به گزارش کردپرس، مقامات کرد سوریه با اعلام خروج نیروهای آمریکا از سوریه از سوی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا به تکاپو افتادند تا شاید به کمک روسیه و دولت مرکزی سوریه از حمله احتمالی ترکیه به مناطق کردنشین سوریه جلوگیری کرده و بشار اسد و حامی قدرتمند وی پوتین را راضی کنند کردها همچنان مناطق شمالی سوریه را تحت عنوان منطقه خودمختار و خودگردان در کنترل داشته باشند.
اما مقامات کرد سوریه که درگیر مستقیم مذاکره هستند می گویند تاکنون مذاکرات نتیجه ای به دنبال نداشته است.اما آنها ناامید نیستند و با همه اهرم هایی که در اختیار دارند، دیپلماسی را اهرم رسیدن به خواسته های خود که ممانعت از حمله ترکیه و تثبیت خودمختاری است، قرار می دهند.
سینم محمد، سخنگو و مسئول ارتباطات خارجی اداره خودگردان کردی در شمال سوریه به خبرگزاری هافینگتون آمریکا گفته است آمریکاییها فقط در مورد پایان دادن با داعش با کردها سخن گفته و هیچ پیام دیگری به کردهای سوریه نداده اند.
وی افزود: رهبران کرد سوریه به پشتوانه همه اهرم هایی که در اختیار دارند به مذاکرات و توسل به دیپلماسی ادامه می دهند. اهرم های کردهای سوریه سلاح های آمریکا، تجربه جنگ چند ساله با کمک مستشاران آمریکایی و کنترل بر منابع طبیعی مانند آب، نفت و گاز سوریه است.
وی معتقد است هرچه بیشتر کردها بحث کرده و قدرت چانه زنی خود را بالا ببرند دستاورد بیشتری برای همه مردم سوریه به دست خواهند آورد.
اما برخی کارشناسان بر این باورند که ارتباط نیروهای کرد سوریه با عناصر پ.ک.ک یکی از مشکلاتی است که مانع رسیدن کردهای سوریه به خواسته هایشان شده است. آلان ماکوفسکی یکی از مقامات سابق وزارت خارجه آمریکا و پژوهشگر کنونی مرکز پیشرفت آمریکا به هافینگتون پست گفته است تعداد زیادی از اعضای پ.ک.ک وارد سوریه شده، سلاح آمریکایی به دست گرفته اند و آموزش های نظامی دریافت کرده اند. نمی توان ترکیه را به خاطر ابراز نگرانی از این موضوع مواخذه کرد.
با این حال وی معتقد است نیروهای کرد سوریه موسوم به ypg به دنبال همزیستی هستند و هیچ نفعی را در دنبال کردن تقابل یا صدور آن به خارج از مرزهای سوریه نمی بینند.
سینم محمد می گوید آنچه که کردهای سوریه به دنبال آن هستند، کسب اختیارات بیشتر نسبت به گذشته است اما کردها نتوانسته اند بشار اسد را متقاعد کنند که به دنبال جدایی از سوریه نیستند.
به نوشته هافینگتون پست، کردهای سوریه زیاد روی کمک های آمریکا حساب باز کرده اند. یکی از مقامات آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود به این خبرگزاری گفته است آمریکا در مورد حد و حدود کمک به کردها واقعیت را در نظر می گیرد. ما هرگز به کُردها نگفته ایم که آنها را رها می کنیم اما آنها هم باید درک کنند قرار نبوده که رابطه بدون محدودیتی میان کردهای سوریه و دولت آمریکا ایجاد شود. من فکر می کنم که آنها به این نتیجه رسیده اند که هرچه بیشتر با ارتش آمریکا کار کنند آمریکا نیز بیشتر منافع کردها را به حساب خواهد آورد.
مقامات آمریکایی گفته اند کردها همزمان با همکاری با آمریکا، رابطه خود را نیز با دولت بشار اسد حفظ کرده اند زیرا می دانند در سرنوشت آنها تاثیر خواهد داشت. با این حال، آمریکا از این ارتباط انتقاد کرده است.
به نوشته این خبرگزاری، دولت باراک اوباما که بانی ایجاد ارتباط میان کردهای سوریه و ارتش آمریکا بود، در دو مورد به کُردهای سوریه توصیه هایی کرده بود. دولت اوباما به کردهای سوریه توصیه کرده بود از نفوذ خود برای فشار بر پ.ک.ک استفاده کنند تقابل با دولت ترکیه را کاهش دهد تا ترکیه هم نسبت به کردهای سوریه حسایت کمتری نشان دهد. دولت اوباما همچنین به کردها توصیه کرده بود که روی تغییرات سیاسی در سوریه تمرکز کند تا در نهایت نه تنها کردها بلکه سایر جوامع سوریه نیز به حقوق بیشتری دست پیدا کنند.
به گفته مقامات آمریکایی، حمایت سیاسی آمریکا از کردهای سوریه به دلیل انتقاد کردها از دولت آمریکا به خاطر وارد نکردن آنها در گفتگوهای صلح سوریه در ژنو در هاله ای از ابهام قرار دارد.
روسیه نیز از این امر استفاده کرد و برای ایجاد اختلاف میان کردها و آمریکا به رابطه خود با کردهای سوریه بهبود بخشید. اما مقامات آمریکایی به کردها گقته بودند تا حصول پیشرفت در مذاکرات صبر کنند. منابع کردی هم گفته اند روی آوردن آنها به روسیه برای جلب توجه آمریکا بوده است.
آمی آستین هولمز، پژوهشگر مرکز ویلسون که از منطقه شمال سوریه تحت کنترل کردها بازدید کرده است، می گوید کردها در ابتدا فقط به فکر بیرون آوردن مناطق کردنشین شمال سوریه از دست داعش و متصل کردن آنها به هم بودند اما برای این که به آمریکا نشان دهند همپیمانی با این کشور را جدی گرفته اند حاضر شدند با آمریکا در مناطق جنوبی تر سوریه هم علیه داعش مبارزه کنند. آنها با داخل کردن دیگر عناصر سوری مانند عربها و مسیحیان وانمود کردند که نیروی تحت نظر آنها شامل طیف وسیعی از تشکل های مختلف در سوریه است و به کردها منحصر نشده است.
به هر حال، کردها که از تکرار حادثه عفرین در سال 2018 و تصرف ان توسط ترکیه بیم دارند تمام تلاش خود را به کار گرفته اند تا با دولت سوریه به توافق برسند. آنها تلاش می کنند دمشق را متقاعد کنند که به دنبال جدایی از سوریه نیستند و فقط می خواهند به آزادیهایی از قبیل تدریس به زبان مادری و اداره مناطق شمال سوریه توسط شوراهای محلی که قبل از بحران 2011 سوریه در سوریه امکان آن وجود نداشت، دست پیدا کنند.
برخی تحلیلگران حوزه مسائل سوریه نیز در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس، آمریکا را قابل اعتماد ندانسته و به کردهای سوریه توصیه کرده اند با دولت مرکزی به توافق برسند.
ماکس آبرامز، استاد دانشگاه نورث وسترن آمریکا در مصاحبه با کردپرس گفت که ترامپ به پیامدهای خروج نیروهای آمریکا از سوریه بر کردهای این کشور توجه نمی کند. وی افزود: « من فکر نمی کنم که ترامپ زیاد روی پیامدهای خروج آمریکا از سوریه زیاد فکر کرده باشد. به باور من، دونالد ترامپ هیچ الزامی نسبت به دفاع از کردهای سوریه نمی بیند زیرا بر این باور است که ما صرفا به خاطر منافع مشترک در مبارزه با داعش با هم همکاری کردیم. اکنون که داعش شکست داده شده است دیگر زمینه مشترک زیادی با کردهای سوریه نداریم.»
خانم دکتر جومانا جبارا، تحلیلگر ارشد مسائل سوریه و یکی از مذاکره کنندگان شورای نظامی مسیحیان، شاخه مسیحی نیروهای دموکراتیک سوریه یا SDFهم درباره تلاش کردها برای برون رفت از فشار ایجاد شده پس از اعلام خروج نیروهای آمریکا از سوریه به خبرگزاری کردپرس گفت: کردهای سوریه به اندازه ای زیرک هستند که بعد از خروج نیروهای آمریکا از سوریه خود را با شرایط جدید وفق داده و با دولت مرکزی سوریه معامله کنند. با این حال، وی با اشاره به تعدد بازیگران با داشتن منافع متضاد، وضعیت را بسیار پیچیده تر از آن می داند که بتوان در مورد آن پیش بینی کرد.
این عضو شورای نظامی مسیحیان متحد نیروهای کرد سوریه، معتقد است اگر کردها با بشار اسد توافق کنند خروج آمریکا از سوریه نفعی برای ترکیه نخواهد داشت.
دو تحلیلگر دیگر مسائل سوریه هم در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس تاکید کرده اند وضعیت در شمال سوریه و از جمله ایجاد منطقه امن در مناطق تحت کنترل کردها و مذاکره آنها با دولت سوریه مبهم و پیچیده است.
استیون هیدمن، پژوهشگر ارشد مرکز سیاست خاورمیانه درباره آینده کردهای سوریه و مسئله ایجاد منطقه امن به خبرگزاری کردپرس گفت: این دو مسئله از مسائل مهم در سوریه هستند اما نمی توان به آسانی به سوالات در این مورد پاسخ داد.
وی با اشاره به این که بازیگران متعدد و با منافع متضاد در شمال سوریه اعلام حضور کرده اند و روایت های گوناگونی درباره ایجاد منطقه امن ابراز کرده اند، افزود: حتی نمی توانیم مطمئن شویم که منطقه امن یا حائل ایجاد خواهد شد یا خیر.
رسلان مامدوف، کارشناس مسائل روسیه و سوریه در اندیشکده شورای روابط خارجی روسیه نیز در مصاحبه با کردپرس اوضاع در شمال سوریه را پیچیده خواند.
وی با اشاره به اینکه حوادث اخیر در شمال سوریه قابل توجه هستند، افزود: اما به هیچ وجه نمی توان درباره آینده این مسئله پیش بینی کرد. در مورد کردها نیز با توجه به این که مذاکرات آنها با روسیه و دولت مرکزی سوریه به نتیجه نرسیده است باید منتظر نتیجه این گفتگوها ماند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما