به گزارش کردپرس، اعلام خروج نیروهای آمریکا از سوریه و تنها گذاشتن نیروهای کرد سوریه در مقابل تهدیدهای رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه در شمال و نیروهای داعش در شرق سوریه، شوک غیرمنتظره ای به تقابلات در سوریه وارد کرده است. خروج آمریکا از سوریه به معنای تنها ماندن نیروهای کرد سوریه در منطقه ای به وسعت یک چهارم خاک سوریه است. در حالی که ترکیه به عنوان یکی از قویترین ارتش های عضو ناتو خود را آماده حمله به مناطق تحت کنترل نیروهای ypg کرده است. جیمز کری، تحلیلگر مسائل خارمیانه و آسیا که دبیر سایت خبری-تحلیلی ژئوپلتیکال آلرت نیز هست، در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس نسبت به آینده کردها در سوریه هشدار داد و گفت کردها اکنون در وضعیت بدی به سر می برند و ممکن است با توافقات پشت پرده ای نیز رو به رو شده باشند. آقای کری به کردهای سوریه توصیه کرد تا هرچه زودتر به مذاکره با دولت دمشق اقدام کنند تا شاید با توافق با دولت مرکزی سوریه، بتوانند تا حدی از دستاوردهای خود که برای آن مبارزه کرده اند، محافظت کنند.
دلایل تصمیم ترامپ برای خروج از سوریه
جیمز کری کارشناس و ناظر مسائل منطقه خاورمیانه معتقد است که دو دلیل اصلی برای تصمیم ترامپ به خارج کردن نیروهای آمریکا از سوریه وجود دارد: 1- عمل به وعده انتخابات ریاست جمهوری خود و 2- فراهم شدن زمینه و بهانه برای خروج از سوریه توسط رجب طیب اردوغان.
آقای کری در این باره به خبرگزاری کردپرس گفت:« به نظر من دو دلیل اصلی برای تصمیم ترامپ به خروج از سوریه وجود دارد. واقعیت این است که مسئله آوردن نیروهای آمریکا به خانه و خارج کردن آنها از جنگ های به قول اوباما «بد» و به قول دونالد ترامپ« جنگ های احمقانه»، یکی از قول های انتخاباتی ترامپ بود و بخشی از پایگاه حمایتی ترامپ مخالف تقابلاتی بود که از سوی طرفداران سیاست نئومحافظه کارانه در سیاست خارجی حمایت می شد. ترامپ از مدتها پیش می خواست نیروهای خود را از سوریه خارج کند اما همان طور که اتفاقات داخل کاخ سفید نشان داد، برخی از اعضای بلندپایه کابینه ترامپ اغلب برای تحقق نیافتن این هدف فعالیت می کردند.»
جیمز کری درباره دلیل دوم عقب نشینی ترامپ از سوریه افزود: « اردوغان نیز در این امر نقش دارد و نقش رییس جمهور ترکیه این بود که بهانه لازم را برای خروج ترامپ از سوریه فراهم کرد. ترامپ در گذشته با بیان اینکه YPG برای مبارزه با داعش سلاح از آمریکا گرفته، نتوانسته بود ترکیه را قانع کند اما من فکر می کنم که تقابل آمریکا با ترکیه چیزی بود که ترامپ نمی خواست انجام دهد. برخی گزارشها ادعا می کنند که تماس اردوغان با ترامپ نقش مهمی در بیرون رفتن آمریکا از سوریه داشته است. من می خواهم بگویم که در کل، ترامپ آدم جسوری نیست و وقتی وی با دو گزینه درگیری با ترکیه و یا «فراموش کردن این مسئله» روبه رو شد، گزینه دوم را انتخاب کرد. ترامپ به این خاطر نیروهای خود را خارج می کند چون نمی خواهد با اردوغان درگیر شود.»
وضعیت کردها بعد از خروج آمریکا
کارشناس مسائل ترکیه و خاورمیانه درباره وضعیت نیروهای کرد سوریه بعد از خروج نیروهای آمریکا از این کشور گفت: « من فکر می کنم که کردها در وضعیت بدی به سر می برند. اردوغان قول داده که با خروج آمریکا از سوریه کار باقی مانده های داعش را تمام کند اما کاملا مشخص است که این وعده دروغی بیش نیست. اردوغان زمینه های حمایتی زیادی برای داعش در طول جنگ در سوریه فراهم کرده است. شبکه تلویزیون تی آر تی این هفته گزارش داد که نیروهای ترکیه در حال ایجاد مواضع و استحکامات در اطراف منبج هستند. ترکیه احتمالا تمایلی برای تعقیب نیروهای داعش در سوریه ندارد و می خواهد این کار را به مسکو و دمشق واگذار کند و اردوغان روی نیروهای دموکراتیک سوریه و YPG متمرکز شود. اردوغان اکنون منتظر خروج نیروهای آمریکا از سوریه است و احتمال دارد زمانی که نیروهای آمریکا از سوریه خارج شوند و حمایت هوایی از YPG پایان یابد، به نیروهای کرد حمله کند.»
اینده دستاوردهای کردهای سوریه
جیمز کری درباره حفظ دستاوردهای کردهای سوریه بدون حمایت روسیه و آمریکا به کردپرس گفت:« متاسفانه من فکر نمی کنم که بتوانند دستاوردهای خود را حفظ کنند. شخصا معتقدم که بهترین گزینه برای نیروهای کرد سوریه یا YPG این است که اقدام به آغاز مذاکرات صادقانه با دمشق کنند. با این که عفرین توسط ترکیه اشغال شد، با این حال، نیروهای کرد سوریه به عنوان نیروهایی جنگجو اعتبار دارند و احتمالا بتوانند با دمشق بر سر نوعی خودمختاری به توافق برسند. با توجه به این که واشنگتن دست ترکیه را در منبج باز گذاشته و ترامپ نیز به دنیال قطع حمایت هوایی از YPG است، زمان دارد از دست می رود.»
دستاورد ترکیه و دمشق از خروج نیروهای آمریکا از سوریه
جیمز کری درباره دستاورد ترکیه و دمشق از خروج آمریکا از سوریه به کردپرس گفت: « واضح است که ترکیه شانس این را دارد عملیات تمام و کمالی را علیه نیروهای کرد به محض خروج آمریکا از سوریه اجرا کند. ترکیه دوست دارد همان طور که عفرین را اشغال کرد، دره رود فرات را نیز در اختیار بگیرد و اگر شانس آن را پیدا کند این کار را خواهد کرد.»
وی در مورد وضعیت دولت سوریه در صورت خروج ترامپ از این کشور گفت:« ممکن است بشار اسد نیز بتواند از این وضعیت سود ببرد. اگر دمشق بتواند با کردها بر سر حفظ حدی از خودمختاری در مناطقی که کردها برای آن مبارزه کرده اند، معامله ای صورت دهد ممکن است با نیروهای YPG بر سر بیرون کردن ترکها از مرزهای سوریه ائتلاف کند.»
وی افزود: « با وجود این، ممکن است از قبل معامله دیگری برای شمال سوریه صورت گرفته باشد. ترکیه، ایران و روسیه بر سر چارچوب قانون اساسی جدید برای سوریه به توافق رسیده اند. من با خود فکر می کنم که آیا توافق بزرگتری پشت این توافق وجود دارد یا خیر؟ نگرانی من این است که ممکن است ترکیه چراغ سبز روسیه را برای اشغال شمال شرق سوریه و بیرون راندن نیروهای ypg دریافت کرده باشد. من فکر می کنم که ممکن است ترکیه چنین توافقی را برای داخل کردن فرقه های از نیروهای ارتش آزاد در دولت جدید سوریه کرده باشد. اگر چنین بده بستانی برای آینده سوریه صورت گرفته باشد، به این معنی است که برای مدیریت تهدیدهای ypg علیه آنکارا و دمشق، به اردغان اتکا شده است.»
کد خبرنگار: 40101
نظر شما