ادامه حبس اوجالان و تاثیر آن بر مسئله کُردها

سرویس جهان- خبرگزاری فرانسه می نویسد با وجود این که عبدالله اوجالان به مدت دو دهه از ارتباط مستقیم با جهان آزاد برخوردار نیست اما تصاویر و ایدئولوژی وی در مناطق کردنشین سوریه تاثیر زیادی داشته است.

به گزارش کردپرس به نقل از خبرگزاری فرانسه، عبدالله اوجالان، رهبر محبوس حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک که بر گفته خانم الیزا مارکوس، نویسنده کتاب « خون و باور: پ.ک.ک و جنگ برای استقلال»، در تاریخ 4 آوریل 1949 در روستای اُمرلی در جنوب شرق ترکیه به دنیا آمده است، بعد از دستگیری وی در دو دهه پیش از سوی دستگاه های اطلاعاتی ترکیه در کنیا، اکنون هم بر جنبش کردی بویژه در ترکیه و سوریه تاثیر فراوان دارد.

خبرگزاری فرانسه درباره تصویری که مردم از عبدالله اوجالان در ذهن دارند می نویسد: تصویر معمولی که مردم از اوجالان دارند مردی با صورتی گرد و سبیل های پرپشت و سیاه است اما ابراهیم بیلمز، یکی از وکلای عبدالله اوجالان که به همراه همکاران خود نزدیک به هزار بار برای ملاقات با رهبر زندانی پ.ک.ک درخواست ملاقات داده اما موفق نشده است، می گوید:« او پا به سن گذاشته و موهای سر و سبیل او سفید شده اند. اوجالان به مدت 20 سال در انزوا بوده پس طبیعی است که اکنون شکسته شده باشد.»

خبرگزاری فرانسه با اشاره به آغاز فعالیت های سیاسی اوجالان و زندانی شدن وی برای اولین بار در سال 1972، می نویسد: اوجالان ابتدا جنبش کردی با محور مارکسیستی را رهبری می کرد که برای استقلال کردهای ترکیه مبارزه می کرد. او به همراه همفکرانش در سال 1978 حزب کارگران کردستان ترکیه را بنیان گذاشت اما چند سال بعد مجبور به ترک ترکیه شد تا در خارج از خاک ترکیه پایگاه های اولیه پ.ک.ک را تاسیس کند.

فرانس پرس در ادامه اشاره می کند که وارد شدن جریان به رهبری اوجالان به وادی مقابله نظامی برای جدا کردن بخشی از ترکیه باعث شد ترکیه اوجالان را معضل اصلی این کشور بداند و با همه توان به تعقیب وی و پ.ک.ک بپردازد تا این که دستگاه های اطلاعاتی این کشور وی را در 15 فوریه 1999 برای با 26 بهمن 1377 در کشور کنیا بازداشت و سپس به مرگ محکوم کرد اما بعد از لغو مجازات اعدام در ترکیه در سال 2002 مجازات وی به حبس ابد تقلیل یافت.

خبرگزاری فرانسه وارد شدن پ.ک.ک به مبارزان مسلحانه را که به نوشته این خبرگزاری، ترکیه را تا مرز جنگ داخلی در جنوب شرق این کشور پیش برده، باعث شد نه تنها آنکارا بلکه اتحادیه اروپا و آمریکا نیز پ.ک.ک را در لیست گروه های تروریستی قرار دهند.

فرانس پرس در ادامه می نویسد اوجالان اولین بار در سال 1993 به صورت یکجانبه درخواست آتش بس داد و در سال های 1995 و 1998 نیز همین کار را کرد و خواستار توافق سیاسی با آنکارا شد اما مقامات ترکیه حاضر به مذاکره با وی نشده اند.

این خبرگزاری در اشاره به تاثیر اواجلان بر جریان های کردی در خارج از ترکیه می نویسد: اکنون تصاویر وی به صورتی گسترده در مناطق کردنشین سوریه به چشم می خورد. این تصاویر در مناطق تحت کنترل نیروهای کرد سوریه موسوم به YPG به چشم می خورد به همین دلیل ترکیه این گروه را نیز یک گروه تروریستی قلمداد کرده و آن را جزء اقمار پ.ک.ک توصیف می کند.

به گفته فرانس پرس، ترکیه بازداشت اوجالان را به مثابه قطع راس پ.ک.ک می داند اما وی در پشت میله های زندان هم با انتقال راهنماییهای خود از طریق وکلا و نمایندگان کرد پارلمان ترکیه همچنان کنترل خود را بر جریان کردی در ترکیه اعمال می کند.

فرانس پرس با اشاره به اعلام دوباره آتش بس در سال 2013 و مذاکرات ناموفق میان پ.ک.ک و دولت ترکیه نتیجه گیری می کند « امروزه به نظر نمی رسد که شانسی برای حل سیاسی مسئله کرد و تقابلی وجود داشته باشد که جان بیش از 40000 نفر را در ترکیه گرفته است.»

حمید بوزارسلان، از مدرسه مطالعات پیشرفته علوم اجتماعی در پاریس معتقد است بسیاری از کردها هنوز به اوجالان امید دارند و اگر مذاکرات صلح میان پ.ک.ک و ترکیه از سر گرفته شود، اوجالان نقش یک بازیگر کلیدی را خواهد داشت.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 105475

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha