 کیلوگرم بوده در حالی که میانگین عملکرد کشت های پاییزه و انتظاری حدود یک تن در هکتار می باشد.

با توجه به اینکه تنها حدود 10 درصد از اراضی کشاورزی شهرستان دهگلان آبی بوده و مابقی دیم می باشد و نیز با مد نظر قرار دادن قیمت مناسب خرید نخود و از سویی دیگر کم آب طلب بودن آن، به نظر می رسد این محصول می تواند به عنوان گزینه ای مناسب برای کشت در پاییز در سبد انتخاب کشاورزان این شهرستان قرار بگیرد.

کد خبر 101658

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha